Friday, 20 July 2012

13 Peristiwa Besar yang terjadi dalam bulan Ramadhan.

Sidang pembaca yang dirahmati Allah.

Bulan Ramadhan bukan hanya terkenal sebagai pusat latihan ibadah kepada umat islam, tetapi juga terkenal dengan peristiwa besar dalam sejarah islam antaranya:

1. Pembebasan Mekkah (Fatkhul Makkah)


Pembebasan Mekkah (bahasa Arab: فتح مكة, Fathu Makkah) merupakan peristiwa yang terjadi pada tahun 630 tepatnya pada tanggal 10 Ramadan 8 H, dimana Nabi Muhammad salallahu alaihi wasallam  beserta 10.000 pasukan tentera islam bergerak dari Madinah menuju Mekkah, dan kemudian menguasai Mekkah secara keseluruhan tanpa pertumpahan darah sedikitpun, sekaligus menghancurkan berhala yang ditempatkan di dalam dan sekitar Ka'bah.


Penyebab

Pada tahun 628, Quraisy dan Muslim dari Madinah menandatangani Perjanjian Hudaybiyah. Meskipun hubungan yang lebih baik terjadi antara Mekkah dan Madinah setelah penandatanganan Perjanjian Hudaybiyah, 10 tahun gencatan senjata dirosakkan oleh Quraisy, dengan sekutunya Bani Bakr, menyerang Bani Khuza'ah yang merupakan sekutu Muslim. Pada saat itu musyrikin Quraisy ikut membantu Bani Bakr, padahal berdasarkan kesepakatan damai dalam perjanjian tersebut dimana Bani Khuza'ah telah bergabung ikut dengan Nabi Muhammad salallahu alaihi wasallam  dan sejumlah dari mereka telah memeluk islam, sedangkan Bani Bakr bergabung dengan musyrikin Quraisy.

2. Bulan Diturunkan Al-Quran

 
Beberapa hari yang ditentukan itu adalah bulan Ramadhan. Bulan yang diturunkan di dalamnya (permulaan) al quran sebagai petunjuk untuk manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pemisah antara yang benar dan salah.Para ulama Muffasirin dan Muhadithin mencatatkan bahawa  Allah juga menurunkan kitab-kitab dan suhuf yaitu kitab-kitab kecil selain zabur, taurat, injil dan al quran kepada para rasul sebelum bulan ramadhan.

3. Peristiwa Perang Badar

 sekadar gambar hiasan
Pada hari jumat 2 Ramadhan tahun ke-2 hijrah terjadi perang pertama dalam islam yang dikenal perang badar. Badar adalah nama tempat di sebuah lembah yang terletak di antara Madinah dan Mekah. Tentera islam memilih lokasi strategik dengan menguasai sumber air yang ada di situ.

Perang ini melibatkan tentara islam sebanyak 313 anggota berhadapan dengan 1.000 tentera musyrikin mekah yang lengkap bersenjata. Dalam perang ini, tentara islam memenangi pertempuran dengan 70 tentara musyrikin terbunuh, 70 lagi ditawan. Sisanya melarikan diri.

Perang ini adalah suatu yang luar biasa kerana ketika tentara islam yang kurang jumlahnya, lemah dari sudut kelengkapan dan berpuasa  pula dalam bulan Ramadhan tetapi menang dalam pertempuran tersebut. Ini membuktikan puasa bukan penyebab umat islam bersikap lemah dan malas sebaliknya berusaha demi mencapai keredhaan Allah. Orang yang berjuang demi mencapai keredhaan Allah pasti akan dibantu oleh Allah. Allah menegaskan dalam surah aali 'imran ayat 123 sampai 125.

"Sesungguhnya Allah membantu kamu dalam perang badar, sedangkan pada waktu itu kamu orang yang lemah(kerana sedikit bilangan dan kurang alat kelengkapan). Sebab itu bertaqwalah kepada Allah supaya kamu bersyukur (akan kemenangan itu)."

4. Peristiwa Perjalanan Nabi Muhammad S.A.W ke Tabuk

Berlaku beberapa peperangan  dalam peristiwaTabuk pada bulan Rejab tahun 9 hijrah. Baginda keluar ke Tabuk pada bulan Rejab dan kembali ketika bulan Ramadhan. Peperangan ini memakan masa selama 50 hari. Secara tepatnya, peperangan di Tabuk memakan masa selama 20 hari sahaja. Manakala bakinya berlaku sepanjang perjalanan pergi dan balik. Peperangan Tabuk ialah peperangan yang terakhir yang diikuti oleh Baginda s.a.w. Peristiwa ini telah diberitahu kepada kita melalui kitab al rahiq al Makhtum, karangan al Mubarakfuri, pada halaman 517.

