Tuesday, 28 August 2012

Masalah Dalam Jemaah Tabligh

Sidang pembaca yang dirahmati Allah

Dibawah ini adalah satu artikel yang telah ditulis oleh seorang Karkun Tabligh dalam blog beliau yang menceritakan secara ilmiah masalah yang bersarang dalam jemaah tabligh tapi kurang didedahkan.Sengaja kami tidak sertakan linknya untuk sementara waktu bagi membolehkan anda semua membaca dan memahami luahan hati empunya tulisan ini.kami lampirkan artikel ini tanpa sebarang edit.Di akhir nanti kami akan memberi komenter.

DUA PRINSIP DALAM NERACA  AS-SUNNAH YANG GAGAL DITITIKBERATKAN DALAM JEMAAH TABLIGH.


1. Jemaah Tabligh gagal menghayati ‘politik’ sebagai salah satu prinsip terpenting dalam perjalanan As-Sunnah. (Prinsip ketiga dalam piawaian As-Sunnah)

2. Jemaah Tabligh gagal menghayati kepentingan kedaulatan syari’at Islam untuk memerintah Negara demi menyempurnakan amanah Allah. (Prinsip kelima dalam piawaian As-Sunnah)

YANG PERTAMA GAGAL MENGHAYATI ‘POLITIK’ DALAM AS-SUNNAH.

Mengenepikan konsep ‘politik’ dalam As-Sunnah sama dengan merendahkan martabat As-Sunnah itu sendiri.

Demi untuk memupuk semangat memisahkan antara konsep dakwah dan politik, jemaah tabligh saolah-olah terpaksa mencipta satu trend penghayatan; bahawa segala musuh dan penentang Islam akan dapat ditumpaskan semata-mata dengan usaha dakwah yang gigih. Keluar lagi dan lagi 40 hari, 4 bulan dan setahun. (usaha atas iman dan amal) Apabila Allah turunkan hidayahNya secara umum seperti yang berlaku semasa pembukaan Makkah, musuh Islam yang kental pun akan beriman menjadi pendokong Islam yang setia. Dengan demikian segala masaalah ummat Islam akan selesai dengan mudah kerana orang-orang yang mencetuskan masalah sudah beriman dan taat kepada Allah dan RasulNya.

Penghayatan begini sebenarnya sangat meleset kerana ia adalah khayalan yang tidak berpijak dibumi nyata. Sejarah sirah dan hadis-hadis Rasulallah saw telah membuktikan bahawa hal sedemikian itu tidak pernah berlaku dan tidak akan berlaku sampai hari qiamat. Sungguh pun benar semasa pembukaan Makkah hidayah diturunkan secara umum, (masarakat Makkah berbondong-bondong masuk Islam) namun musuh-musuh Islam masih terpaksa diperangi. Semua peperangan dengan musuh Islam terjadi selepas percubaan jalan damai secara politik yang diusahakan oleh Rasulallah saw gagal, kerana pehak musyrikin mengangap jemaah Islam yang dipimpin Rasulallah saw hanya sebagai golongan pengacau yang tidak perlu diiktiraf kekuasanya pada masa itu.

Dalam keadaan berdepan dengan tentangan begitu keras pun jemaah Islam terus bertambah maju dan kuat. Ini telah memaksa kaum musyrikin mengikat perjanjian damai dengan Islam di Hudaibiyah, namun akhirnya perjanjian itu pun dikhianatinya kerana syaitan memang tidak pernah membiarkan sesiapa yang hendak bersikap jujur terhadap Islam.

(44)

Setelah para pambaca menatap bab 1 dan 2 , sekarang kami yakin tuan-tuan sekelian sudah paham apa yang dimaksudkan dengan kalimah ‘politik’. Kerana apabila kita kaji dengan teliti perjalanan sirah Rasulallah saw, jelas sekali diperengkat pertengahan era dakwah, Rasulallah saw sudah mula menceburkan diri dalam gelangang politik. Khususnya setelah hijrah ka Madinah. Bukan berarti Rasulallah saw tamak nak memegang kuasa pemerentahan, tetapi sebagai pelengkap menyempurnakan amanah Allah. Dimana Allah sendiri memerentahkan syari’at Islam wajib diamalkan diperengkat individu, perengkat masarakat, hingga kaperengkat Negara. Sebab itu dalam standard piawaian As-Sunnah kami telah meletakkan ‘politik’ jatuh kepada prinsip dan tertib yang ketiga. Yaitu setelah prinsip ‘ dakwah dan menjaga solat fardhu’. Angka tertib samasekali tidak boleh diubah atau ditukar, sebab ia adalah fakta sejarah yang tidak menerima sebarang perubahan sampai hari qiamat.

Selama ini kita telah banyak keliru dalam memahami pengertian kalimah ‘politik’. Para karkoon burzruk, awalin dan pimpinan jemaah kita seringkali mengaitkan ‘politik’ dengan kejadian ketegangan dan permusuhan, pecahbelah, sikap tamak kuasa dan harta, melupakan alam akhirat dan sebagainya. Pendeknya ia membawa sumber maksiat yang mendatangkan kemurkaan Allah. Ini kerana kita cuba memahami ‘politik’ semata-mata berpandu dengan apa yang berlaku dihadapan mata, tanpa dengan penelitian ilmiyah.

Walau bagaimana pun tidaklah dinafikan ‘politik’ diluar Islam memang cenderong kepada unsur-unsur maksiat yang mendatangkan kemurkaan Allah kerana matalamat politiknya semata-mata untuk mencapai kemewahan dunia. Sementara politik Islam yang diajar Rasulallah saw kepada kita mensasarkan matalamat keredhaan Allah dunia hingga ka akhirat. Oleh itu pemegang teraju politik dalam Islam mistilah ulama muktabar yang benar-benar diiktiraf sebagai ‘Warisatul-Anbiyak’.

Kami sebenarnya menyedari terdapat ramai ulama dalam jemaah tabligh yang layak dipikulkan tangungjawab sebagai ‘Warisatul-Anbiyak’ tetapi malangnya mereka keliru dalam memahami konsep ‘politik’ lalu mereka mengambil sikap memencilkan diri dari politik akibatnya mereka tidak mampu menjunjuhg As-Sunnah secara menyeluruh seperti yang diamanahkan Allah kepada mereka.

Politik dalam Islam mistilah bermula dari konsep ‘mengajak kebaikan’ Yaitu ‘dakwah’ sebagaimana yang diamalkan oleh jemaah tabligh hari ini. Motifnya untuk mengamalkan, memperkenalkan, dan menyerlahkan atau menonjolkan nilai-nilai kebaikkan dari ajaran As-Sunnah, semata-mata kerana Allah. Apabila nilai ‘kebaikkan’ sudah terserlah, dan sudah diakui oleh masarakat Islam dan bukan Islam sebagai nilai kebaikkan yang hakiki (terunggul tiada bandinganya). Bila sudah sampai katahap itu, kepada golongan yang terus-menerus menentang semata-mata kerana membela kepentigan dunianya, ia hendak lah dicegah secara tegas dengan cara politik terlebeh dahulu. Jika gagal wajiblah diteruskan secara fizikal (Jihad fee Sabilillah) Sesuwai dengan konsep ‘Amar ma’aruf nahi mungkar’ mengikut ketentuan syarak. Begitulah perjalanan As-Sunnah yang Rasulallah saw tujukan contoh kepada kita.

Sebab itu ‘dakwah dan politik’ adalah sebagai mata rantai kesinambungan yang tidak mungkin boleh dipisahkan. Artinya ‘dakwah’ tidak akan sempurna jika dihujungnya tidak ditangani dengan ‘politik’ begitu juga sebaliknya ‘politik’ tidak akan berjaya jika tidak dimulakan dengan ‘dakwah’. Percubaan untuk memisahkanya sama artinya merendahkan martabat As-Sunnah itu sendiri, pasti akan menemui kegagalan. Ini telah nyata terbukti, hari ini di Sri Langka dan di Miwat, yang mana usaha dakwah jemaah kita sudah sampai katahap 80 – 95% dikalangan masarakat Islam disana, namun amalan syari’at Islam disana sekadar diperingkat persaorangan (individu). Perengkat Negara masih terpaksa tunduk patuh kepada perundangan kaum kafirin. Walhal Islam sendiri mempunyai perundangan yang lengkap sempurna dalam seluruh aspek kehidupan maknusia.

(45)

Kekeliruan yang wajib segera dibetulkan.

Rarulallah saw ada bersabda yang mahfumnya “Dizaman aku dan sahabatku adalah zaman yang terbaik, Selepas itu tidak akan ada yang lebeh baik” Hadis riwayat Imam Muslin dari Abu Hurairah. Hadis ini menjadi dalil bahawa kemungkaran tidak akan lenyap sendiri apabila nilai-nilai kebaikkan disampaikan kepada orang ramai (didakwahkan). Natijahnya, sedangkan sewaktu Rasulallah saw masih hidup hal sedemikian tidak berlaku, apakah dizaman kita hari ini boleh terjadi suatu natijah yang lebeh baik dariapda zaman hayat Rasulallah saw. ? Tentunya ia sesuatu yang tidak boleh diterima akal.

Penghayatan yang keliru ini telah menyebakan perbuatan menegur dan menentang musuh Islam hampir tidak pernah wujud dalam jemaah tabligh. Kalau pun ada ia scara rahsia oleh jemaah khawas (jemaah yang dihantar khsusu untuk mendakwahi orang–orang kenamaan) yang sahingga hari ini maseh belum nampak sebarang kesan keatas golongan berkuasa secular Islam. Ini menyebabkan masarakat Islam hari ini tidak tahu apa yang jemaah tabligh buat terhadap kemungkaran dan maksiat yang begitu besar diseluruh nagara. Orang ramai keliru tentang sikap jemaah kita terhadap maksiat dan mungkar yang terang-terang secara sengaja dianjurkan oleh pehak kerajaan Umno BN yang memerentah negara.

Ditambah pula wujudnya segelintir para karkoon burzruk yang begitu akrab dan bersahabat dengan golongan yang mendokong dan menyokong kezaliman dan maksiat . Maka bertambah bingunglah orang ramai dan terus terikut jalan sesat yang dipelopori oleh pehak kerajaan Umno BN. Contohnya kerajaan sekarang sedang menganjurkan konsep ‘Islam Hadhari’ yang terang-terang tergelincir dari jalan As-Sunnah. Hingga saat ini jemaah tabligh masih belum mampu membuka mulut memperkatakanya juateru tidak mau menyingong perasaan orang lain, atau gerun terhadap Umno BN.

Motif asal jemaah kita hendak menyampaikan dan mengajak ummat Islam menuju mendekatkan diri kepada Allah. Tetapi pada waktu yang sama wujud pula sebilangan karkoon yang bersubahat dengan golongan penegak kebathilan. Dengan lain perkataan kita mentarbiyah umat Islam supaya menghayati nilai kebesaran Allah dan RasulNya demi mendapatkan keredhan Allah. Malangnya pada ketika yang sama ada pula golongan pendakwah kita yang bersekonkol dengan golongan yang memperlecehkan dan manghina Allah. Alangkah janggalnya hal ini boleh berlaku, semata-mata kerana hendak menyisihkan diri dari politik.

Situasi ini sangat bercangah dengan apa yang dilakukan oleh Pas. Para pemimpin Pas mencurahkan pengorbanan yang besar, sanggup silih berganti menjadi tahanan undang-undang zalim ISA (Akta kezaliman kerajaan Umno yang bercangah dengan nilai Islam dan nilai kemaknusiaan sejagat) demi semata-mata untuk mencegah kemungkaran yang sememangnya dituntut oleh syarak. Firman Allah: “Dan hendaklah ada diantara kamu satu golongan yang mengajak kebaikan dan mencegah kemungkaran, mereka itulah orang-orang yang mendapat kejayaan sejati” Al-Imran 104.

Tidaklah dapat dinafikan sesungguhnya program dakwah jemaah tabligh adalah sebagai kegiatan mengajak kebaikkan yang nyata. Kesilapanya ialah para karkoon ditarbiyah supaya menghayati bahawa ‘kemungkaran tidak perlu dicegah secara langsung’ Kemungkaran akan lenyap sendiri apabila sebilangan besar orang-orang yang melaku kemungkaran mengikut usaha dakwah jemaah tabligh” Demikianlah falsafah yang ditarbiyahkan kepada para karkoon. Namun terdapat juga golongan yang radikal, berani mempersoalkan hujah yang tidak boleh diterima akal itu. Mereka ini diberi penghayatan bahawa penghujung usaha dakwah ialah ‘berperang’ meghapuskan puak musyrikin yang terus menentang agama. Selama kita belum mampu berperang sebagaimana Rasulallah lakukan, kita buat kerja dakwah sahaja (keluar 40hari 4bulan lagi dan lagi)

(46)

Ternyata tarbiyah yang menyuruh kita sentiasa menghayati ‘berdepan dengan peperangan’ adalah juga salah. Ia timbul kerana semata-mata tidak mengkaji perjalanan As-Sunnah secara teliti. Dalilnya sabda Rasulallah saw: “Jihad yang peling afdhal dikalangan kamu, Hendaklah kamu berkata benar kepada pemerentah yang zalim. Jika kamu mati dibunuhnya selepas itu kamu akan dibangkitkan bersama-sama Hamzah penghulu sekelian syuhadak” Hadis riwayat Imam Bokhari dan Muslim. Apabila Rasulallah saw mengajurkan kita menegur para pemerentah Negara, artinya kita mencampuri urusan politik secara tidak langsung. Apabila pemerentah itu tidak mengindahkan peringatan kita supaya kembali kejalan Allah, maka wajiblah kita mendedahkan kepada rakyat supaya rakyat tidak terus ikut tersesat jalan kerana menyokongnya. Ini artinya kita melibatkan diri secara langsung dengan urusan politik. Ini adalah tuntutan syarak yang wajib dilakukan oleh orang beriman demi menegakkan ma’aruf dan mencegah kemungkaran.

Sebenarnya banyak lagi hadis-hadis yang menjadi dalil menangani urusan politik terlebeh dulu sebelum berperang. Rasulallah ada mengutus surat dan menghatar utusan menghadap raja-raja pemerentah dinegara-negara sekitar mengajak mereka kepada Islam. Dan juga Rasulallah saw pernah memetri penjanjian damai dengan puak musyrikin. Artinya Rasulallah saw tidak cenderong kepada kekerasan dan pertumpahan darah, seoleh-bolehnya ia mengelakan dan mendahului dengan usaha damai cara ‘politik’ .

Pemimpin Pas dengan lantangnya berdiri depan risiko yang tinggi menyatakan seuatu yang benar kepada pemerentah yang zalim (kerajaan secular Umno). Tiada kepentingan lain, kerana niat semata-mata mencegah kemungkaran kerana Allah. Kesilapan Pas hanya kerana tidak memulakan dengan tarbiyah kerohanian menerusi usaha dakwah sebagaimana jemaah tabligh. Bagitu juga sebaliknya jemaah tabligh, ia juga melakukan kesilapan jika terus menerus hendak menyisihkan diri dari politik. Ia tidak akan mampu menyempurnakan amanah Allah yang terpikul diatas bahunya.

Demi menyempurnakan kebaikkan dan mencegah kemungkaran disisi Allah wajib menerusi aspek politik.

