Saturday, 18 February 2012

Hebatnya ulama dulu menjaga masaKisah Ibnu Nafis 

Beliau adalah seorang doktor perubatan yang terkenal. Beliau juga adalah orang pertama yang menjumpai teori perjalanan darah pada kurun ketujuh Hijrah. 

Diriwayatkan bahawa Ibnu Nafis seorang yang tidak suka membuang masa. Apabila ingin menulis beliau akan memalingkan mukanya mengadap dinding, kemudian mula menulis daripada ilmu pengetahuannya tanpa merujuk apa-apa kitab. Dikatakan beliau menulis laju seperti air yang mengalir. Apabila penselnya tumpul beliau akan mencampaknya ke suatu tempat khas kemudian mengambil pensel baru, oleh yang demikian beliau akan pastikan pensel-pensel yang telah diasah tersedia di atas mejanya sebelum memulakan penulisan kerana ditakuti masanya akan terbuang dengan mengasah pensel-pensel berkenaan. 


Satu ketika, beliau masuk tandas untuk mandi, kemudian keluar kembali seraya meminta pen, dakwat dan kertas, justeru menulis satu karangan mengenai denyutan nadi. Setelah itu beliau masuk semula ke dalam tandas untuk menghabiskan mandiannya 

Kisah Ibnu Jauzi 

Setiap kali selepas mengasah penselnya, Ibnu Jauzi akan mengumpul habuk tersebut di dalam satu bekas khusus. Apabila beliau jatuh sakit, beliau mewasiatkan agar habuk tersebut dijadikan bahan bakar untuk memasak air mandian mayatnya. Apabila beliau wafat, sahabat dan kerabat beliau melaksanakan wasiat yang ditinggalkan, ternyata habuk pensil tersebut sempat memanaskan air mandian mayatnya malah ianya masih berbaki sedikit. 

Beliau juga menceritakan beberapa kisah para ulama di zamannya yang begitu mengambil berat tentang masalah ilmu dan waktu. Antaranya ialah Kata-kata al-Fadhil bin Iyadh: Aku lebih mengetahui siapa yang menghitung percakapannya dari hari jumaat ke hari jumaat yang seterusnya (siapa yang mensia-siakan dan memanfaatkan masa). 

Berikutnya, dia membicarakan tentang satu kaum yang pergi meziarahi seorang ahli ibadah (salafiah) seraya berkata: Barangkali kami telah mengganggu waktumu? Jawab nya: Memang benar, tadi aku sedang membaca, sekarang aku tinggalkan bacaan tersebut kerana ingin melayan kamu !!
 
Seterusnya kisah sekumpulan manusia yang datang menziarahi Maaruf al-Karkhi, oleh kerana mereka dilayan dengan baik, mereka tidak menyedari tempoh yang diambil adalah terlalu lama. Lalu Maaruf berkata: Sesungguhnya tuan matahari masih tidak mahu membenamkannya, tetapi bilakah kamu hendak beransur pulang. 
Kisah yang lain pula, daripada Daud at-Tooie berkata: Aku sempat membaca lima puluh ayat semasa mengoyak dan memankan roti. Begitu juga Othman al-Baqillaani berkata: Ketika aku mengadap sarapanku, aku rasakan seolah-olah rohku akan terkeluar kerana aku melebihkan makan daripada berzikir. 

Diriwayatkan daripada salah seorang ahli agama (salaf) menasihati sahabatnya dengan berkata: Apabila kamu keluar (dari majlis ilmu) nanti jangan kamu berjalan bersama (berkelompok), kerana apabila berkelompok kamu akan bercakap-cakap, lebih baik kamu berseorangan semoga kamu dapat membaca al-Quran dalam perjalanan. 


Kisah Imam at-Tabari 

Beliau seorang ahli tafsir yang masyhur. Beliau juga terkenal dengan pengawasannya terhadap ilmu pengetahuan. As-Simsimi berkata:

 Beliau menulis setiap hari empat puluh helaian dalam masa empat puluh tahun. 

Muridnya (al-Qadhi Abu Bakar) telah meriwayatkan bahawa beliau seorang yang terlalu menjaga rutin hariannya. Selepas mengambil sarapan pagi beliau akan tidur kemudian bangun dan solat zohor. Sejurus kemudian beliau akan mula menulis hingga masuk waktu Asar. Pabila selesai menunaikan Fardhu Asar, dia akan bersama murid-muridnya menelaah ilmu sehingga Maghrib. Selepas Maghrib pula beliau akan mengajar ilmu Feqah sehingga larut malam. 