5. Islam Sampai ke Yaman


Yaman terletak di selatan semenanjung tanah arab. Nabi Muhammad salallahu alaihi wasallam  mengutus Ali bin Abi Thalib dengan membawa surat Baginda untuk penduduk Yaman khususnya suku Hamdan. Dalam periode satu hari, semua mereka memeluk agama islam secara aman. Peristiwa bersejarah itu terjadi pada bulan ramadhan tahun ke-10 hijrah.

6. Khalid bin Walid Meruntuhkan Berhala Al ‘uzza


Setelah umat islam membebaskan kota Mekah, nabi muhammad salallahu alaihi wasallam   menyucikannya dengan memusnahkan 360 patung di sekeliling Ka'bah. Lima hari sebelum berakhirnya Ramadhan tahun ke-9 hijrah, ia mengirim Khalid al Walid untuk memusnahkan patung al 'Uzza di nakhla. Menurut kepercayaan arab jahiliyah, al 'Uzza adalah patung dewi terbesar di situ. Ia sering disebut oleh masyarakat arab saat melafalkan sumpah. Khalid al walid melaksanakan tugas itu dengan bergerak menuju ke nakhla lalu menghancurkan patung al 'Uzza. Setelah itu, penyembahan patung pun berakhir.

7. Penyerahan Kota Taif


Kota Taif pernah mencatat sejarah ketika penduduknya mengusir nabi Muhammad salallahu alaihi wasallam   saat berdakwah di sana. Setelah Baginda dan umat islam berhasil membebaskan Mekah, kaum bani thaqif bersikap keras  dan tidak mau tunduk kepada Baginda. Nabi Muhammad salallahu alaihi wasallam  dan tentera islam mara ke Taif lalu mengepungnya dalam waktu lama. Akhirnya rombongan mereka datang ke mekah di bulan ramadhan tahun ke-9 hijrah dengan menyerahkan kota Taif sebagai tanda menyerah. Patung al laata yang dipuja sebelum ini dimusnahkan.

8. Pembebasan Andalusia (Spanyol)

Andalus adalah nama Arab yang diberikan kepada wilayah-wilayah bahagian semenanjung iberia yang diperintah oleh orang islam selama beberapa waktu mulai tahun 711 sampai 1492 Masehi. Pada 28 ramadhan tahun ke-92 hijrah, panglima islam bernama Tariq bin Ziyad dikirim pemerintahan Bani Umayyah untuk menawan Andalus. Tariq memimpin armada islam menyeberangi laut yang memisahkan Afrika dan Eropah. Setelah pasukan islam mendarat, Tariq membakar kapal-kapal tentara islam agar mereka tidak berpikir untuk mundur. Akhirnya Andalus ditawan dan menyelamatkan rakyatnya yang dizalimi. Islam bertapak di Andalus selama lapan abad dan mengasaskan peradaban yang tinggi nilainya kepada dunia barat.

9. Peperangan Zallaqah di Portugal


Peristiwa ini terjadi setelah subuh hari Jumaat, bulan Ramadhan tahun 459 hijrah. Ketika itu, terjadi kebangkitan dinasti Murabit diAfrika utara. Gabernor  Cordova, al Muktamin meminta bantuan Sultan dinasti Murabit, Yusuf bin Tasyifin untuk memerangi al fonso vi. Tentara Kristen yang dipimpin oleh al fonso vi yang berjumlah 80.000 tentera berhasil dikalahkan. Dalam waktu yang singkat Sultan Yusuf berhasil menguasai seluruh Sepanyol dan menyelamatkan umat islam. Setelah itu,Dinasti Murabittin berdiri sejak 1090 sampai 1147 Masehi.

10. Tentera Islam Mengalahkan Tentara Monggol

Pada tahun 126 sampai 1405 Masehi, kaum monggol melebarkan penaklukannya hampir semua benua Asia. Menurut catatan, kekaisaran penaklukan mereka meliputi seluas 33 juta kilometer persegi. Jenderal tentera Monggol dikenali sebagai Genghis Khan. Dalam misi penaklukan itu, mereka membunuh lebih sejuta rakyat negara yang dikalahkan. Penaklukan mereka menjangkau sampai ke Moscow dan Kiev.

Pada tahun 1258, tentara pimpinan jenderal Hulagu Khan merempuh kota baghdad yang menjadi kemegahan dinasti Abbasiah. Dalam serangan itu, banyak umat islam terbunuh dan banyak buku karangan ulama  islam dibuang ke dalam Sungai Furat dan Dajlah sehingga airnya menjadi hitam karena tinta.Pada 15 Ramadhan 658 hijrah bersamaan 1260 Masehi, tentara islam bangkit membuat serangan balas. Tentara islam dan para ulama pimpinan Sultan Qutuz dari dinasti Mamluk, Mesir mara ke Palestine  setelah monggol menguasainya. Kedua pihak bertemu di 'ain jalut.