Kita jemaah tabligh telah memulakan dengan uslub yang betul mengikut piawaian As-Sunnah walaupun secara tidak sengaja. Yaitu melalui latihan kerohanian menerusi usaha dakwah (mengajak kebaikkan). Namun begitu sahingga saat ini ia belum mampu menegur kemungkaran kerajaan Umno BN secara langsung, kerana berpegang kepada penghayatan yang salah, yang kami sebutkan diatas tadi. Untuk mengatasinya wajiblah jemaah kita meneliti perjalanan sirah secara jitu. Selama ini kita baca bahagian-bahagian tertentu dalam sirah berulang-ulang kali, semata-mata untuk mengambil contoh iktibar dan tauladan, tetapi kita tidak meneliti dan menghayati seluruh prinsip dan tertib perjalanan As-Sunnah scara pakej. Oleh sebab itu hari ini kita dapati jemaah tabligh dan Pas telah mengabaikan empat prinsip dan tertib As-Sunnah yang tersangat penting, seperti yang sedang kita huraikan sekarang.

Disini kami ingin memaparkan satu contoh selepas pertistiwa perang khandak, bagaimana tantera Islam yang dipimpin oleh Rasulallah saw pergi mengepung (memerangai) kubu puak Yahudi di Khaibar (perang Khaibar) Sedangkan puak Yahudi telah lari balik ketempat asalnya di Khaibar, tidak lagi menganggu ummat Islam di Madinah, Namun Rasulallah saw maseh memikirkan perlu mengejarnya ka Khaibar demi untuk menumpaskan musuh Islam. Tetapi hendaklah kita ingat, Rasulallah bertindak demikian setelah gagal usaha secara politik. Begitulah contohnya Rasulallah saw bertindak menghapuskan kemungkaran. Bukan boleh diatasi semata-mata dengan usaha dakwah.

(47)

Satu lagi dalil yang di bentangkan sendiri oleh Hazdrat Maulana Zakaria (salah saorang pengasas jemaah tabligh di India) dalam bukunya ‘Fadhilat Tabligh’ beliau ada mencacatkan sebuah hadis dimana dengan tidak semena-mena Rasulallah saw bingkas dengan penoh emosi bersabda: “Demi Allah kamu semua tidak akan mencapai ke salehan yang hakiki, kecuali kamu mencegah orang-orang yang zalim dari kezalimanya” (Sila rujuk halaman 10 dalam buku berkenaan.) Selanjutnya Hazdrat Maulana mencatatkan sebuah hadis lagi: “Kamu hendaklah mendakwah kebenaran dan mencegah orang-orang yang melakukan maksiat dan perkara-perkara yang dilarang dan menyekat para penzalim. Kalau tidak kamu akan dikutuk dan hati kamu akan dikurap, sama seperti yang Allah telah perbuat terhadap bani Israel” Kemudian Rasulallah saw telah menbaca ayat-ayat Al-Quran yang menegaskan perkara-perkara tersebut. Yaitu Bani Israel telah dikondem Allah kerana tidak mencegah kemungkaran.

Apa yang kita hadapi sekarang ialah pehak kerajaan Umno yang memerentah Negara sendiri yang menaja pokok segala kemungkaran. Oleh sebab itu para karkoon yang bersubahat dengan Umno telah melakukan perbuatan menyangah maksud hadis ini yang diutarakan oleh pengasas jemaah kita sendiri (Hazdrat Maulana Zakaria) Bagaimana boleh jadi demikian?. Semata-mata kerana jemaah kita seboleh-bolehnya hendak menyisihkan diri dari ‘politik’.

Pada paragraph terakhir halaman 10, Maulana mencatatkan sebagai berikut: Pada masa ini adalah dipandang baik supaya diadakan perdamaian dan bermanis muka dengan sekelian orang pada sebarang masa. Pendapat ini adalah kehendak kesusilaan, walau pun terpaksa berdamai dengan syaitan dan para pengikutnya. Nyatalah ini adalah satu polisi yang salah; dasar yang mengalakan kedurjanaan. Pada segi agama dan moral sesaorang mistilah jangan bersahabat dengan orang-orang yang berbuat maksiat, yang melangar hukum dan yang zalim………Nah, sekarang kita sama-sama paham Maulana Zakaria telah menukilkan ini sejak tahun 20 han. Sentiasa dibaca oleh para karkoon. Sepanjang yang kami diberi tahu. ‘Tidak dibenarkan mana-mana karkoon, wa’ima karkoon ustaz sekali pun memerinci atau menghuraikan fakta yang dinukilkan oleh Maulana ini.

Semata-mata kerana takut menyentuh politik.

Demikianlah yang dapat kami petik dari Hazdrat Maulana Zakaria yang mana ia secocok dengan ketentuan nash yang tersebut dibawah ini. Firman Allah: ……”Barang siapa yang tidak memutuskan (menghukum) sesuatu perkara menurut apa yang diturunkan Allah, maka mereka itulah orang-orang yang kafir; atau zalim; atau fasik. Ayat 44, 45, dan 47 Al-Maa’idah. Sebuah lagi firman. “Dan janganlah kamu cenderong kepada orang-orang yang zalim, kelak kamu akan disentuh api neraka. Dan sekali-kali kamu tidak mempunyai penolong selain daripada Allah. Ayat 113 surah Huud..

Dan sebuah lagi hadis. Rasulalah saw bersabda: “Akan tiba diakhir zaman nanti para pemerentah kamu suka bercakap bohong dan melakukan kezaliman secara terang-terangan. Barang siapa diantara kamu membenarkan kebohonganya dan menyokong kezalimanya yang menyebabkan ia terus menjadi lebeh zalim, maka engkau bukan ummatku dan aku bukan Nabi mu” Hadis riwayat At-Tarmizi. Al-Hakim dan An-Nassaie.

Nah sekarang cuba kita renung dan fikirkan secara mendalam, siapa sebenarnya yang mengalakan pokok kemungkaran dan siapa sebenarnya yang zalim mengikut nash. Berbanding zalim yang dilakukan oleh individu persaorangan dengan zalim yang dilakukan oleh kerajaan yang berkuasa memerentah Negara selama 50 tahun tentulah samasekali tidak sama. Selama ini kita tidak mampu menyentuhnya kerana takutkan ‘politik’. Sedangkan ‘politik’ adalah salah satu prinsip As-Sunnah yang sangat penting. Kalau begitu bagaimana sebenarnya cara kita menjunjung As-Sunnah.?

(48)

Melihat nukilan Hazrat Maulana Zakaria yang kami catatkan diatas tadi, dengan jelasnya memberikan gambaran bahawa beliau tidak pernah berhasrat mengheret para karkoon menjauhkan diri dari politik. Kami yakin beliau sebenarnya menyedari hakikat ‘bahawa tiada sebarang kemungkinan dimana-mana masarakat maknusia biasa didunia ini yang boleh mengasingkan diri daripada aspek ‘politik’. Oleh sebab itu perbuatan membisukan mulut dan memekakan telinga terhadap politik yang dilakukan oleh jemaah tabligh sekarang bukanlah dari anjuran beliau. Namun memang ada ketika tertentu yang hukum syarak memwajibkan kita mengambil sikap memekakan telinga dan membisukan mulut; yaitu apabila berdepan dengan hal fitnah antara sesama angota jemaah yang sama-sama hendak menegakkan Islam. Sama sekali bukan dalam hal politik pemerentahan Negara. Contohnya ulama-ulama zaman tabi’in dan tabi’in-tabi’in, termasuk semua ulama mazhab, mereka semua dengan lantang menegur pemerentah tanpa gentar ramai yang didera dalam penjara sahingga mati syahid. Soalnya sekarang, sejauhmana para karkoon hari ini mampu menghayati dan mengamalkan mengikut seruan ulama pengasas jemaah kita sendiri.?

Huraian hadis Rasulallah saw yang mengelirukan kerana sedaya upaya mengelakan daripada aspek politik adalah membahayakan aqidah.

Semenjak tahun 80han kami pernah mendengar bayan yang disampaikan oleh saorang burzruk dimarkas masjid India (markas Sri Petaling belum siap dibena) yang pada hemat kami terseleweng maksudnya semta-mata kerana mahu mengelakan diri dari aspek ‘politik’ Katanya: Musuh Islam hari ini bukanlah Yahudi dan Nasara. Yang sebenarnya musuh Islam ialah orang-orang Islam yang meningalkan solat’.

Rangkapan kalimah ini sungguh sangat dikesalkan kerana perbuatan menafsir hadis dan ayat-ayat Al-Quran mengikut nafsu berlaku begitu jaoh dalam jemaah kita, justeru kerana kepahaman ilmu kurang dititik beratkan. Walaupun orang melalaikan solat itu memang sangat tercela disisi Allah, tetapi untuk mengatakan Yahudi Nasara bukan musuh Islam adalah sangat meleset, seperti contoh ini: “Sesungguhnya orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepada kamu (orang Islam) sahingga kamu ikuti agama mereka” Firman Allah Al-Baqarah 120. Adalah jelas pandangan Burzruk yang menyampaikan bayan itu bercangah dengan maksud firman diatas ini. Soalnya bagaimana orang semacam ini dibenarkan menyampaikan bayan dimarkas besar jemaah kita. Bukankah ia mencemar kewibawaan ulama kita.?

Satu lagi contoh yang disebutkan oleh penyampai bayan yang sama, ia menafsir hadis yang masyhur: “Jika melihat kemungkaran, hendaklah kamu cegah dengan tangan kamu. Jika tidak mampu hendaklah kamu cegah dengan lisan kamu. (menegur dengan perkataan) Jika tidak mampu hendaklah kamu membenci dalam hati kamu. Itulah selemah-lemah iman, tiada lagi iman selepas itu. Dalam menafsir hadis ini penyampai bayan tadi berkata: “Jemaah kitalah yang bertindak mencegah kemungkaran dengan tangan, (perbuatan) sebab kita mengajak orang-orang Islam memakmurkan masjid dan menjaga solat, sebab kebanyakan pelaku mungkar ialah orang-orang yang meningalkan solat. Apabila mereka sudah menjaga solatnya dengan baik tentu mereka berhenti dari kerja mungkarnya, sesuai dengan maksud firman “Sesungguhnya solat akan mencegah daripada perbuatan fasad dan mungkar”.

Jawapan kami: “Dengan tidak menyisihkan maksud firman yang tersebut itu, kami dapati tidak semua orang yang mengerjakan solat dapat mencegah kemungkaran, apatah lagi orang yang tidak khusuk dan tidak memahami pengertian bacaan solatnya. Sebab itu hari ini kita jumpa ramai orang yang menunaikan solat tetapi masih terlibat dengan kemungkaran, termasuk para karkoon yang ditarbiyah khus-

(49)

us menjaga solat pun masih ada yang terlibat dengan kemungkaran. (bersubahat dengan kerajaan zalim) Ini dikuatkan dengan dalil sejarah dimana Kalifah Abu Bakar Sidiq memerangi orang-orang yang ingkar membayar zakat dizaman permulaan pemerentahan beliau, mereka semua masih mengucap syahadah dan menunaikan solat. Yang kedua, tunjang yang menjadi tulang belakang segala kemungkaran adalah puak Yahudi dan Nasrani, kaum yang mengingkari ke Rasulan Nabi Muhammad saw, ia dilaknat Allah. Mereka ini tiada kaitan samasekali dengan solat. Oleh itu secara mutlaqnya kemungkaran wajib dicegah dengan cara politik dan jihad. Tidak semata-mata dengan cara menegakkan ma’aruf. Demikian juga yang ditunjukan contoh dalam As-Sunnah.

Selama ini kita menegur pemerentah Umno dengan berbisik-bisik (secara sulit) rakyat tidak mendengar dan mengetahui hakikat sebenar. Maka rakyat pun terus terikut kesesatan kerajaan Umno kerana media massa kepunyaanya digunakan untuk menipu rakyat dengan sering menonjolkan kebaikannya mengikut penilaian akalnya sendiri. (kebaikkan atau keburukan hendaklah diukur atau dinilai mengikut ketentuan nash. Penilaian akal semata-mata tidak boleh diterima) Oleh sebab itu apakah kita tidak sama-sama menanggung dosa apabila rakyat menjadi sesat kerana ketidak tegasan sikap jemaah kita selama ini. Sebab kita melayani pemerentah yang zalim sama seperti melayani saorang individu yang melakukan maksiat, sedangkan keadaan mereka jauh berbeza.

Adakah selama ini sikap jemaah kita membisukan mulut dan memekakan telinga terhadap kemungkaran besar oleh kerajaan yang memerentah betul pada syarak.? Mari kita lihat contoh dizaman Hajaj Yusuf As-Syakafi menjadi gabnur di Kuffah. Beliau saorang gabnur yang terkanal zalim dalam sejarah. Ulama dizamanya berani mengeluarkan fatwa yang secara langsung menyingung perasaanya. Katanya: “Barangsiapa tukang jahit yang sangup menjahit baju gabnur Hajaj, mereka itu adalah zalim sama seperti Hajaj juga”. Sedangkan ia tahu fatwanya itu mengancam nyawanya sendiri, namun demi untuk menyatakan yang haq disisi Allah ulama berkenaan berani mempertaruhkan nyawanya.

Begitu juga apa yang telah dikatakan oleh Sufian At-Thauri saorang Ulama termashur zaman tabi’in. Semasa berdepan dengan kalifah yang degil, engan menerima nasihatnya dizaman itu. Ketika wakil kalifah melawatnya ketika ia sedang sakit, ia telah berpesan bersungguh-sungguh kepada wakil itu meminta tiga perkara supaya disampaikan kepada kalifah. Pertama meminta jangan kalifah menziarahinya walaupun ia meningal dunia. Yang kedua jangan kalifah itu mendo’akanya. Dan yang ketiga jangan kalifah hadhir semasa pengkebumianya. Nah…Sekarang berdanding dengan sikap kita hari ini. Apakah tidak wujud pemerentah zalim pada hari ini.? Apakah kita belum cukup masa menyampaikan dakwah kepada mereka setelah hampir 100 tahun. ? Disinilah letaknya hakikat kedudokkan dakwah dan politik tidak boleh dipisahkan.

Salah ambil iktibar.

Beberapa kejadian penentang dakwah atau golongan yang pernah memusuhi Islam telah bertukar menjadi pendokong Islam yang gigih apabila mendapat hidayah lantaran usaha dakwah jemaah kita telah mengelirukan para karkoon dan burzruk, yang mendorong tercetusnya pandangan negatif yang tidak membolehkan jemaah kita menegur para pemerentah zalim yang mengalakkan kemungkaran dan maksiat. Katanya: “Mana tahu satu hari nanti mereka mendapat hidayah dan menjadi pendokong dakwah yang baik, kerana contohnya sudah banyak. Oleh itu jangan kita kutuk dia kerana kejahatanya hari ini”.

(50)

Sememangnya dizaman hayat Rasulallah saw pun banyak kejadian musuh ketat Islam betukar menjadi sahabat baginda lantaran dakwah dan hidayah. Tetapi hakikat kenyataanya musuh Islam tidak tidak pernah habis hanya lantaran dakwah dan hidayah. Hari ini mereka sebagai musuh Islam, mungkin esoknya ia bertukar menjadi pendokong Islam yang gigih, contoh syaidina Umar Ibnu Khatab. Namun hendaklah kita hayati hakikat bahawa menentukan apa yang akan berlaku esok adalah semata-mata urusan Allah, yang mana makhluk tiada daya upaya untuk campur tangan. Walau apa pun usaha kita lakukan pemutusnya tetaplah di tangan Allah yang samasekali tidak terpengaruh dengan usaha makhluk.

Samada kita buat kerja dakwah atau tidak, samada kita berdo’a atau tidak, Allah boleh saja memutuskan atas kehendkNya sendiri tanpa sebarang pengaruh makhluk. Tiada siapa makhluk berhak campur tangan dalam urusan menentukan ‘apa akan jadi pada hari esok’ Oleh yang demikian tidaklah kita berdosa menentang atau memerangi musuh-musuh Islan hari ini, kerana ia adalah terang-terang sebagai musuh Islam hari ini, dan diluar kemampuan kita pula untuk mengetahui apa yang akan terjadi kepada musuh Islam itu pada hari esok.