Kalau kita perhatikan, betapa beliau pandai membahagikan masa dan usianya demi kepentingan agama, masyarakat dan dirinya sendiri. Beliau tidak pernah membazirkan walaupun sesaat pada perkara yang tidak berfaedah, masa baginya biarlah digunakan untuk perkara-perkara yang berfaedah ataupun untuk mengambil faedah daripada orang lain. Inilah dia ikutan kita, seorang ahli agama yang menggadaikan umurnya semata-mata untuk agama, untuk Allah, untuk beribadah dalam erti kata yang sebenarnya. 

Sebuah kisah lain, antara lainnya mengisahkan kehidupan Imam at-Tabari yang tidak boleh terpisah daripada ilmu. Kisah ini diriwayatkan oleh salah seorang sahabat beliau (al-Murafi bin Zakaria) yang datang menziarahi waktu sakitnya. Apabila Imam at-Tabari mendengar salah seorang pelawat membaca doa ke atasnya lalu dia berkata, tolong ambilkan aku sebatang pen dan sehelai kertas, kemudian beliau menulis doa tersebut. Salah seorang daripada mereka bertanya: Apakan kamu masih menulis ilmu sedangkan kamu dalam keadaan begini? Jawab beliau: Sememangnya menjadi kewajipan setiap manusia untuk tidak meninggalkan ilmu berlalu pergi begitu sahaja hingga mati. 

Kisah Sulaim ar-Razi 

Imam Sulaim ar-Razi ini merupakan seorang yang amat mementingkan masa dan ilmu, warak dan selalu menghisab dirinya. Beliau tidak pernah meninggalkan sedetik waktu tanpa faedah. Samada beliau akan belajar, mengajar, menyalin ataupun membaca. Diriwayatkan daripada beliau sendiri: Aku sempat menghabiskan satu juzuk (bab) bacaanku di dalam perjalanan pulang ke rumahku. 

Perkara ini diakui oleh salah seorang sahabat beliau (al-Muammil bin al-Hassan): Aku terlihat Sulaim mengasah pensel sambil mulutnya terkumat kamit menyebut sesuatu. Pabila ditanya, aku mengetahui beliau sedang membaca al-Quran semasa mengasah pensel nya, kerana ditakuti masa akan berlalu begitu sahaja tanpa beliau mengambil apa-apa faedah ataupun suatu tindakan yang positif. Inilah dia seorang ulama’ Islam yang hidup di zaman silam, oelh sebab itulah tidak dinafikan bahawa Islam pada zaman mereka telah melalui satu zaman kegemilangan yang tidak ada tolok bandingnya. 

Kisah Imam al-Juwaini 

Beliau adalah Imam masjid al-Haram dan masjid an-Nabawi. Katanya: Aku tak tidur dan tak makan pada kebiasaannya, tetapi apabila terlalu mengantuk aku tertidur, samada pada waktu malam ataupun siang, begitu juga aku makan jika aku terasa nak makan, tidak kira masa dan ketika. Hal ini menggambarkan betapa kelazatannya hanya tertumpu pada ilmu semata-mata. 

Kisah Abu al-Wafa’ 

Imam Abu al-Wafa’ pernah berkata: Tidak bisa untukku persiakan setiap detik kuniaan yang Maha Esa buatku, hatta kalaulah lidahku kelu untuk meneruskan hafalan dan mataku penat menatapi patah tulisan, aku akan berusaha menggerakkan fikiranku dengan memikirkan sesuatu cadangan maupun permasalahan, aku tidak akan berasa lega dan berpuas hati melainkan setelah aku mendapati jalan penyelesaiannya. 

Aku juga mendapati, kesusahan menghadapi ilmu ini pada usiaku lapan puluhan lebih daripada usiaku dua puluhan. Aku juga berusaha sedaya upaya untuk mengurangkan masa makanku, kadangkala aku hanya memadai dengan sepotong kek dan seteguk air sejuk. Sehingga aku dapat meluangkan semaksima masa yang mungkin untuk ilmu pengetahuanku. Sesungguhnya harta yang paling berharga di sisi ulama ialah waktu dan ilmu. Kerana waktu itu tidak akan menunggu seseorang sebaliknya tanggungjawab yang datang bertandang pula bertindan-tindan. 

Setelah tiba saat kewafatan beliau, kedapatan wanita menangis kerana tidak mahu terpisah daripada insan tersayang, tetapi beliau dengan tenang berkata: “Sesungguhnya aku takut berbuat dosa pada Tuhan Yang Rahman selama lima puluh tahun. Kerana selama masa tersebut aku telah mengeluarkan fatwa-fatwa yang mungkin tidak bertepatan dengan kehendak Allah. Maka doakanlah agar aku diampuni-Nya.” 