Dalam pertempuran itu, tentera islam meraih kemenangan dan berhasil menawan kitbuqa noyen, seorang leftenan kristen yang memberi nasihat kepada Hulagu Khan untuk menyerang Baghdad. Kitbuqa akhirnya dieksekusi. Kemenangan itu adalah suatu yang luar biasa saat mongol yang terkenal dengan kegagahannya itu  akhirnya kalah pada tentara islam.

11. Peperangan Yakhliz


Pada 15 ramadhan 1294 hijrah, tentera islam dinasti Uthmaniyah yang dipimpin oleh Ahmad Mukhtar Basya dengan jumlah 34,000 anggota mengalahkan tentara Rusia yang berjumlah 740,000. Sebanyak 10.000 tentera Rusia tewas dalam pertempuran itu. Ia menjadi kebanggaan umat islam mempertahankan agama yang diancam oleh pemerintah Tzar di Rusia.

12. Tertawannya Garis Bar Lev, Israel


Dalam sejarah modern, terjadi Perang Yom Kippur yang melibatkan tentera islam pakatan Mesir dan Syria dengan tentera yahudi israel pada 10 Ramadhan 1390 hijrah bersamaan 6 Oktober sampai 22 atau 24 Oktober 1973 Masehi. Perang Yom Kippur, juga dikenal sebagai perang arab-israel 1973, perang Oktober, dan perang Ramadhan.

Ia adalah sebagian dari konflik Arab-israel sejak dari tahun 1948. Pada bulan Jun 1967, terjadi perang enam hari antara israel dengan Mesir, Syria dan Jordan. Dalam pertempuran itu, israel berhasil menduduki bukit Golan, Syria di utara dan Semenanjung Sinai, Mesir di selatan hingga ke kanan Suez. Setelah itu, israel membangun barisan pertahanan di Sinai dan bukit Golan. Pada tahun 1971, israel memperuntukkan 500 juta dolar Amerika untuk membangun benteng dan kerja tanah raksasa yang dinamai garis bar lev sempena nama jenderal israel, Haim ber lev.
Israel bermegah dengan kubu bar lev yang didakwa 'tidak dapat ditawan' karena memiliki kekebalan dan teknologi peralatan yang canggih. Namun, tentera islam berhasil merebut benteng itu sekaligus mengalahkan israel. Antara peristiwa menarik dalam perang ini adalah peranan  seorang sarjana islam merangkap sebagai imam masjid kota Suez al marhum, Syeikh Hafiz Salamah yang memimpin operasi peperangan.

Ia menggantikan posisi ini apabila gabenor daerah bersedia menyerah. Akhirnya para mujahidin gabungan tentera Mesir, Syria dan penduduk kota Suez berhasil mengasak tentera israel yang terpaksa mundur sampai terpaksa menyerahkan semenanjung sinai dan bukit Golan.

13.  Kemerdekaan Indonesia 
hari kemerdekaan Indonesia 17 Ogos 1945 juga berlaku pada bulan  Ramadhan


3 comments:

 1. Tidak lupa juga peristiwa berdarah di Ambon juga bermula pada 27 ramadhan 1999 dengan kemasukan berbondong-bondong penganut kristian dari luar ke Ambon untuk menghapuskan umat islam di sana.

  kalau sidang pembaca ada peristiwa besar yang lain bolehlah dikongsikan disini.

  ReplyDelete
 2. terima kasih,info yg sangat berguna pd umat Islam dan khususnya pd diri saya yg faqir ini.

  boleh saya tahu di mana saudara dpt kesemua maklumat ini.Saya sudah lama menyiasat/buat kajian berkaitan peristiwa besar yg berlaku dlm ramadhan ini.

  ReplyDelete
 3. satu lagi peristiwa sedang berlaku yg umat islam tidak peduli dan terlepas pandang iaitu pembunuhan beramai-ramai umat islam rohingya di mynmar.

  dlm keadaan kita di sini aman damai menjalani ibadah puasa mereka di sana hidup dlm ketakutan kerana nyawa mereka di hujung senapang tentera mynmar dan penganut buddha yg telah dihasut kerajaan junta tentera agar membunuh umat islam tak kira samada anak kecil,tua dan muda.

  http://www.youtube.com/watch?v=XJQqbUkisTE&feature=related

  menjadi tanggungjawab kita sbg saudara seislam membantu mereka sekurang2nya mendoakan keselamatan dan kebinasaan kerajaan zalim junta tentera yg kafir harbi itu.

  mudah-mudahan kerja kita yg sekelumit itu akan membantu kita nanti menjawab soalan kubur apabila malaikat bertanya:'Ma ikhwannuka???'(siapakah saudara kamu?)

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...