Sebagai contoh sirah, kita lihat bagaimana Rasulallah saw menentang Abu Sufian dalam perang Khandak, kerana Abu Sufianlah yang memimpin tentera Ahzzab serama 30,000 orang yang berhasrat hendak melenyapkan Islam dari muka bumi . Tetapi akhirnya Abu Sufian masuk Islam semasa pembukaan Makkah dan menjadi sahabat baginda yang baik. Apakah Rasulallah saw dan para sahabatnya dikira berdosa kerana memerangi Abu Sufian dalam perang Khandak yang kemudianya menjadi sahabat Rasulallah.? Ini adalah fakta sejarah (Sirah) yang tiada siapa boleh mengubahnya.

Pada perengkat ini saorang burzruk awalin menimbulkan persoalan yang tersangat penting. Sebab katanya: “Dizaman Nabi menentang Abu Sufian dalam perang Khandak, ia masih kafir. Sangat berbeza hari ini, kita berdepan dengan golongan masarakat yang sudah lama Islam. Bagaimana mungkin kita hendak samakan keadaan itu”. Soalnya. Dibawah ini kami berikan jawapan dengan merujukan dua perkara untuk sekelian pembaca.

Pertama. Fakta sejarah apabila Abu Bakar Sidiq mengantikan Rasulallah saw sebagai Amirul Mukminin. Pada ketika itu terdapat ramai orang Islam yang mula engkar hukum Allah yaitu engan membayar zakat. Umar Ibnu Khattab yang menjadi orang kanan pembantu Abu Bakar menjadi bingung kerana mereka yang ingkar itu semua ummat Islam yang masih mengucap syahadah dan menunaikan solat. Tetapi Abu Bakar sendiri dengan beraninya bertindak drastic memerangi golongan yang engkar hukum Allah itu dengan senjata. Ini kerana pendirian Abu Bakar adalah jelas dan tegas bahawa orang Islam yang sengaja mengingkari hukum Allah, walau pun hanya satu hukum tanpa dengan sebab-sebab yang dibenarkan syarak sudah diangap terbatal iman dan Islamnya, kerana kepatuhanya kepada Allah sudah tercacat. Hari ini berapa banyak hukum Allah telah diingkari oleh golongan yang menentang politik Islam, walau pun mereka masih mengaku Islam. Ini kerana pada mereka Islam hanya terbatal apabila sesaorang itu mengaku dirinya keluar daripada Islam. Ternyata pahaman begitu adalah salah.

Walau bagaimana pun, oleh sebab pada hari ini jemaah Islam yang tulin belum berkuasa memerentah mana-mana negara, (jemaah tabligh pun tidak pernah berusaha untuk dapat memerentah Negara), dan keadaan usaha dakwah yang sudah lama diabaikan oleh ummat Islam keseluruhanya, maka tidaklah layak kita mencontohi tindakkan Abu Bakar Sidiq itu, kerana uslup menyampaikan dakwah kepada mereka lebeh ‘aula’ mengikut piawaian As-Sunnah. Namun begitu demi mengambil iktibar tindakkan Abu Bakar itu, hari ini kita tidak boleh melayani orang-orang yang sengaja engkar atau memperleceh hukum Allah samarata dengan orang yang bersemangat menjunjung hukum Allah walaupun amal ibadahnya tidak dapat 100% mengikut lunas As-Sunnah. Kerana dari segi aqidah mereka percaya dan yakin dengan hukum Allah. Artinya iman dan Islamnya maseh belum terbatal berbanding dengan orang yang sengaja menolak hukum Allah adalah jauh berbeza.

(51)

Berdepan dengan ulama Us-Syuk.

Yang kedua. Kita merujuk sebuah hadis sahih yang mahfumnya: “Diakhir zaman nanti dikalangan ummat Islam akan wujud ulama us-syuk. (ulama jahat) maka bertanyalah saorang sahabat: “Bagaimana ulama boleh menjadi jahat ya Rasulallah saw. ? Maka jawab baginda: “Mereka menjual agama dengan wang yang sedikit, mereka inilah seburuk-buruk makhluk yang melata dibumi” Hadis riwayat Al-Baihaqi.

Kita semua paham semasa Rasulallah saw bersabda demikian tentunya belum wujud ‘ulama us-Syuk’ kerana pada waktu itu ulama bagi ummat Islam ialah Rasulallah saw sendiri. Pada masa itu tiada saorang pun ilmuan agama yang layak dipangil ulama, kecuali Rasulallah saw dan para sahabatnya yang sudah tentu mereka bersih dari segala kejahatan. Yang ada hanya para pendeta Yahudi dan Nasrani yang berani menyelewengkan kitab Allah yang diberikan kepada mereka, oleh itu mereka sudah pun dilaknat Allah dalam Al-Quran.

Kita dapati ulama us-syuk ini memegang peranan yang penting dalam hal memperkasakan dan mengekalkan kewujudan negara Islam sekular. (Negara yang diperentah oleh orang Islam tapi mereka tidak mendaualatkan hukum Allah. Seperti Malaysia, Indonesia, Algeria, Pakistan, Masir dan banyak lagi) Negara-negara tersebut digelar Islam sekular kerana engan mendaulatkan hukum syari’at Allah dari Al-Quran dan As-Sunnah. DiMalaysia, pemimpin-pemimpin kerajaan Umno berani mengatakan hukum-hukum dari Al-Quran dan As-Sunnah terbatal kerana tidak cocok dengan perlembagaan Negara. Mereka memandang perlembagaan Negara lebeh tinggi dari Al-Quran. Apakah namanya kalau tidak ‘syirik’ ?.

Ulama us-syuk diupah oleh pemerentah kerajaan secular, diberi tugas untuk mengeluarkan fatwa menyokong atau menghalalkan tindakan para pemimpin Islam sekular walaupun terang-terang bercangah dengan hukum syarak. Walau pun mereka tidak menghalalkan secara langsung, tetapi mereka membisukan mulut terhadap sesuatu kemungkaran yang dilakukan oleh pemimpin kerajaan sekular. Contohnya mereka tidak berani menegur kerajaan program-program maksiat dalam TV seperti ‘sure Heboh, akademik Fantasia, bintang kecil dan sebagainya. Sekiranya ada kritikan dari masarakat, merekalah yang akan kedepan mempertahankanya dengan berbagai hujah bathil. Ada yang sampai berani berhujah mengharuskan perempuan Islam melacurkan diri kalau kesempitan hidup. Sebaliknya ulama-ulama akhirat yang berani menegur akan dipulau atau dipecat. Ulama dari jemaah kita (tabligh) tidak pernah diusik kerana ulama kita tidak pernah menyentuh kemungkaran mereka didepan masarakat sebagaimana yang dilakukan oleh ulama-ulama mazhab terhadap pemerentah negeranya.

Hal yang sama berlaku dalam negara-negara Islam sekular diseluruh dunia. Seperti Masir, Indonesia, Iraq, Yaman, Pakistan dan lain-lain lagi. Semua mereka memusuhi ulama-ulama akhirat yang berstatus ‘Warisatul Anbiyak’ yang memimpin gerakkan Islam yang mendokong cita-cita menegakkan daulah Islam yang tulin sebagaimana contoh As-Sunnah. Ramai juga yang terbunuh syahid dalam perjuangan mereka ini kerana penentangan yang sangat sengit, termasuk di Malaysia juga ada kejadian demikian walau pun jumlahnya kecil. Malangnya jemaah kita tabligh tidak menyokong mereka (ulama gerakkan Islam) kerana terlalu takutkan bayang-bayang ‘politik’.

Pada hari ini kita memang benar-benar berdepan dengan ulama Us-Syuk yang disebut oleh Rasulallah saw dalam hadis itu. Kalau dizaman kalifah Abu Bakar Sidiq rakyat yang ingkar satu hukum Allah diperanginya, bagaimana pula sewajarnya kita menghadapi ulama Us-Syuk sekarang.? Sebenarnya kita wajib menentangnya kerana ia (ulama us-syuk) itu didifinasikan oleh Rasulallah saw sebagai ‘sejahat-jahat makhluk yang melata dibumi’ yang telah membawa kerusakkan besar kepada seluruh ummat Islam, sebab mereka bercakap ‘agama’ semata-mata kerana menjaga kepentingan harta didunia (Rasulallah sebut “mereka menjual agama dengan wang yang sedikit”)

(52)

Soalnya sekarang bagaimana cara kita menentang mereka. Tiada terdapat sebarang contoh As-Sunnah atau panduan hadis atau qias secara langsung. Kerana semasa Rasulallah saw bersabda memang belum wujud ulama Us-Syuk itu. Oleh itu semata-mata kita bergantung contoh yang dilakukan oleh ulama silam menentang pemerentah yang zalim, sambil sentiasa berdo’a meminta ‘petunjuk jalan yang lurus’ daripada Allah yang menjadi wajib kepada seluruh ummat Islam memohon do’a pada tiap-tiap kali menunaikan solat. Sambil itu wajib kita bertindak menentangnya secara tegas seberapa yang termampu demi semata-mata kerana menyempurnakan amanah Allah. Maka dengan itu tidaklah kita dikira berdosa menentang ulama us-syuk dan puak Islam sekular yang menjadi petualang Islam pada hari ini. Tetapi hendaklah dengan penoh hikmah serta semangat dakwah dan politik demi mendaulatkan Islam sebagai Ad-Adeen yang syumul. Walau pun kemungkinan dimasa hadapan mereka bertukar menjadi pendokong Islam yang baik, kerana urusan masa depam adalah terserah kepada Allah.

Apa harus kita buat dengan kemungkaran besar yang dilakukan oleh ulama Us-Syuk.?

Dan sekarang kita semua sedia maklum ulama Us-Syuk di Malaysia memperkenallkan konsep ‘Islam Hadhari’ kepada seluruh rakyat. Ternyata ia suatu konsep yang bathil. Kalau benar mereka berniat hendak menjunjung Islam, apa perlunya ditambah dengan perkataan ‘Hadhari’ pada ‘Islam’. Apakah ‘Islam’ asal yang dibawa oleh Rasulallah saw diangap kolot, lemah dan tidak sempurna sahingga Umno perlu memperkuatkan dengan menambah kalimah ‘Hadhari’ dihadapanya. ?

Bagaimana sikap jemaah kita (tabligh) dengan konsep ‘Islam Hadhari’ ini . Masarakat umum tidak paham pendirian kita selama ini, kerana kita jemaah dakwah yang tunggal mengambil sikap membisukan mulut dan memekakan telinga. Tidakkah kita perlu menunjukan sikap kepada masarakat umum seperti yang dituntut oleh hadis yang berikut ini:- “Akan tiba masanya diakhir zaman nanti pemerentah kamu melakukan kemungkaran secara terang-terangan. Pada masa itu hendaklah kamu para alim ulama menzahirkan sikap kepada umum (supaya menjadi penduan masarakat) Jika tidak, kamu akan dikutuk Allah, RasulNya, para malaikat, dan orang beriman” Hadis riwayat Ar-Rabbiq.

Marilah sama-sama kita muhasabah diri kita sendiri apakah taraf iman dan Islam kita apabila kita redha dengan perbuatan ulama-ulama us-syuk yang disebut oleh Rasulallah saw sebagai seburuk-buruk makhluk yang melata dibumi. Sesungguhnya apabila dirujuk kepada contoh perbuatan dan teguran ulama-ulama silam terhadap pemerentah yang zalim, khususunya ulama-ulama mazhab, ternyata ulama jemaah kita belum melakukan suatu apa pon. Apakah kerana memenohi hukum syakak, atau kerana kita gerun, atau kerana takutkan politik membuta tuli, atau kerana menjaga sesuatu kepentingan.?

Satu lagi ciri kemungkaran yang sudah begitu jelas oleh kerajaan-kerajaan Islam sekular dan ulama Us-Syuk diseluruh dunia. Kebanyakan mereka ini semua berkiblat ka Amerika, yaitu tunggak pemerentahan Yahudi dan Nasara yang telah dilaknat Allah, kerana kebanyakkan mereka semua bersifat Hubbud dunia. Lalu mereka tidak nampak nilai kebesaran Allah yang hakiki. Dalam segala tindakan mereka merasa selesa apabila sudah mendapat restu kerajaan Amerika. Mereka tidak berani berkata ‘tidak’ kepada Amerika walaupun sudah terang Amerika bertindak menekan ummat Islam. Contohnya tidak saorang pun diantara mereka (pemerentah Islam secular) yang berani mengikhtiraf secara terbuka jemaah HAMMAS yang berjihad berdepan dengan Yahudi secara langsung menegakan Islam. Tambahan pula secara politiknya ia (Hammas) telah menang dalam pilihan raya secara ‘demokrasi’ system yang diakui oleh semua negara Islam sekular didunia.

(53)

Sahingga dalam hal perlantikan pemimpin Negara mereka sendiri pun, mereka mengambil kira samada Amerika restu atau tidak. Lihat apa yang berlaku dalam perlantikan pemimpin dia Arab Saudi, di Jordan, Iraq, Pakistan dan juga di Malaysia sendiri. Pendek kata, mereka ini boleh dikatakan sebagai ber Tuhankan Amerika. Pada kami apa yang mereka lakukan sudah terang sebagai menghalalkan apa yang diharamkan Allah. Sudah sekian lama mereka menolak dakwah dan peringatan dari pehak kita. Jemaah tabligh pun sudah sekian lama mengunakan cara lembut ‘targhib dan tasykil’ sahingga saat ini tidak saorang pun daripada mereka yang dapat ditarek keluar 3 hari atau 40 hari. Kalau mungkin ada, mereka sudah tidak lagi berkuasa dalam kerajaan. Apakah perbuatan mereka ini boleh terlepas dari hukum ‘Syirik’. ?

Pada kesimpulanya kerajaan Islam sekular yang didokong atau mendokong ulama Us-Syuk ini secara tidak langsung mengajak rakyat ber Tuhankan Amerika. Apakah mereka ini boleh diangap sebagai beriman kepada Allah dan RasulNya.? Sebab itulah kita wajib mendakwahi dan kepada yang ingkar pula
kita wajib menentangnya secara terbuka dengan penoh hikmah dan bijaksana, yaitu secara bermushawarah sesama jemaah Islam semoga sentiasa mendapat keberkataan dan petunjuk Allah. Dalilnya sudah jelas, maka tidaklah kita dikira berdosa menentang gulongan ini walaupun ia maseh mengaku sebagai orang Islam, dan wajiblah kita mengambil sikap yang betul demi keselamatan kita dan seluruh ummat Islam didunia dan akhirat.

YANG KEDUA JEMAAH TABLIGH GAGAL MENGHAYATI KEDAULATAN SYARI’AT ALLAH UNTUK MEMERENTAH NEGARA ISLAM.

Akibat daripada kekeliruan pokok.