Beliau meninggal dunia tanpa meninggalkan apa-apa pesaka melainkan kitab-kitab nya yang banyak serta beberapa helai pakaian yang hanya cukup untuk dijadikan kain kafan serta membayar segala hutang-hutangnya. Lihatlah betapa agungnya pengorbanan seorang hamba terhadap tuhannya yang Esa. Walaupun telah banyak mengorbankan masanya demi kepentingan agama, tapi masih tidak berpuas hati, masih lagi takut seksa Ilahi. Tapi kita, apakah yang kita cari? Renungilah perbuatan-perbuatanmu wahai diri. 


Kisah Imam ar-Razi 

Imam ar-Razi adalah seorang ahli tafsir yang terkemuka pernah berkata: Sesungguhnya aku sangat menyesali kerana tidak dapat mengulangkaji ilmu ketika makan, sesungguhnya masa dan usia itu amat mahal harganya. 

Kisah Ibnu Asakir 

Diriwayatkan daripada anaknya al-Qasim: Ayahku seorang yang terlalu menjaga solat jamaah dan bacaan al-Quran. Beliau akan khatam al-Quran tersebut pada tiap-tiap hari jumaat dan setiap hari di bulan Ramadhan. Beliau juga sentiasa beriktikaf dalam masjid dan membanyakkan perkara-perkara sunnat serta zikir. 

Salah seorang muridnya (Abu al-Mawahib) juga berkata: Aku tidak pernah melihat seseorang yang boleh menandingi Ibn Asakir di dalam banyak perkara, seperti mengikuti cara ibadah yang sama sepanjang empat puluh tahun, sentiasa berada di saf yang pertama setiap waktu sembahyang kecuali jika ada keuzuran, sentiasa beriktikaf di masjid pada bulan Ramadhan dan sepuluh Zulhijjah, tidak meminta untuk menjadi seorang pemimpin ataupun khatib (pembaca khutbah, kerana martabat pembaca khutbah pada masa itu terlalu tinggi), beliau juga selalu menasihati manusia ke arah kebaikan dan melarang mereka daripada berbuat kejahatan, tanpa gentar kepada sebarang ugutan ataupun celaan orang-orang yang mencela. 

Kisah Ibnu Malik 

Beliau adalah seorang ahli Nahu yang terkenal. Seorang yang banyak merujuk dan cepat menyemak. Beliau tidak akan menulis sesuatu tanpa merujuk kepada kitab asal. Para sahabatnya tidak pernah melihat beliau membuat perkara yang sia-sia, kecuali melihat beliau samada sedang solat ataupun membaca al-Quran ataupun mengarang ataupun membaca kitab. 

Dan diantara perkara ajaib yang menandakan betapa beliau mengambil berat masalah ilmu dan waktunya iaitu apabila anak lelakinya datang melawat beliau masa sakitnya, bersama anak tersebut lapan bait (baris) syair, maka beliau meminta agar anaknya membaca syair-syair tersebut kemudian beliau menghafalnya sebelum menghembuskan nafasnya yang terakhir, rahimahullah. 

Seterusnya peristiwa ini mengiyakan kata pepatah: Setinggi mana gunung didaki kamu akan dapati apa yang kamu hajati. Di mana ada kemahuan di situ ada jalan. 


Kisah Ibn Abd. Qais

Beliau merupakan seorang tabie yang kuat beribadah, serta zuhud orangnya. Pada suatu hari datang seorang lelaki meminta beliau bercakap-cakap dengannya, lalu beliau berkata: Peganglah matahari. 
Kata-kata Ibn Qais tadi menunjukkan kepada kita bahawa matahari sentiasa berjalan di atas paksinya dengan tidak henti-henti. Hal ini membuktikan kepada kita bahawa masa dan usia tidak akan menunggu sesiapa, jadi bagaimana beliau hendak bercakap-cakap (yang sia-sia) dengan lelaki tersebut, sedangkan masa tidak mengizinkan.
 
Kisah Abu Yusuf.
 
Beliau merupakan salah seorang anak murid Imam Abu Hanifah ra. Kisah ini diriwayatkan oleh salah seorang muridnya (Ibrahim bin al-Jirah) yang datang melawat semasa sakitnya: Apabila Abu Yusuf jatuh sakit, aku melawatinya, dan aku dapati beliau sedang berada di dalam keadaan tidak sedar diri. Apabila sedar, beliau berkata: Wahai Ibrahim, apakah kamu mempunyai sesuatu persoalan? Aku menjawab: Sedangkan kamu dalam keadaan begini? Katanya lagi: Tidak mengapa, kitakan sedang belajar, semoga persoalan yang bakal kita bincangkan akan memanfaat manusia yang meminta. 