Oleh sebab sejak dari mula jemaah kita semata-mata mengambil sikap menekankan amalan mencontohi As-Sunnah dan menyingkirkan diri dari ‘politik’, maka implikasinya jemaah kita tidak paham bagaimana hendak berdepan dengan keadaan masarakat Islam hari ini yang sudah ada kuasa memerentah Negara tetapi mengenepikan hukun Allah. Walau bagaimana pun secara tidak sengaja uslup pendekatan jemaah tabligh adalah tepat mengikut tertib paiwaian As-Sunnah yang mutlaq. Yaitu memulakan dengan uslup dakwah asasi yang mengandongi tarbiyah kerohanian yang agak kental. Namun kita sekarang sudah sampai satu tahap merasakan bahawa ‘Allah belum beri paham bagaimana hakikat dakwah Rasulallah saw yang sebenarnya’. Kami samasekali tidak pernah bersetuju dengan hujah mengatakan ‘Allah berlum beri paham’ Sebab, kalaulah sahingga saat ini: Dimana Allah sudah menyempurnakan agamaNya dan nikmatNya kepada kita, (rujuk Al-Quran Al-Maidah ayat 3) tetapi Allah belum beri paham kepada kita, bagaimana ummat Islam hendak mengambil As-Sunnah sebagai panduan hidup secara hakiki. ?

Selama ini para karkoon keseluruhanya samada yang sudah bertaraf burzruk, awalin, atau fikirman, samasekali tidak diberi penghayatan bahawa Islam memwajibkan wilayah dan kuasa memerentah sebagai pengkalan (base) untuk mendaulatkan seluruh syri’at Allah. Yang berperanan sebagai pelindung kesejahteraan dan keadilan untuk seluruh ummat maknusia sebagaimana Rasulallah saw amalkan dinegara Madinah semasa hayat baginda menjadi Amirul-Mukminin. Malah sebaliknya ada diantara para karkoon burzruk yang berpandangan bahawa ‘Islam tidak memerlukan kuasa dan pemerentahan negara’. Samada mereka menerima tarbiyah dari ulama atau pandangan peribadinya sendiri, tidaklah kami mendapat kepastian. Namun kami pandang hal ini sangat serious kerana yang jelas ia adalah satu kekeliruan yang mengancam aqidah akibat dari dasar ‘menyingkirkan diri dari politik’.

(54)

Jika kita akur dengan pandangan diatas tadi, artinya hari ini ummat Islam terpaksa menolak sebahagian nash Al-Quran dan Hadis, khususnya yang bersangkutan dengan hukum jinayat (Hudud) kerana jelas sekali hukum ini akan hanya dapat dilaksanakan dengan wujudnya wilayah atau Negara yang diperentah dengan kedaulatan syari’at Islam. Rasulallah sendiri pernah melaksanakanya sewaktu memerentah Madinah.

Ada burzruk Tabligh yang menolak konsep negara Islam kerana tidak paham.

Saorang burzruk awalin dalam membantah konsep ‘negara Islam’ telah berhujah kepada kami:- “Tidak terdapat sebarang riwayat atau hadis dimana Rasulallah saw pernah berusaha untuk mendapatkan kuasa memerentah Negara. Bahkan menyebut kalimah ‘Negara Islam’ pun tidak terjumpa dimana-nama hadis”. Maka hujah balas kami seperti berikut: “Samada sahih atau tidak Rasulallah saw tidak pernah menyebut kalimah ‘Negara Islam’ disini kami tidak mengambil kira sebagai topic perbincangan. Kami pun tidak ingin hendak membantah kerana kami mengaku memang tidak pernah meneltinya. Fakta yang hendak kami paparkan disini ialah. Semasa Rasulallah saw di Madinah, atas sifatnya sebagai Pesuruh Allah dan ketua kaum Muslimin (Amirul-Mukminin) bagi pehak seluruh wilayah Madinah. Disana ia memwujudkan apa yang disebut oleh ahli sejarah hari ini sebagai ‘Perlembagaan Madinah’ dan mandaulahkan seluruh hukum syari’at dari wahyu yang diterimanya.

Tak kira apakah istilah yang hendak kita gunakan kepada sebuah wilayah yang diperentah dengan mendaulahkan hukum-hukum syari’at Allah. Samada kita nak pangil Negara Islam, Daulah Islam, Nagara syari’at, atau apa pun. Kerana memang barangkali Rasulallah saw tidak pernah menyebutnya. Namun yang sudah mutlaq Rasulallah saw merdeka berkuasa penoh memerentah dan mentadbir wilayah Madinah pada waktu itu dengan mendaulatkan seluruh syari’at Allah dari kitabNya. Dan akhirnya Rasulallah saw berjaya menguasai seluruh semenanjung Arab semasa hayatnya.

Yang penting kita semua orang beriman wajib membena kehidupan dengan patuh secara total dibawah syari’at Allah dalam sebuah Negara yang dipimpin (diketuai) oleh ulama yang benar-benar bertaraf ‘Warisatul-Anbiyak’. Mencontohi peningalan Rasulallah saw yang diteruskan oleh para sahabat baginda Kalifah Ar-Rasyidin. Apakah jemaah kita tidak mendokong cita-cita untuk memwujudkan wilayah serupa yang pernah dicontohkan oleh Rasulallah saw. ? Kalau ada, mengapa seluruh para karkoon digesa menjauhkan diri dari ‘politik’. Bila ada karkoon menyokong parti (jemaah) sekular yang memperleceh hukum Allah, tidak pula kita berani mencegahnya.

Sekiranya warisan peningalan Rasulallah saw itu tidak menjadi wawasan jemaah kita (tabligh) kami khuatir jemaah kita berpuas hati dan redha masarakat Islam hidup kekal abadi menumpang disebuah Negara kuffar. Yaitu hidup tunduk dibawah peraturan undang-undang ciptaan kaum kafirin dan membakul sampahkan hukum Allah. Jika demikian halnya, dimana sebenarnya nilai ‘Kebesaran Allah’ yang saban hari kita laungkan hari ini. Adakah hanya semata-mata untuk keluar 3 hari, 40 hari, dan 4 bulan IPB sahaja. Apakah kebesaran Allah hanya meleputi aspek dakwah semata-mata.?.

Na’uzubillah……..Sebenarnya kami tidak pernah prejudis dengan pimpinan ulama jemaah kita (tabligh) . Samasekali tidak mungkin ulama jemaah kita redha perbuatan menyingkirkan hukum Allah. Dan kami yakin seyakin-yakinya pasti mereka semua (para ulama dan Maulana kita) mendokong cita-cita perjuangan mendaulatkan syari’at Allah secara total dimana-mana pun

(55)

bumi Allah tempat kita bermustautin. Namun nampaknya hingga saat ini mereka belum mampu memwarwarkan cita-cita perjuanganya, setelah membuat usaha dakwah selama hampir 100 tahun diserata dunia. Bahkan sekadar menyebutkanya pun masih belum mampu. Dimanakah sebenarnya kita berada sekarang.?

Jemaah gerakkan Islam (jemaah politik) diseluruh dunia mampu mewarwarkan cita-cita perjuanganya dengan berdiri lantang berdepan dengan risiko yang tinggi. (nyawanya terancam) Namun ini bukan berarti jemaah mereka lebeh afdhal dan lebeh aula daripada jemaah tabligh. Justeru kerana jemaah gerakkan Islam sengaja diorganisasikan untuk tujuan itu. (menangani urusan politik, yaitu tertib katiga dalam piawaian As-Sunnah) Manakala jemaah tabligh menangani urusan tarbiyah asasi menerusi uslup dakwah dan menjaga solat, (tertib pertama kedua dalam piawaian As-Sunnah) Oleh itu dipenghujungnya kita wajib bertemu diatas flatform yang sama, sebab, apa yang dibuat oleh jemaah gerakan Islam adalah juga menjadi kewajipan jemaah tabligh. Begitu juga sebaliknya apa yang jemaah tabligh buat adalah menjadi kewajipan mereka juga. Tidak ada sebarang ruang syara’ie untuk mengelakkan diri.

Berbalik kepada hujah burzruk yang mengatakan Rasuallah saw tidak pernah berusaha untuk mendapatkan kuasa memerentah Negara. Kami akui. Secara langsung Rasulallah saw berusaha untuk merebut memerentah Negara, memang tidak ada. Untuk mendapatkan jawapan yag sahih kita hendaklah mengkaji teliti situasi politik Madinah pada masa Rasulallah berhijrah dari Makkah. Kita dapati, tidak terdapat satu pun Negara contoh yang menyerupai suasana politik Madinah diseluruh dunia pada hari ini. Kami jelaskan dalam bab 5 tajuk kecil ‘Bagaiamana Rasulallah saw mendapat kuasa memerentah Madinah’ Halaman 125 (sila semak)

Demikianlah yang pada hemat kami ini semua berlaku disebabkan kekeliruan pokok tentang ‘Pengertian politik’ yang sejak awalnya tidak diambil perhatian dimana seluruh para karkoon dibiarkan menghurai sendiri dengan penghayatan bahawa ‘hanya dengan usaha dakwah boleh mengatasi segala masaalah ummat Islam’ . Pegangan ini ternyata sangat meleset. Yang sebenarnya ialah: Segala usaha mengatasi masaalah ummat Islam wajiblah dimulakan dengan ‘dakwah’. Sekiranya penghayatan awal dibetulkan tentulah kekeliruan tidak menjadi bercabang dan beranting seperti yang terjadi hari ini.

Lagi kesah kekeliruan terjadi kepada karkoon burzruk.

Saorang burzruk awalin, mengikut khabarnya ia saorang ahli akadamik yang tinggi, sengaja mencari kesempatan bertemu bual dengan kompolan kami . Dalam kesempatan itu ia telah menyampaikan tazkirah yang pajang lebar. Mengikut istilah jemaah tabligh ‘targhib’ dan ‘zihin’. Sebagaimana biasa ia menekankan tentang kepentingan iman, seterusnya memperingatkan maksud hidup yang sebenar kita dihantar Allah sebagai umat Nabi akhir zaman, memwarisi usaha para Nabi dan akhirnya ia sangat menekankan supaya buat usaha agama dalam jemaah tabligh bersungguh-sungguh dengan penoh ikhlas semata-mata kerana Allah.

Kami yakin niatnya sangat murni, ikhlas semata-mata hendak menyampaikan peringatan kerana didorong oleh perasaan tangungjawab yang tinggi, khuatir golongan kami tergelincir dari jalan As-Sunnah yang sebenar. Kemurnian jiwanya dan niatnya yang begitu ikhlas telah begitu kuat menarik minat kami untuk memberi kepahaman kepadanya tentang cita-cita yang kami dokong demi untuk memperkasa agama Allah.

Setelah ia berpuas hati dan memberhentikan targhibnya, kami pun mengajukan pertanyaan: “Setujukah tuan kalau kami katakan bahawa perjuangan jemaah kita (tabligh) ialah mendokong cita-cita menyempurnakan amanah Allah mengembalikan martabat Islam kepada mercu asalnya yang diwariskan oleh Rasulallah saw kepada ummatnya hari ini.? Sengaja kami utarakan

(56)

soalan yang berkait dengan politik. Mendengar soalan itu, ia merenong tepat kedalam mata kami sambil mengulangi soalan kami itu. “Berjuang untuk mengembalikan martabat Islam.?..........................Katanya: Ia terhenti diam kira-kira 15 detik.

Suasana menjadi hening, tiada sebarang suara kedengaran dikalangan kami berdua. Kami tidak tahu apakah sebenarnya yang terlintas dalam mindanya. Kami agak mindanya sedang dilanda serba tak kena sebab dalam muzakarah jemaah tabligh selama berpuluh-puluh tahun belum pernah kami mendengar tentang ungkapan ‘mendokong cita-cita perjuangan’. Namun ia bukanlah sesuatu yang ‘asing’ yang sukar dipahami. Ia adalah sangat wajar kepada sebuah jemaah seperti Tabligh. Oleh sebab itu kalau ia hendak menolak dengan mengatakan ‘Tidak’. Dengan sendirinya mungkin terasa hina, sebab tak mungkin jemaah besar bertaraf global tidak mendokong sebarang cita-cita perjuangan. Sebaliknya kalau ia mengaku ‘Ya’ merasa begitu janggal, sebab selama ini tidak pernah dijadikan bahan perbincangan.

Setelah lebeh kurang 15 detik ia berfikir barulah terdengar jawapanya: “Yaa….Tapi cara jemaah tabligh mencapai cita-citanya ialah mengundang hidayah, menerusi usaha atas iman dan amal, terus menuju jalan kasyurga. Jemaah Tabligh tak guna cara ‘politik’ menentang golongan tertentu yang menyebabkan fitnah ketegangan antara masarakat Islam. Tak guna cita-cita perjuangan kalau masjid-masjid kosong. Orang yang mendokong cita-cita perjuangan itu sendiri tidak memakmurkan masjid”. Seterusnya ia mencela dengan kerasnya persengketaan yang dikatakan kutuk mengutuk sesama ummat Islam, yang ditujukan khususu antara jemaah Pas dan Umno. Tetapi hujahnya yang menyentuh tentang Umno dan Pas sebenarnya tidak lagi relavan dengan soalan kami.

Disini kita nampak bahawa maksud kalimah ‘politik’ yang disebutkanya itu hanyalah merangkumi sekop kewujudan Umno dan Pas yang pada pandanganya tidak relevan diterapkan kepada sebuah jemaah dakwah seperti Tabligh. Ia terjadi demikian kerana persepsi pengertian ‘politik’ meleset. Walaubagaimana pun dalam majlis itu kami sangat berhati-hati tidak berhajat menyingong perasaanya.

Oleh itu demi mengekalkan suasana harmonis dan semangat persaudaraan yang kental, yang memang menjadi sifat kelaziman saorang burzruk awalin terhadap tetamu, maka kami lebeh cendrong menutup perbahasan. Walau pun begitu kami merasa begitu puas dengan siri perbincangan itu kerana berjaya mambuka mindanya mengakui hakikat tentang uslup ‘mendokong matalamat perjuangan jemaah’ Yangmana ia tidak mungkin dapat diimplimentasikan semata-mata dengan usaha dakwah, sungguhpun ‘dakwah’ sememangnya tersangat penting kerana kedudokkan dalam tertib piawaian As-Sunnah adalah yang pertama.

Sahingga saat ini, inilah yang terzahir secara langsong nilai persamaan antara Pas dan jemaah tabligh. Ia secara fitrah, tidak sengaja dicari. Justeru ia sebagai bukti kukuh kedua-dua jemaah benar-benar menjunjung Tuhan yang sama, Rasul yang sama, dan kitab yang sama. Oleh itu sememangnya mempunyai kaitan yang sangat rapat yang wajib dicari titik pertemuanya. Kalau tidak pasti kita akan terjerumus kedalam kancah bid’ah dholallah yang sangat besar. Hakikat ini belum disedari oleh majority ahli Pas dan para karkoon jemaah tabligh, kerana dilindungi oleh semangat ‘keakuan’ yang tebal hingga memandang remeh jemaah lain yang pasti merugikan ummat Islam sendiri. Dan jika situasi sedemikian itu sengaja disuburkan antara kedua jemaah, tentunya tidak akan mendapat keredhaan Allah.

(57)

Dakwah Islam wajib dilanjutkan dengan konsep ‘politik’

Pehak kami sebenarnya sangat menyanjung tinggi dengan kaedah ‘menyelsaikan masaalah ummat Islam wajib bermula dengan dakwah’. Bukan saja ‘dakwah’ sebagai tertib piawaian As-Sunnah yang pertama, tetapi ia juga sebagai uslup tarbiyah bagi menyediakan angota aktivis yang mampu berdiri tegak dan tahan uji. Tetapi malangnya setelah jemaah tabligh menunaikan tarbiyah dakwahnya selama hampir 100 tahun diserata dunia, sekarang nampaknya saolah-olah terlalai dari kewajipanya menyempurnakan amanah Allah yang terpikul diatas bahunya menerusi aspek politik. Yang ia memang kesinambungan daripada usaha dakwah itu sendiri.

Nah sekarang kita mula nampak hubung kait antara dakwah, ibadah, politik, jihad dan daulah. Dimana kesemuanya adalah prinsip dan tertib piawaian As-Sunnah. (yang tidak boleh ditukar tebalikan) Mana-mana jemaah Islam yang benar-benar mendokong cita-cita hendak mengembalikan martabat Islam pasti akan melalui setiap tertib yang sudah menjadi mutlaq digariskan oleh Allah sedemikian rupa merangkumi keseluruhan ummat maknusia daripada setiap individu orang beriman hingga sebuah jemaah besar seperti jemaah kita Tabligh.

Kesimpulanya, mentarbiyah angota-angota jemaah Islam kepada penghayaan ‘Islam tidak memerlukan politik dan kuasa pemerentahan’ adalah kaedah yang tergelincir jauh dari reality As-Sunnah yang sebenar. Dengan itu disini kami mengesa pimpinan jemaah kita yang selama ini mengembeling minda para karkoon (angota jemaah tabligh) kearah penghayatan yang salah itu supaya segera memperbetulkan kesilapan besar yang berlaku, kerana memang sesungguhnya tidak boleh diterima akal samasekali. Bagaimana mungkin kita hendakkan seluruh hidup kita dibawah naungan syari’at Islam kalau ummat Islam tidak berkuasa untuk mendaulahkan syari’at Islam itu sendiri.

Contoh yang dapat kita lihat hari ini, di Sri Langka usaha dakwah jemaah kita sudah mencapai taraf 80 – 90% ummat Islam disana mampu memakmurkan masjid setiap kali waktu seperti solat jumaat . Begitu juga pengurusan bidang ekonomi 80% dikuasai oleh ummat Islam, Namun oleh sebab tiada kuasa politik ummat Islam disana tidak dapat hidup menaung dibawah payong Islam secara total. Hukum jinayat dan mu’amalat masih tunduk kepada undang – undang peraturan kufar. Pada hal undang-undang peraturan Islam jauh lebeh baik dan sempurna disamping mendapat keredhaan Allah. Tegasnya konsep menegakkan kebaikkan dan mencegah kemungkaran dalam Islam tidak dapat dikuatkuasakan secara total mengikut ketentuan syarak. Apakah Allah redha jika kita tidak berusaha memenuhi tuntutan wajib syarak.?.

Satu lagi contoh yang terdekat. Jhor (ijtimaq) perengkat Malaysia yang kedua terakhir sebelum 2009 telah diadakan di Dengkel Selangor pada tahun l995. (kalau tak silap) Mengikut jadual selepas itu Jhor Malaysia akan diadakan di Kelantan. Sebelum sampai tempuh Jhor di Kelantan, Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) telah bertidak bathil, mengharamkan jemaah tabligh disana. Berikutan dengan tindakkan JAIM itu seluruh negeri yang diperentah oleh Umno BN tidak ada yang berani memberi kebenaran jemaah tabligh mengadakan Jhor, kecuali negeri Kelantan yang diperentah oleh Pas. Malangnya jemaah kita terpaksa membatalkan jadual Jhor di Kelantan semata-mata kerana pemimpin kita gerun dengan kerajaan Umno BN melebelkan jemaah Tabligh sebagai Pro Pas. Akibatnya Jhor Malaysia yang lazimnya diadakan dua tahun sekali telah tertangguh selama lebeh 15 tahun sahingga Julay tahun 2009 Jhor yang terbaharu diadakan di Nilai N/Sembilan. Kerajaan N/Sembilan membenarkan kerana dikhuatiri jemaah tabligh akan mencari tempat alternative dilain-lain negeri yang diperentah oleh Pakatan Rakyat. Demikianlah kesah benar pengaruh politik memberi kesan secara langsung keatas jemaah kita.

Sila semak lapuran dan ulasan bayan Maulana dari Nizamuddin di Jhor antarabangsa Nilai Negeri Sembilam pada 11hb Julay 2007 dikertas lampiran diakhir bab ini.

(58)

Lagi alasan dangkal yang digunakan untuk menyingkirkan diri dari politik.

Nashnya adalah cukup jelas bahawa haram hukumnya bagi orang Islam beriman yang redha hidup bernaung dibawah peraturan undang-undang kafir dengan tanpa sebab-sebab yang dibenarkan syarak. Firman Allah: “Adakah kamu mencari hukum selain daripada Allah. Padahal Dialah yang menurunkan kitab kepada kamu dengan terperinci dan mereka tahu Al-Quran itu datang daripada Allah…………Al-Annam 114.

Satu firman lagi yang lebeh jelas: “Barangsiapa yang tidak memutuskan (menghukum) sesuatu perkara menurut apa yang diturunkan Allah , maka mereka itu adalah sesungguhnya Kafir, atau Zalim atau Fasik. Surah Al-Maiddah ayat 44, 45, dan 47. Jika orang awam yang tidak mampu menghukum mengikut hukum Allah, kesanya hanya kepada dirinya sendiri atau ahli keluarganya. Tetapi kalau kerajaan yang berkuasa memerentah Negara yang ingkar dengan hukum Allah, kesanya majority rakyat menjadi sesat. Apakah kita sebagai aktivis dakwah (karkoon) redha dengan keadaan ini.?

Sekarang kita wajib memikirkan bagaimana hendak menangani orang Islam yang berkuasa memerentah Negara tetapi keras kepala tidak mau tunduk kepada hukum Allah. (Islam sekular) Semata-mata kerana mahu mengaut kekayaan negara secara haram untuk dirinya sendiri. Kita lihat semua Negara Islam Sekular diseluruh dunia wujud sacara tidak langsung didokong oleh ulama Us-Syuk yang diupah oleh pehak berkuasa yang gila dunia. (Hubbud Dunia) Bagaimana cara kita hendak menentang mereka.? Jelas sekali kita tidak ada contoh dalam As-Sunnah. Kalau begitu wajarkah kita berpeluk tubuh saja menunggu mereka ini dapat ditasykil ‘keluar 3 hari 40 hari dan 4 bulan’ .

Kenyataanya, selama mereka belum dapat ditasykil keluar 3hari dan 40 hari mereka ini sempat membuat kerosakkan besar kepada seluruh ummat Islam kerana mereka ini berkuasa memerentah Negara. Dan sahingga hari ini setelah berpuluh-puluh tahun pengalaman di Malaysia kita mengirim jemaah khawas kepada golongan ini, belum ada saorang pun yang dapat di ajak keluar 3 hari. Kalau ada pun mereka yang sudah bersara atau tidak lagi berkuasa dalam pemerentahan Negara.

Ada diantara para burzruk guna alasan bahawa majority ummat Islam engan menyertai usaha dakwah jemaah tabligh yang menjadi sebab utama pemerentahan Islam tidak dapat ditegakan.. Apakah dengan alasan ini kita yakin bahawa hukum haram apabila kita redha hidup dibawah peraturan kafir telah gugur. ? Hanya kerana majoriti ummat Islam tidak menyertai program dakwah jemaah tabligh. Adalah tidak munasabah samasekali kita pikulkan kesalahan kepada majority ummat Islam yang tidak pernah kenal usaha atas iman dan amal, yang tidak pernah tau maksud hidup sebenar, juga yang tidak pernah tau kerja agama meneruskan fikir Rasulallah saw. Sedangkan ahli-ahli jemaah kita (para karkoon) yang mendapat tarbiyah dan menghayati semua nilai-nilai seperti diatas pun belum mampu menegakkan pemerentahan Islam, mana mungkin kita menyalahkan mereka yang tidak mendapat tarbiyah. Umpama kita membena sebuah rumah apabila kita gagal menyiapkanya kerana kekurangan sesuatu bahan benaan, kita menyalahkan orang ramai yang tidak mau menolong kita. Munasabahkah.?

Perjalanan As-Sunnah jelas memberi contoh kepada kita setiap hukum syari’at yang diterima menerusi wahyu oleh Rasulallah saw terus dipatohi, diamal, dan dikuatkuasakan serta merta, Rasulallah saw tidak pernah mengemukakan sebarang alasan, walau pun pada masa itu penganut Islam masih minority. Apa yang penting pada masa itu ialah kuasa mutlaq. Rasulallah
saw benar-benar merdeka, berkuasa penoh dalam pemerentahan seluruh wilayah Madinah untuk mendaulatkan seluruh hukum Allah. Tidak ada mana-mana golongan waktu itu yang berani angkat muka membantah. Berbanding dizaman kita hari ini. Golongan Islam yang memerentah

(59)

menentang hukum Allah. Sementara kita sebagai rakyat berjuang mati-matian menuntut ditegakkan hukum Allah. Oleh sebab itu kewajipan atau takaza dihadapan kita adalah terlalu berat. Kita berdepan dengan ulama Us-Syuk dan pemimpin fasik. Bagaimana cara kita menghadapinya, tiada cara lain kecuali mencontohi bagaimana ulama-ulama silam berhadapan dengan pemerentah yang zalim serta dengan meminta petunjuk jalan yang lurus daripada Allah.

Satu lagi alasan yang selalu diucapkan oleh para penyampai bayan jemaah kita ialah: ‘Taraf iman kita masih terlalu lemah. Apabila sudah mencapai taraf iman para sahabat Nabi barulah layak kita cakap tentang pemerentahan Negara’ oleh itu hari ini kita banyak-banyak usaha atas iman dahulu. Ternyata alasan dangkal ini pun tidak dapat diterima. Sebab yang pertama: Iman akan hanya dapat ditengkatkan apabila jemaah kita menyahut takaza (tuntutan agama) takaza dihadapan kita sekarang ialah ‘politik’ bukan semata-mata ‘keluar’ berdakwah. Buktinya, pada perengkat awal lagi jemaah kita sendiri tidak dapat menerima alasan sebegitu: “Saya akan keluar tiga hari apabila iman saya sudah cukup kuat” Kita tolak alasan ini kerana kita tahu bahawa hanya dengan ikut keluar 3 hari baru dapat dikuatkan iman. Bukan tunggu iman kuat dahulu baru nak ‘keluar’.

Sebab yang kedua: Adalah samasekali mustahil dan tidak dapat diterima akal, yang iman ummat Islam dizaman ini boleh mencapai taraf iman para sahabat Nabi. Mereka mendapat tarbiyah dan hidup bersama-sama Rasulallah saw, sedangkan kita hanya mendapat khabar tentang Rasulallah saw. Mereka menerima syari’at perengkat demi perengkat mengikut turunnya wahyu bersama-sama Rasulallah saw. Sedangkan dizaman ini, hukum syari’at telah lengkap sempurna, semuanya sudah menjadi wajib keatas kita. Oleh sebab itu, dengan Rahmat Allah Yang Maha Pemurah dan Maha Mengetahui; untuk ummat akhir zaman yang mampu menegakkan As-Sunnah satu persepuluh secara keseluruhan diberi ganjaran sama seperti 10 kali mati syahid. (maksud Hadis Nabi) Sebuah hadis lagi menguatkan fakta ini ialah: “Dizaman ku dan sahabat aku adalah zaman yang terbaik, selepas itu tidak akan ada lagi zaman yang lebeh baik” Hadis riwayat At-Tarmizi. Artinya adalah samasekali tidak mungkin, atau mustahil kita berangan-angan hendak mencapai taraf iman para sahabat.

Alasan menegakkan tiang agama.

Satu lagi hujah yang pernah kami dengar dari para bruzruk dan awalin, mereka merujuk sebuah hadis Rasulallah saw: “Solat adalah tiang agama, barangsiapa menegakkan solat, mereka itu adalah menegakkan agama, dan yang melalaikan solat, mereka itu meruntuhkan agama” Hadis riwayat Al-Bukhari. “Lihatlah bagaimana usaha jemaah tabligh mengajak ummat Islam kembali kepada amalan menjaga solat berjemaah dan memakmurkan masjid. Kami sangat yakin dengan pesanan Rasulallah saw ini. Oleh itu walau siapa pun yang berusaha menegakkan agama pasti akan gagal kalau solat tidak dijaga dengan betul. Adakah jemaah lain yang berusaha menekankan amalan solat seperti jemaaah tabligh. ? Soalnya. Maka jawab kami: “Ya! benar. Kami menerima alasan tuan. Sebab itu kami sendiri mengariskan prinsip tertib As-Sunnah yang mutlaq adalah lima perkara, bermula dengan ‘dakwah dan menjaga solat’ Selama ini kami mengalami kelemahan dalam jemaah gerakkan Islam adalah kerana kelemahan rohani yang sangat dirasakan kesan negatifnya, semata-mata kerana tidak menekankan tarbiyah dakwah dan menjaga solat sebagaimana jemaah tabligh.

Namun begitu, dalam kontek kewajipan menyempurnakan amanah Allah untuk menjunjung As-Sunnah secara total, kita hendaklah bersikap rasional, justeru kami menghayati bahawa kerja menangani urusan politik adalah kesinambungan daripada usaha dakwah yang tidak mungkin dapat dipisahkan. Ini adalah fakta As-Sunnah yang sudah terang. Walaupun kelemahanya ternayta kerana tidak mendahulukan tertib As-Sunnah pertama dan kedua, namun tetap menjadi wajib kepada kita menyokong perjuanganya kerana apa yang dilakukanya itu adalah juga menjadi kewajipan kita juga. Begitu juga sebaliknya apa yang jemaah kita lakukan adalah juga menjadi kewajipan mereka.

(60)

Hakikat ini memang belum disedari oleh kedua-dua jemaah. Oleh sebab itu hingga saat ini belum terjalin sebarang bentuk kerjasama, akibatnya kedua-dua jemaah terpisah jauh, menjadi sebab kedua jemaah teramal bid’ah dholallah yang sangat besar. “Kalau diakui bahawa usaha ‘dakwah dan menjaga solat’ sebagai tertib pertama dan kedua dalam As-Sunnah, mulai sekarang Pas harus berhenti dari kerja politiknya menyertai program jemaah tabligh” Demikian hujah balasnya apabila kami kemukakan hujah seperti diatas. Maka jawab kami: Bagi kami memang sangat mengalakan supaya semua ahli-ahli Pas menyertai program dakwah jemaah tabligh. Namun untuk meninggalkan urusan politik kami merasa sangatlah tidak bijak. Dalam kontek kita berhadapan dengan kerajaan Islam secular dan ulama Us-Syuk serta dengan hukum-hukum syari’at yang telah lengkap sempurna ditangan kita hari ini, maka pengalaman jemaah gerakan Islam berpuluh-puluh tahun dalam politik menjadi asset yang sangat besar kepada jemaah Islam keseluruhanya. Yang penting hal ini harus dihayati oleh kedua jemaah. Samasekali tidak perlu tinggalkan politik.

Sebenarnya usaha untuk menegakkan As-Sunnah secara total hari ini perlu menyentuh banyak aspek serentak sekali gus. Samasekali tidak sama dengan zaman hayat Rasulallah saw, dimana wahyu sedang diturunkan perengkat demi perengkat, namun cara menanganinya hendaklah mengikut tertib prinsip As-Sunnah yang telah diputuskan Allah. Selama ini semua jemaah tidak pernah memandang standard prinsip dan tertib perjalanan As-Sunnah sebagai yang penting. Sebab itu terjadi kekeliruan yang sangat serious menyebabkan tiada mengikhtiraf antara satu sama lain. Akibatnya ‘satu bid’ah besar tidak disedari, yaitu kedua jemaah terpisah, tiada sebarang hubungan antara keduanya’ Kesan secara langsung ummat Islam menjadi lemah.