Oleh kerana aku tidak mempunyai sebarang persoalan, beliau pun mengemukakan kepadaku satu soalan: Wahai Ibrahim, mana satu lebih afdal (baik) melontar, dalam keadaan berjalan ataupun berkenderaan? Aku menjawab: Dalam keadaan berjalan. Katanya: Salah. Kataku lagi: Dalam keadaan berkenderaan. Katanya: Juga salah.
 
Aku bertanya: Jadi, mana satukah yang betulnya? Jawab beliau: Bagi seseorang yang ingin berdoa di samping melontar hendaklah dia melontar sambil berjalan, manakala yang tidak ingin berdoa, eloklah melontar sambil menaiki kenderaan. 
Kemudian aku berjalan ingin pulang, sesampainya aku di muka pintu rumah beliau aku mendengar teriakan yang mengatakan beliau telah meninggal dunia, rahimahullah. 

Kisah Ibn Khaqaan
 
Beliau adalah seorang sasterawan dan penyair, selalu mencari peluang menuntut ilmu walaupun selepas dilantik menjadi menteri khalifah al-Mutawakil (al-Abbasi). Oleh kerana sayangnya pada ilmu pengetahuan, beliau menyimpan khazanah ilmunya di dalam stokin, apabila beliau menuju ke tandas ataupun ke masjid, beliau akan mengeluarkan kitab tersebut dan membacanya sambil berjalan. Begitu juga semasa pulang daripada tempat-tempat tersebut. Dan apabila khalifah ingin keluar, beliau juag akan mengeluarkan kitabnya dan membaca sehingga khalifah kembali berada di sisi. 

Kisah al-Bairuni.
 
Pada suatu hari datang seorang sahabat melawat baginda yang pada ketika itu berusia tujuh puluh lapan tahun. Katanya: Wahai sahabatku, bagaimana kamu mengira bahagian (pesaka) seorang nenek? Jawab sahabat berkenaan: Pada usiamu yang begini? Katanya lagi: Wahai sahabat, adalah lebih baik aku meninggalkan dunia fana ini dalam keadaan aku mengetahui jalan penyelesaiannya daripada aku meniggal dengan kejahilan. 
Oleh yang demikian sahabat berkenaan mengulangi cara pengiraan sebagaimana yang dikehendaki, kemudian beliau berundur balik. Sesampainya beliau di tengah jalan, beliau mendengar jeritan orang yang mengatakan kewafatan al-Bairuni rahimahullah. 


Rutin Harian al-Maqdisi.
 
Beliau ialah al-Hafiz Abdul Ghani al-Maqdisi. Anak murid beliau meriwayatkan bahawa gurunya tidak pernah mensia-siakan masa dan usianya. Selepas solat Subuh beliau akan mengajar al-Quran dan Hadis kemudian dia akan solat Dhuha. Selepas itu beliau akan tidur sekejap menunggu masuknya waktu Zohor. Selepas solat beliau akan mendengar hafalan anak muridnya sehingga Maghrib. 
Selepas menunaikan fardhu Isya' beliau tidur dan bangun semula pada tengah malam untuk bertahajjud. Biasanya beliau akan memperbaharui wudhunya tujuh lapan kali semalaman kerana pada beliau sembahyang ketika air wudhu' belum kering lebih terasa elok dan khusuknya. Sebelum azan subuh, beliau akan tidur sejenak. Inilah kisah-kisah yang dicedok daripada kitab: Nilai Masa Di Sisi Ulama karangan Syeikh Abdul Fattah Abu Ghuddah. Kitab ini antara lainnya menceritakan kesabaran para ulama silam mencari ilmu walaupun terpaksa berpisah daripada isteri kesayangan, anak yang menjadi cahaya kehidupan, bahkan mereka sanggup mengurangkan rutin harian mereka seperti makan, minum serta tidur. 

Oleh sebab itu, tidak pelik jika kita perhatikan Islam pernah gemilang di suatu zaman dahulu, malah kita masih berbangga dengan kegemilangan tersebut hingga ke hari ini. Apakah cukup hanya dengan kita berbangga? Adakah Islam akan kembali gemilang dan memerintah dunia hanya kerana kita bangga dengan apa yang umat Islam telah capai dahulu? Justeru itu, marilah kita mendalami kisah hidup para ulama’ yang hidup pada zaman tersebut, pada tangan merekalah datangnya kegemilangan. Apakah yang mereka lakukan sehingga mereka menjadi begitu hebat? Inilah dia pegangan mereka, mereka sanggup buat segala-galanya kerana pentingkan ilmu, hanya demi agama Allah yang suci murni. 

Diharapkan melalui kisah-kisah ini pembaca sekalian mendapat sedikit motivasi untuk menjaga dan memprogramkan hidup mereka seharian. Semoga dengan program tersebut mereka lebih berasa lazat berdampingan dengan ilmu pengetahuan daripada keasyikan dunia fana.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...