Contoh perjalanan As-Sunnah, selepas hijrah ka Madinah Rasulallah sendiri sangat sedikit pergi ghas (berziarah sekeliling) untuk menyampaikan kalimah syahadah, melainkan Rasulallah saw menyuruh para sahabatnya meneruskan kerja demikian. Ini tidak berarti bahawa Rasulallah saw banyak masa lapang berehat dirumah. Sebenarnya Rasulaallah saw lebeh sebuk di Madinah dari di Makkah. Walau pun di Madinah tidak menerima tentangan hebat sebagaimana di Makkah. Tetapi kewajipan missi ke Rasulan lebeh besar daripada di Makkah. Diantaranya kerja menyampaikan ilmu daripada wahyu. (sebahagian daripada tengkatan kerja dakwah) Urusan politik Negara, keselamatan, dan masaelah ekonomi ummat Islam, semuanya menjadi kesinambungan daripada usaha dakwah.

Semua hal-hal yang bersangkutan keperluan masarakat Islam adalah menjadi kewajipan Kalifah atau Amirul-Mukminin, telah diurus dan ditangani sendiri oleh Rasulallah saw selepas hijrah di Madinah. Bahkan memimpin pasukkan tentera untuk berperang pun ditangani sendiri oleh Rasulallah saw. Dizaman ini siapakah pemimpin kita yang mengurus dan menangani keperluan ummat Islam mengikut nash hukum syarak sebagaimana yang telah dilakukan oleh Rasulallah saw.? Mengharapkan pemerentah secular Islam, setelah beberapa dekad memegang tampuk pemerentahan Negara, menyebut perkataan Jihad dan Hudud pun mereka takut kepada Amerika.

Sementara jemaah kita yang sudah menunaikan tangung jawab dakwah selama hampir 100 tahun diseluruh dunia masih juga belum mampu memwarwarkan cita-cita perjuangan jemaah kita untuk menegakan As-Sunnah secara total. Sebaliknya trend jemaah kita memberi penghayatan kepada karkoon bahawa ‘pada masa ini Islam tidak memerlukan kuasa dan negara’ Pada persepsi kami ini adalah satu penghayatan yang mengundang malapetaka, wajib diperbetulkan serta merta.

Alasan tidak didaftarkan sebagai jemaah politik.

Saorang lagi burzruk professional berhujah kepada kami mengenai penyertaan jemaah tabligh dalam politik. “Jemaah tabligh di Malaysia tidak mungkin akan melibatkan diri dalam politik sampai bila-bila, Sebab kita tidak pernah mendaftar dalam mana-mana peraturan undang-undang Negara. Oleh itu dari sudut undang-undang sebenarnya jemaah tabligh tidak wujud. Sebab itu kita tak mau sentuh soal politik sebab jemaah kita hanya menangnani urusan yang paling top. Yaitu ‘iman’ . Jalan kasorga. Kita tak perlu sebuk dengan politik yang penoh dengan bid’ah dan fitnah yang merosakkan ummat Islam” Demikianlah hujahnya kepada kami.

Hujahnya itu boleh dijadikan satu lagi bukti kekeliruan yang disebabkan salah kepahaman tentang aspek politik dalam agama. Walaupun ia bekas saorang graduan yang telah melibatkan diri usaha iman dan amal berbelas tahun dalam jemaah tabligh, namun hakikat hubungkait antara iman dan politik tidak terjangkau justeru kerana dalam jemaah tabligh usaha memisahkan antara dakwah dengan politik terlalu kuat. Hakikat ini sebenarnya adalah membahayakan aqidah.

(61)

Lalu dengan penoh keinsafan kami mejawab hujah: “Adakah tuan fakir Allah menerima alasan ‘tidak mendaftar dengan undang-undang Negara.? Kerana jika diterima hujah tuan sebagai alasan syarak, maka berarti gugurlah kewajipan ummat Islam supaya hidup bernaung dibawah syaria’at Islam secara total. Bolehlah kita kekal hidup menumpang dibawah naungan peraturan kafir yang membakul sampahkan peraturan syari’at Allah. ? Tegasnya kita tidak lagi wajib menegakkan ma’aruf dan mencegah kemungkaran secara menyeluruh mengikut tuntutan syarak.?

Dan kalau perbuatan mendaftar dalam undang-undang Negara itu tidak bercangah dengan syarak, mengapa kita keberatan sangat untuk mendaftar.? Dan jika kita mendaftar itu membolehkan kita bergerak mengembalikan semula martabat As-Sunnah, maka perbuatan ‘mendaftar’ itu adalah menjadi wajib. Kecuali jika ia memudharatkan Islam, ia menjadi ‘haram’. Kami menyedari hal-hal seperti ini memang hampir tidak pernah disentuh oleh ulama kita, sebab itu ramai karkoon tidak paham. Kadang-kadang karkoon yang menyampaikan bayan pun tak paham.

Alasan yang sering dipaparkan ialah ‘Tak Sunnah’ “Banyak hal-hal yang diwajibkan oleh kerajaan hari ini tidak ada dalam As-Sunnah”. Kami akui memang benar. Pada hari ini kita berdepan banyak hal yang tak wujud dalam As-Sunnah. Termasuk konsep keluar tiga hari. Begitu juga bagaimana cara kita harus berdepan dengan ulama Us-Syuk tidak ada contoh dalam As-Sunnah. Namun kita tetap wajib menaganinya dengan mengharapkan ‘petunjuk jalan yang lurus dari Allah’ (yang wajib kita berdo’a setiap hari) sebab kerja mendaulatkan syari’at Islam adalah menjadi anamah Allah yang diwajibkan diatas pundak kita. Bukankah ada sebuah hadis Rasulallah saw yang mahfumnya: “Barang siapa diantara kamu dalam hatinya tiada niat hendak mendaulahkan hukum Allah, mereka itu bukan dari ummat ku.” Hadis riwayat Abu Daud.

Sikap kebanyakan para karkoon terhadap ‘politik’

Hingga hari ini kebanyakan para karkoon akan menjengil (marah dengan mebeliakan mata) apabila kami menganjurkan supaya jemaah tabligh campur tangan urusan politik ummat Islam. Oleh sebab hakikat sebenarnya aspek dakwah dan politik samasekali tidak boleh dipisahkan. Tetapi meraka tidak di beri paham pengertian ‘politik’ sebenar, sebaliknya mengangap ‘politik’ adalah sesuatu gejala yang mengerunkan. Oleh sebab itulah kesedaran politik dalam jemaah tabligh belum terbit hingga saat ini setelah menunaikan kewajipan dakwah selama hampir 100 tahun. Kemungkinan besar ‘kesedaran politik’ sengaja disekat dalam tarbiyah jemaah tabligh kerana belum mampu berdepan dengan risikonya.

Kebanyakan mereka berhujah dengan lantang menangkis pelawaan kami: “Bukan kerja jemaah kita hendak campur tangan dalam kerja kutuk mengutuk sasama Islam seperti yang Pas dan Umno lakukan. Tugas jemaah kita ialah mengundang hidayah menerusi usaha atas iman dan amal yang suci murni untuk jalan kasyurga. Hanya dengan cara dakwah suasana agama 100% akan wujud, dengan itu pemerentahan Islam akan tertegak sendiri” Demikianlah rata-rata mereka berhujah menangkis pelawaan kami.

Sudah tentu kami tidak pernah setuju dengan hujah yang sedemikian itu, kerana ternyata terang bahawa contoh As-Sunnah tidak menunjukan ‘pemerentahan Islam’ tertegak sendiri. Banyak hal-hal politik yang diuruskan oleh Rasulallah saw tidak dipahami oleh para karkoon, semata-mata kerana takut kepada politik. Walaubagaimana pun kami sangat memandang berat tentang tuduhan ‘kutuk-mengutuk’ yang diluahkan oleh karkonn tadi. Kami angap ia sebagai satu tohmah yang serious kerana memang ada hadis yang melarang keras perbuatan mencerca atau kutuk-mengutuk sasama orang beriman.

(62)

KAMI JELASKAN SOAL TOHMAH KUTUK-MENGUTUK SESAMA ISLAM DIBAWAH INI.

Bermula dengan meneliti matalamat perjuangan Umno.

Kami ingin menjelaskan disini bahawa pada prinsipnya kami memandang Pas dan Umno adalah dua jemaah (parti politik) yang cita-cita perjuanganya bercanggah antara satu sama lain. Dasar perjuangan Pas sama dengan perjuangan jemaah tabligh ‘berhasrat mengembalikan martabat Islam sebagaimana asal yang dibawah oleh Rasulallah saw’ Artinya seluruh umat Islam wajib patuh kepada seluruh peraturan syari’at Islam serta menjadikan Al-Quran dan As-Sunnah sebagai sumber perundangan tertinggi Negara. Kami yakin kedua-dua jemaah Pas dan Tabligh tidak berselisih paham dalam hal dasar perjuangan walaupun masing-masing membawa uslup yang berbeza.

Manakala dasar perjuangan asal Umno ialah ‘Kebangsaan Melayu’ Membela dan mempertengkatkan Melayu dalam semua aspek kehidupan. Maka oleh sebab majority orang Melayu adalah beragama Islam, maka Umno bertungkus-lumus cuba menyelaraskan amtara Melayu dan Islam adalah bergantungan antara satu sama lain. Lalu Umno memwujudkan falsafah ‘Bila Melayu maju maka Islam akan ikut maju’ Tentunya itu adalah falsafah karut dan ternyata gagal samasekali kerana Islam yang dibawah oleh Rasulallah saw adalah rahmat seluruh alam yang tidak dikaitkan mana-mana bangsa. Sebagai dalil Hadis Rasulallah saw yang mahfumnya “Tidaklah ‘Arab’ itu istimewa disisi Allah. Allah hanya memandang taqwa kamu kepadaNya” Kalau Arab pun Rasulallah saw kata tidak istimewa. Melayu tentunya lebeh jauh lagi.

Namun Umno menyedari bahawa dasar perjuangan ke Melayuan akan pupus kerana reality masarakat majmuk dan Islam di Malaysia lambat laun akan menolak perjuangan yang bersifat rasialis. (perkauman) Menyedari hakikat ini Umno ingin membawa imaj perjuangan yang bersifat keIslaman. Oleh itu ia tetap meneruskan percubaanya mengaitkan ‘Islam’ dalam dasar perjuanganya dengan menwujudkan konsep ‘Islam Hadhari’ yang ada sekarang. Tetapi oleh sebab konsep ‘Islam Hadhari’ itu terang bathilnya, maka kita nampak jelas hari ini kegagalan Umno dalam hala tuju perjuanganya yang penoh gejala penyelewengan dan rasuah disegenap sudut dari perengkat pemimpin tertinggi hinnga kebawah. Umno tidak akan mampu membetulkan dirinya kerana pemimpin tertingginya pun terlibat sama dalam rasuah. Hingga hari ini ulama jemaah kita tabligh belum mampu menegur kemungkaran ‘Islam Hadhari’. Dimana konsep mencegah kemungkaran dalam jemaah kita.?

Yang lebeh mempercepat kepupusan perjuangan Umno ialah para pemimpin mereka mentarbiyah ahli-ahlinya dengan semangat meraeh kebendaan yang sangat tebal. Sekarang kita boleh nampak dengan jelas perjuangan Umno telah menjadikan matalamat kebendaan semata-mata. Semua yang mendakwa tokoh pemimpin Umno bermatalamatkan meraeh kekayaan atau sekurang-kurangnya menuju matalamat untuk mendapatkan ganjaran wang ringgit. Sebab itu mereka berlumba-lumba untuk menjadi pemimpin secara tidak halal, sebab ia mengandungi nilai kekayaan yang tinggi. Akibatnya moral (akhlak) dan nilai ketaqwaan masarakat Malayu Islam dibawah pimpinan Umno sekarang telah menjunam kelembah yang hina.

Hari ini Umno sudah tidak mendokong apa-apa matalamat perjuangan bangsa atau agama kecuali matalamat kebendaan wang ringgit semata-mata. Rakyat telah menyedari hakikat ini dan telah memperlihatkan menolaknya. Keputusan pilihantara umum yang ke 12 tahun lalu telah memperlihatkan buktinya. Umno menyedari ia sedang berhadapan gejala kehilangan kuasa memerentah Negara setelah

(63)

lebeh 50 tahun ia menempa kegagalan. Langkah awal yang kita nampak hari ini ialah Umno bertindak zalim semata-mata untuk mengekalkan kuasanya. Parti yang menjadi sainganya tidak dibebaskan menyampaikan dakwah atau penerangan kepada rakyat, ia mengunakan polis untuk mencegahnya. Radio dan TV kepunyaan Negara tidak memberi rtuang samasekali untuk parti yang tidak menyokong Umno. (sedangkan ia kepunyaan Negara bukan kepunyaan Umno) Surat khabar parti lain dilarang, tidak dibebaskan penerbitanya seperti surat khabar Umno. Pendeknya rakyat dipaksa menerima maklumat hanya daripada sumber yang dikuasai Umno sahaja. Pendeknya lunas demokrasi hampir dimatikan samasekali oleh Umno.

Kalau tuntutan lunas demokrasi tidak mampu dipenohi oleh Umno. Tuntutan syari’at Islam tentu lebeh lagi jauh pangang dari api. Ternyata sekarang setelah 50 tahun memerentah negara tidak menampakan Umno berniat ikhlas untuk mengembalikan martabat Islam mengikut tuntutan Al-Quran dan As-Sunnah. Buktinya sekarang kita nampak dengan jelas semua seruan-seruan pemimpin Umno supaya rakyat membaikki akhlak, kasih saying sesame saudara Islam, tengkatkan taqwa kepada Allah, dan menyeru supaya menghayati ajaran Al-Quran dan mencontohi sifat Rasulallah saw. Semuanya itu bersifat retorik dan hyprokrit. Semata-mata untuk menunjukan konon mereka bertaqwa dan berakhlak mulia, tetapi hakikat sebenarnya akhlaknya adalah sebaliknya daripada yang diserukan kepada rakyat..

Tiada saorang pun pemimpin Umno menunjukan sifat waraq dan taqwa.

Hakikat sebenarnya para pemimpin Umno sendiri ‘mempersetan’ seruan seperti itu tak pandang sebelah mata. Buktinya hingga hari ini tidak terjumpa saorang pun pemimpin Umno disemua perengkat yang menunjukan sifat mulia dan taqwa kepada Allah. Termasuk yang bergelar ustaz. Malah yang terdapat sebaliknya, terlibat dengan maksiat besar-besar. Ada yang terlibat rakan kongsi projek ternakan khinzir, pemegang saham pusat perjudian, skandal dengan prempuan. Malah ada yang telibat dengan kes jenayah pembunuhan. Penyelewengan, salah guna kuasa, dan rasuah sudah menjadi lumrah. Seluruh masarakat Umno tidak lagi memandang serious.

Begitu juga projek-projek yang diberi nama ‘Islam’ seperti Bank Islam, Insuran Islam, Financial Islam dan sebagainya. Semuanya bersifat kormisil dan political, yang menghasilkan keuntungan wang ringgit semata-mata, tidak benar-benar memancarkan rokh Islam dan taqwa kepada Allah. Termasuk kegiatan tilawah dan musyabaqah Al-Quran yang nampak sangat cendrong kepada kegiatan publisiti murahan dengan memperalatkan kitab Allah. Semuanya tidak mememuhi tuntutan syarak samasekali kerana dasar pemerentahan tidak berlandaskan Al-Quran dan As-Sunnah.

Hanya satu yang memberi menafaat tarbiyah jangka panjang ialah penubuhan Universiti Islam Antarabangsa, (UIA) yang diusahakan oleh bekas TPM Dato Sri Anwar Ibrahim, samasa ia menjawat Timbalan Perdana Menteri. Yangmana batang tubuh Anwar telah dizalimi didera dan diseksa hampir meragut nyawanya dalam penjara selama 6 tahun, semata-mata kerana akibat sifat hasad dengki pucuk pimpinan Umno. Akhirnya ia dibebaskan oleh mahkamah didapati tidak bersalah setelah dipenjara selama 6 tahun.

Perkara fasyad dan mungkar sedemikian itu mudah terjadi, kerana pemerentahan Umno tidak dipimpin oleh ulama pewaris Nabi, sebaliknya memusuhi ulama-ulama akhirat yang bertaraf warisatul-Anbiyak yang iltizam dengan perjuangan menegakkan As-Sunnah. Dengan terang-terang Umno menolak dasar Islam yang meletakan Al-Quran dan As-Sunnah sebagai sumber perundangan tertinggi Negara. Sebaliknya yang lebeh parah lagi telah dimaktubkan dalam perlembagaan Negara: ‘Mana-mana peraturan undang-undang walaupun dari Al-Quran yang bercangah dengan perlembagaan Negara adalah diangap terbatal dengan sendirinya’ Sedangkan perlembagaan Malaysia digubal oleh sebuah jawatankuasa yang ditubuhkan oleh penjajah diketuai oleh Lord Redd. Artinya Umno meletakan perlembagaan Negara mengatasi kitab Allah. Apakah ia tidak termasuk dalam cartegeri mensyirikan Allah.? Na’uzubillah.

(64)

Istihar Malaysia sebagai sebuah Negara Islam.

Dengan keadaan begitu pun, pada tahun 2005 (kalau tak silap) kerajaan Umno telah bertindak mengistiharkan Malaysia sebagai sebuah Negara Islam. Ini dilakukan oleh Dr. Mahathir dalam satu perhimpunan parti Gerakkan yang dihadiri sama oleh president Gerakkan Lim Keng Yek. Pada hal lebeh kurang 3 bulam sebelum peristiharan itu, para pemimpin Umno terutamanya perdana menterinya sendiri mengecam keras pengunaan nama ‘Islam’ kepada parti politik. Ia ditujukan khusus kepada Parti Islam SeMalaysia (Pas) kerana mereka merasakan kebenaran mengunakan nama ‘Islam’ kepada Pas sangat merugikan politik Umno. Oleh itu mareka berusaha bersungguh-sungguh menghapuskan pengunaan nama ‘Islam’ sahingga dibawa usul kamajlis raja-raja supaya diharamkan secara rasmi mengunaan nama “Islam’.

Umno telah gagal dalam usahanya mendapat sokongan majlis raja-raja, maka pengunaan nama Islam pun terus dibolehkan sahingga hari ini. Namun begitu selepas lebeh kurang 3 bulan Umno pula bertindak mengistiharkan Malaysia sebagai sebuah Negara Islam. Nah sekarang kita nampak dengan jelas bagaimana pemimpin Umno boleh bertukar pendirian secara drastic tanpa dengan sebarang hujah ilmiyah. Ini membuktikan bahawa pada Umno aspek ‘Islam atau tidak Islam’ hanya diukur atas dasar kepentingan politik dan ikonomi semata-mata. Dalil-dalil tuntutan syarak langsung tidak diambil endah oleh Umno. Ulama-ulama mereka pun terus membisu seribu bahasa dalam hal ini. Ini bertepatan dengan sabda Rasulallah saw yang dikatakan sebagai ulama Us-Syuk yang menjual agama dengan wang yang sedikit. Malah Rasulallah saw ada mendefinasikan sebagai ‘Syaitan bisu’.

Bukti ini dikuatkan lagi dengan apa yang telah dilakukan oleh oucuk pimpinan Umno terhadap bekas TPM Dato’ Sri Anwar Ibrahim, yang merupakan satu konspirasi fitnah dan kezaliman yang teragong memecah rekod tamadun ummat maknusia dizaman morden seluruh dunia hari ini, semata-mata hanya didorong perasaan hasad dengki dan khianat pucuk pimpinan Umno terhadap Anwar Ibrahim. Yang akhirnya tidak didapati bersalah oleh mahkamah.

Mari sama-sama kita renong secara serious; bagaimana mungkin saorang pemimpin sepereti Dr. Mahathir yang terlibat dengan konspirasi fitnah yang begitu buruk boleh diiktiraf sebagai pemimpin sebuah Negara Islam. Tentunya ia samasekali tertolak dari sudut hukum syarak. Tetapi dalam minda masarakat Umno boleh diterima individu serupa itu. Oleh sebab itu kita lihat peristiharan nagara Islam yang dibuat oleh Dr. Mahathir tidak memberikan apa-apa kesan kepada masarakat Islam, saolah-saolah telah lenyap begitu saja hari ini.

Hakikatnya Umno menegakan yang mungkar dan mencegah yang ma’aruf.

Sangat jelas ia semakin jauh dari rokh Islam yang sebenar. Walaupun saban hari maseh kedengaran program Islam di TV dan radio yang dikawal oleh Umno. Namun pada keseluruhanya moral dan akhlak ahli-ahli Umno terus jatuh menjuman. Ini kerana semua seruan Umno hanya bersifat retorik dan hyprokrit sedangkan pemimpin Umno tidak saorang pun yang menunjukan contoh taqwa kepada Allah, malah sebaliknya terlibat dengan macam-macan kemungkaran dan maksiat besar, bahkan ada yang sampai terlibat dengan jenayah pembunuhan. Patutkah kita sebagai jemaah dakwah yang mengajak kema’arufan melihat saja dengan berpeluk tubuh menunggu mereka semua mengikut program dakwah jemaah tabligh keluar 3 hari 40 hari dan 4 bulan.?

(65)

Sejak beberapa tahun sudah berkali-kali pucuk pimpinan Pas mengeluarkan kenyataan secara terbuka “Parti Pas rela dibubarkan untuk bergabung dengan Umno jika Umno benar-benar ikhlkas berhasrat mengangkat semula mertabat Islam dengan meletakan Al-Quran dan As-Sunnah sebagai sumber hukum tertinggi Negara”. Sungguh pun kenyataan itu saolah-olah bersifat politik, namun pada ketika tertentu kenyataan politik membawa implikasi yang sangat besar boleh memusnahkan jemaah sekira salah buat kenyataan. Tetapi apa yang kita nampak sahingga hari ini tiada sebarang respon dari Umno kerana kenyataan pemimpin Pas itu adalah benar-benar ikhlas demi semata-mata untuk kepentingan agama kerana Allah, maka Umno tidak dapat mengikplotasi mengambil sebarang faedah daripadanya. (yang terbaru pimpinan ulama Pas mengulanggi kenyataan ini beberapa bulan lepas. Rujuk akhbar Sinar 14.5.2009)

Oleh yang demikian kita sudah tidak lagi boleh menerima sebarang alasan atau apa-apa hujah eksius (mengelakkan diri) daripada Umno setelah ia berpeluang memerentah Negara selama lebeh 50 tahun. Nilai maksiat dan mungkar bukan saja gagal dibendung bahkan sengaja digalakkan semata-mata kerana memelihara kepantingan politik Umno. Kita lihat sekarang tayangan film boliwood di Tv dibanyakan, program yang melekakan remaja di TV dan radio dibanyakkan. Unsur-unsur judi juga digalakan. Dan yang paling besar sekali perempuan Islam menyertai peraduan ratu cantik ditangkap oleh Dato’ Mufti Selangor pada tahun 1996 (kalau tak silap) dibawah undang-undang mencegah kemungkaran syara’iyah negeri Selangor yang telah diluluskan oleh dewan undangan negeri Selangor.

Para pemimpin Umno pada ketika itu perengkat negari dan persekutuan bingkas, dengan lantang membela ratu cantik supaya jangan didakwa dalam mahkamah, dengan alasan menakutkan pelancong. Akhirnya ratu cantik Islam dibebaskan sementara Dato’ Mufti yang bertindak menangkap ditammatkan kotrak kerja sebelum tempuh tammat mengikut perjanjian. Sebenarnya dipecat. Oleh itu
apakah lagi istilah yang sesuwai untuk tidakkan Umno itu kalau tidak menyanggah tuntutan syarak menegakkan yang mungkar dan mencegah yang ma’aruf. Sesuwai dengan firman Allah “Orang-orang munafik lelaki dan orang-orang munafik perempuan sebahagian dengan sebahagian yang lain adalah sama. Mereka menyuruh membuat kemungkaran dan melarang berbuat kema’arufan, dan mereka bersifat kikir. Mereka telah lupa kepada Allah dan Allah telah lupa kepada mereka. Sesungguhnya si munafik itulah orang yang fasik” At-TAubah ayat 67.

Kezaliman Umno boleh membawa kita keneraka jahanam apabila kita menyokongnya.

“Sunguh berani anta menghukum penyokong Umno bakal menjadi penghuni neraka. Apa dalilnya.? Ana tau anta orang kuat Pas. Tapi kalau cakap hendaklah jaga jangan ikut sedap mulut saja. Apakah anta yakin dengan bergiat aktif dalam Pas akan menjamin mendapat syurga, sedangkan memakmurkan misjid pun orang Pas tak mampu.” Demikianlah hujah saorang burzruk awalin yang k ami kenal pasti ia saorang penyokong kuat Umno, telah menyergah kami dengan suara lantang apabila kami memberanikan hati menegurnya. Kerana kami menyedari kegiatanya membesarkan Allah dalam jemaah tabligh adalah bercangah dengan dasar perjuangan Umno yang ‘mengecilkan Allah’ yang boleh mendorong kita keneraka jahanam diakhirat kelak.

Pada perengkat mula kami agak gentar kerana takut sikap marahnya itu akan mengundang suasana perdebatan yang tegang dan sengit. Disamping akan menarik minat karkoon lain untuk mengikuti perdebatan kami sedangkan kami masih berhajat merahsiakan risalah kami. Dalam suasana yang serba salah itu, kami berdo’a minta kekuatan dari Allah memberikan semangat untuk terus menyampaikan yang haq (berdakwah) walau pun berdepan dengan audiun yang ramai Sebab kalau kami berundur menyerah kalah, artinya kami kecundang dalam menyampaikan yang haq. Jemaah tablighlah juga yang mendidik kami supaya istiqamah berpegang semangat seperti itu.

(66)

Maka kami pun memulakan penjelasan dengan dihadhiri oleh beberapa karkoon lain yang perihatin dengan hujah kami. “Kami dengan segala rendah hati meminta tuan-tuan semua bertenang mengikuti penjelasan kami. Selepas ini akan kami beri peluang tuan-tuan bertanyakan soalan. Lapangkan dada, agar supaya kita semua tidak dipengaruhi oleh nafsu”.

Tuan-tuan semua tentu sedia maklum kegiatan utama jemaah kita tabligh ialah mentarbiyah seluruh ummat Islam supaya membesarkan Allah dengan artikata yang sebenarnya. ‘Membesarkan Allah’ artinya segala nilai tarbiyah dan perentah Allah dan RasulNya kita letakan ditengkat paling teratas sekali dalam minda dan semangat kita. Samada dari segi amal perbuatan dan penghayatan. Contohnya jemaah kita meletakan dakwah dan menjaga solat fardhu berjemaah dimasjid adalah fardhu ‘ain kepada setiap individu muslimin. Yaitu tuntutan paling teratas dalam ibadah routin kita. Inilah sebenarnya pokok utama kekuatan jemaah kita yang tak terdapat pada jemaah lain. Walaupun terdapat khilaf antara ulama mazhab ada yang mengatakan solat berjemaah dimasjid fardhu kifayah atau sunnat. Ini tidak berarti kita menolak ulama, tetapi kerana kita meletakan perentah Allah dan Rasul ditengkat paling atas sekali dalam minda kita, kerana hukum yang jelas dari Allah dan RasulNya ialah ‘Fardhu ‘ain’.

Kita membesarkan Allah dalam aspek dakwah dan menjaga solat, sejak mula kita menyertai program ‘keluar’ bersama jemaah. Tetapi ternyata ‘membesarkan Allah’ dalam aspek politik, aspek social, dan ikonomi masih belum mampu kita laksanakan. Walau bagaimana pun kami mengatakan starting (peremulaan) jemaah kita mengamalkan konsep membersarkan Allah adalah tepat mengikut piawaian As-Sunnah. Selanjutnya wajiblah bagi jemah kita mendaulatkan seluruh syari’at Allah dalam aspek politik, social dan ikonomi sebagai peraturan Negara demi untuk menyempurnakan konsep ‘membesarkan Allah’ sebagaimana dicontohkan oleh Rasulallah saw semasa memerentah Negara Islam Madinah dan Makkah. Contohnya menguatkuasakan hukum hudud, memotong tangan pencuri, menghapuskan amalan riba’ dan sebagainya, kerana ia juga termasok aspek membesarkan Allah kerana terdapat perentahNya yang qott’ei.

Tentunya haram bagi seluruh ummat Islam mengikut unang-undang peraturan kafir sedangkan peraturan dari Allah dan RasulNya kita ketepikan. Yang mampu melaksanakanya pada hari ini tentulah kerajaan yang berkuasa memerentah Negara. Malangnya kerajaan Umno hari ini ternyata ingkar atau engan membesarkan hukum Allah setelah lebeh 50 tahun memerentah Negara. Itu bab yang pertama.

Bab yang kedua. Menyokong Umno berarti kita kita melibatkan diri secara langsung dengan perbuatan zalim yang sangat dimurkai Allah. Firman Allah “Dan janganlah kamu cendrong kepada sebarang kezaliman, kelak kamu akan disambar api neraka” Surah Huud ayat 116. Buktinya kerajaan Umno BN menguna pakai undang-undang Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Undang-undang ini memberi kuasa pemimpin tertinggi kerajaan Umno menjatuhkan hukum penjara sekurang-kurangnya dua tahun atau lebeh kepada sesiapa dengan tuduhan yang mereka cipta sendiri, TANPA perlu dibuktikan kesalahanya menerusi proses perbicaraan mahkamah.

Dari aspek hak asasi kemaknusiaan, samada dipandang dari sudut Islam atau masarakat antarabangsa dizaman tamadun maknusia moden hari ini, tidak ada saorang pun individu , walau setinggi mana taraf kedudokanaya dalam pemerentahan mana-mana negara diseluruh dunia ini yang layak diberi hak menjatuhkan hukum keatas orang lain. Yang berhak menjatuhkan hukum hanyalah penal hakim yang membicarakan sesuatu kes dan telah terbukti kesalahanya.

(67)

Undang-undang seperti ISA hanya wujud ditiga buah Negara diseluruh dunia, yaitu Malaysia, Singapore dan Israel. Dizaman Nabi Rasulallah saw pernah menjatuhkan hukum hudud kepada saorang pencuri, yaitu berlaku sebelum istitiusi mahkamah syara’iah diwujudkan kerana Nabi yang sifatnya sebagai ‘Pesuruh Allah’ pada zaman permulaan Islam beliau mengetuai seluruh cabang intitiusi pemerentahan Islam, termasuk sebagai hakim. Selepas diwujudkan institiusi kehakiman dan mahkamah, maka dizaman sahabat Kalifatu-Rasyidin tidak lagi wujud individu yang berhak menjatuhkan hukum kecuali hakim mahkamah setelah membicarakan sesuatu kes.

Oleh itu tidak terdapat apa-apa istilah yang secocok diguna pakai untuk undang–undang ISA ini kerciali KEZALIMAN yang sangat nyata dan terang dimana Allah sangat murka terhadap perbuatan zalim sesama makhluk maknusia. Rasulallah saw pernah bersabda. “Tidak ada hinjap (penghalang) daripada didengar Allah doa-doa orang-orang yang dizalimi (walaupun ia bukan dari orang Islam) Hadis riwayat Al-Baihaki. Oleh yang demikian apabila kita menyokong Umno artinya kita setuju atau merestui dengan kezaliman yang dilakukan oleh Umno. Oleh itu mengikut keterangan firman dan hadis tersebut diatas kita tidak akan selamat dari api neraka. Sebab itu pada awal tahun 2009 saorang menteri Umno bernama Dato’ Zaid Ibrahim yang dipertangung-jawabkan hal-ehwal kehakiman telah meletakan jawatan dan keluar meningalkan Umno setelah menerima nasihat pemimpin Pas. Semata-mata ia tidak sangup disambar api neraka kerana bersubahat dengan kezaliman Umno.

Bab ketiga. Persoalan adakah terjamin mendapat syurga apabila kita aktif menyokong Pas ?. Jawapan dari persoalan ini hendaklah kita paham bahawa ‘Pas’ adalah sebuah jemaah yang ditubuhkan atas motif menangani urusan politik ummat Islam. Yaitu untuk mendaulatkan seluruh hukum syari’at Allah dengan artikata ‘mambesarkan Allah’ dari aspek politik, social, dan ikonomi. Sebagaimana disebut dalam Bab satu, adalah menjadi kewajipan orang beriman membesarkan Allah dalam semua aspek. Daripada aspek dakwah dan menjaga solat yang ditangani oleh jemaah kita sendiri hinggalah aspek memerentah Negara. Firman Allah: “Adakah kamu beriman sebahagian daripada kitab dan kufur kepada sebahagian yang lain, tidak ada balasan baik diakhirat kelak melainkan kehinaan yang ditimpakan Allah. Sesungguhnya azab Allah adalah tersangat pedih” Surah Al-Baqarah 85. Begitulah hakikatnya peranan Pas pada sudut syarak, ia jelas walaupun tidak memulakanya dengan usaha dakwah.

Tegasnya Allah memerentahkan orang beriman membesarkan Allah dalam seluruh aspek kehidupan maknusia sesuwai dengan konsep penutup ‘keRasulan’ diakhir zaman ini. Jika kita gugurkan salah satu daripadanya artinya kita membesarkan Allah pada satu aspek dan memperkecil atau memper
leceh Allah pada aspek yang lain. Oleh sebab itu jika kita jemaah tabligh tidak menyokong perjuangan Pas, artinya tidak cukup syarat kita untuk mendapat syurga Allah. Begitu juga sebaliknya jika individu Pas menolak usaha jemaah tabligh menegakan ma’aruf perengkat asas (mengajak tauheed kepada Allah) Ia juga akan kehilangan peluang mendapat syurga.

Namun sekadar kurang sempurna syarat untuk mendapatkan syurga ‘mungkin’ agak rengan sedikit berbanding dengan kita bertindak menjadi pendokong atau penyokong Umno yang memang dasar perjuanganya memperlecehkan Allah. Sudahlah syarat kita untuk syurga tidak sempurna terlibat pula kita dengan maksiat besar memperlecehkan Allah dan brsubahat dengan kezaliman Umno.. Tentunya bertambahlah jauh kita untuk mecium bau syurga. Na’uzubillah.

Sampai katahap kami berhentikan hujah, dan memberi peluang kepada sesiapa yang hendak bertanya. Karkoon yang menghardik kami tadi lantas berkata: “Ana akan lapurkan hujjah anta kepada ustaz (kami lupa namanya. Ia saorang tokoh pimpinan jemaah tabligh yang agak veteran) bersediakah anta berdepan denganya.? Insyak-Allah semoga kita semua dirahmati Allah untuk mencari kebenaran kami bersedia pada bila-bila masa semata-mata kerana agama Allah. Sahingga hari ini karkoon berkenaan tidak pernah lagi kami jumpa. Khabarnya ia berpindah ka Johor.

(68)

‘Islam’ diletakan dibawah perentah oleh Umno.

Mengikut cita-cita Umno yang tersirat, mereka hendak mengatur Islam sesuai dengan keadaan zaman dan keperluan dunia mereka hari ini. Mana-mana nilai ajaran agama yang lazim dengan kehidupan, mereka amalkan seperti adat budaya. Manakala yang bertentangan dengan kegemaran nafsu dan memerlukan pengorbanan, mereka tinggalkan samasekali. Cara memertabatkan Islam ialah dengan memberi taraf ‘Agama Rasmi Negara’ dalam perlembagaan. Hukum-hukum wahyu tidak perlu diambil hirau. Sebab itu mereka mengemukakan konsep ‘Islam Hadhari’. Sebenarnya meraka tidak pernah mengistiharkan demikian secara umum, tetapi pengalaman selama 50 tahun memerentah, orang beriman mampu menilai apa yang tersirat.

Kami bersetuju dengan pandangan jemaah tabligh bahawa mereka ini (tokoh pimpinan Umno) boleh berubah menerima Islam yang syumul apabila ia menerima cahaya ‘iman’ yang betul menerusi hidayah petunjuk Allah. Namun kenyataanya setelah jemaah kita berusaha berpuluh-puluh tahun tidak saorang pun dapat ditasykil 3 hari. Kalau ada pun mereka yang sudah bersara tidak lagi memegang sebarang kuasa. Pehak kami merasa putus asa kerana dalil sirah Rasulallah saw tidak menunjukan contoh terus-menerus berdakwah dan berdo’a secara rahsia dalam menghadapi pehak berkuasa yang ingkar sebagaimana kita lakukan hari ini. Rasulallah saw dan para sahabatnya bersuara tegas memberi peringatan dan amaran kepada golongan ini setelah dakwah disampaikan kepada mereka, tidak terus-menerus bertindak membisukan mulut dan memekakan telinga sebagaimana kita hari ini. Artinya selama ini jemaah kita bertindak tidak secocok dengan contoh As-Sunnah. Alasan kita tidak mampu kerana jemaah kita tidak mempunyai kuasa politik (memerentah Negara) sebagaimana para sahabat nabi. Itu menunjukan kita wajib membesarkan Allah dalam aspek politik disamping aspek dakwah.

Berbanding dengan cita-cita perjuangan jemaah kita tabligh dan Pas. Kita mendokong cita-cita seluruh ummat Islam hendaklah tunduk patuh (Membesarkan Allah) mengikut peraturan Islam pada seluruh aspek kehidupan daripada setiap individu, masarakat, dan Negara. Hendaklah ‘Islam’ keseluruhanya, justeru kita benar-benar beriman bahawa syari’at Islam yang diturunkan Allah adalah menyelamat yang hakiki dunia dan akhirat yang abadi. Firman Allah: “Hendaklah kamu masuk kedalam Islam keseluruhanya…………….Al-Baqarah 208.

Kita yakin cara mempertabatkan semula Islam hendaklah bermula dengan menitikberatkan amalan As-Sunnah, bermula dengan usaha dakwah asasi demi mempertingkatkan ‘iman dan amal’ ummat Islam, khususnya dalam hal menjaga solat fardhu dan persaudaraan muslimin keseluruhanya. Seterusnya mendaulatkan sekuruh syari’at Islam menerusi aspek politik demi kesejahteraan hakiki ummat Islam dalam sebuah Negara yang bebas merdeka dan mendapat keredhaan Allah dengan artikata yang sebenarnya. “Baldattun-Toyibbattun-Warobbun-Ghaffur”

Oleh itu diantara kewajipan tangung jawab ahli-ahli Pas dan tabligh sekarang ialah menyampaikan peringatan kepada masarakat akan hakikat perbezaan cita-cita perjuangan yang didokong oleh Umno dengan cita-cita perjuangan jemaah kita Pas dan Tabligh. Ini adalah penting kerana jika rakyat tidak paham hakikatnya ia akan terus terikut jalan sesat yang dibawa oleh Umno. Tentunya akan berdepan dengan risiko. Soal risiko memang tidak dapat dielakan. Apa-apa jua jenis perjuangan walaupin perjuangan menegakan kemungkaran, apatah lagi perjuangan menegakkan kebenaran yang dibawa oleh Rasulallah. Lihat sendiri risiko yang ditanggung oleh Rasulallah sejak mula ia menyampaikan kalimah tauheed dikalangan qaumnya sendiri di Makkah. Oleh sebab itu kalau hari ini kita ingin bebas dari risiko, lebeh baik kita undur jangan mendakwa diri kita sebagai pendakwah penegak warisan Rasulallah saw.

(69)

Sudah sangat jelas Umno hendak mengatur Islam mengikut seleranya sendiri, samasekali BUKAN hendak mematuhi Islam. Oleh itu sesungguhnya orang Islam yang redha dengan cara pendekatan Umno adalah haram. Lihat firman dibawaah ini: “Adakah kamu mencari hukum selain daripada Allah, padahal Dialah yang menurunkan kitab kepada mu dengan terperinci. Mereka tahu Al-Quran itu daripada Allah, maka janganlah kamu menjadi orang-orang yang rugi” Surah Al-Annam 114. Selama ini Umno samasekali tidak menghormati kebesaran hukum Allah, malahan sebaliknya ia bertindak menakutkan sekutu-sekutunya yang bukan Islam dengan hukum Allah.

Tugas kewajipan inilah yang nampaknya semacam perbuatan kutuk-mengutuk atau cerca- mencerca, padahal ia adalah satu kewajipan kepada para ulama dan para da’ei. Lihat apa yang telah dilakukan oleh ulama dizaman Hajaj Yusuf As-Syakafi menjadi Gabnur di Kuffah yang terkenal zalimnya dalam sejarah. Ulama pada waktu itu berani mengeluarkan fatwa yang menyingung secara langsung peribadi Hajaj. Apakah syarak menghukum perbuatan ulama itu sebagai mengutuk Gabnur. ? Dan apakah fatwanya itu bercangah dengan hukum syarak.? Lihat sabda Rasulallah saw ini: “Berkata benarlah kamu kepada pemerentah yang zalim, jika kamu mati dibunuh selepas itu, kamu akan dibangkitkan bersama Hamzah penghulu kepada sekelian syuhadak” Hadis riwayat At-Tabbrani. Mengapa ulama dizaman itu tidak bertindak seperti ulama jemaah kita dizaman ini: Bisukan mulut jangan tegur mereka secara terbuka, do’akan saja agar Hajaj mendapat hidayah Allah. Dan apakah yang kami tulis mendedahkan kebathilan dan kemungkaran ini juga diangap sebagai mengutuk.?

Siapakah pemimpin dan ahli Umno sebenarnya.

Diperengkat ini timbul satu persoalan: Apakah wajar semua ahli Umno di cartergerikan sebagai orang yang bertangung jawab menyelewengkan Islam.? Pada kami golongan penyelidik dengan tegas memberikan jawapan, TIDAK. Ini kerana didapati ramai ahli Umno yang hanya terpengaruh dengan propaganda media massa kepunyaan Umno tanpa dengan kepahaman politik yang betul. Apatah lagi apabila pucuk pimpinan mereka menjadikan Umno sebagai tempat mengejar kebendaan dunia semata-mata, maka semua yang menjadi ahli Umno motif untuk mengejar paluang kebendaan yang kononya mudah dapat memohon itu dan ini dari kerajaan. Sahingga ada yang nampaknya sudah terseleweng aqidah dengan pahaman: ‘Tanpa Umno mereka merasa tidak akan mendapat razeki’. Na’uzubillah.

Yang benar-benar boleh dikartegerikan sebagai penyeleweng agama: Yang pertama ialah ulama’ Us-Syuk Umno yang akan membela dan memberi buah pikiran program kemungkaran Umno dipadankan dengan Islam. Yang kedua pemimpin tertinggi parti yang berkuasa menentukan dasar parti. Dan yang ketiga ialah penyokong yang bermati-matian mempertahankan kebathilan Umno, walaupun telah kalah hujah dan tiada fakta yang hendak dipertahankan. Umpamanya mengatakan “Rasuah mana boleh dihapuskan, dimana-mana diseluruh dunia ada rasuah”.

Semua golongan ini, (penyeleweng agama) sentiasa merasa gerun hendak berdepan dengan ulama akhirat. Bilanganya tidaklah ramai sangat, tetapi oleh sebab mereka menguasai harta dan media massa Negara, mereka mampu menyesatkan sebelangan besar rakyat, hingga jemaah kita sendiri (tabligh) tidak mampu memberi paham tentang ‘politik’ kepada para karkoon secara menyeluruh kerana gerun dengan pengaruh politik Umno. Akibatnya ramai para karkoon yang hampir tersesat jalan khususnya dalam aspek politik.

(70)

Kita nampak dengan jelas dalam semua perengkat Umno sekarang ini tidak lagi wujud istilah yang dipangil ‘mendokong cita-cita perjuangan’ . Melainkan perjuangan kebendeaan untuk perut masing-masing. Sebab itu rasuah (politik wang) tidak mungkin dapat dibendung dalam Umno, kerana jawatan dalam Umno mempunyai nilai ringgit yang tinggi. Sebab itu pemimpin Umno sangup menyelewengkan Islam demi mengekalkan kuasa untuk terus dapat meraih peluang harta benda negara untuk dirinya.

Begitu juga dengan kaum intelek dan ulama Umno, mereka semua sudah terikat dengan kepentingan kebendaan dunia, kerana memang itulah pun motif mereka menyertai Umno. Ulama jenis ini disebut oleh Rasulallah saw sebagai ulama Us-Syuk yang menjual agama dengan wang yang sedikit. Dengan adanya habuan diberi oleh kerajaan Umno, mereka akan mencari hujah-hujah menghalalkan apa yang diinginkan oleh Umno walau pun telah terang-terang haram. Umpamanya industri arak dan judi yang ditaja oleh Umno, ulama mereka semua membisu, tetapi mereka akan buat riuh rendah apabila diminta oleh pemimpin Umno dalam satu-satu isu tertentu yang menguntungkan Umno walaupun terpaksa menyelewengjkan hukum syarak. Umpamanya menulis rencana yang rambut bukan aurat perempuan yang wajib ditutup. (artikel oleh Astora Jabat dalam akhbar Umnao)

Oleh sebab itu ulama Umno tidak pernah. Sekali lagi kami katakan TIDAK PERNAH berani berhujah secara formal berdepan dengan ulama Pas. Setiap program yang pernah diatur samada, muzakarah, debat atau atas nama apa pun tidak pernah menjadi kenyataan. Sejak awal tahun 80han sudah acap kali usaha dibuat dari berbagai pehak mempertemukan kedua-dua ulama secara formal, tetapi tidak pernah berjaya, kerana disaat akhir Umno sentiasa mencari helah alasan untuk membatalkanya. Ini kerana mereka menyedari, dari segi hujah mereka pasti akan kecundang dan akan menangung malu besar. Akibatnya menghakis kepercayaan seluruh masarakat Melayu kepada Umno.

Jemaah khawas dibentuk untuk menegur kemungkaran pemimpin kerajaan.

Dalam hal kerja mencegah kemungkaran Umno, para burzruk memahamkan kami bahawa markas Sri Petaling telah pun membentuk jemaah Khawas khusus untuk dihantar menziarahi para pemimpin kerajaan Umno menegur tentang kemungkaran dan kezalimanya disamping tak lupa tasykil 3 hari. Namun kami belum pernah berpuas hati cara pendekatan jemaah khawas secara sulit itu sebagai sudah memenuhi tuntutan syarak menegur dan mencegah kemungkaran dizaman ini. Kerana mereka pehak yang berkuasa mengunakan media massa yang canggih untuk mempromosikan kebaikkan mereka, dalam usaha menutup kemungkaran mereka, menyebabkan rakyat mudah terpengaruh kajalan sesat.

Apakah perbuatan mungkar oleh Umno yang begitu terbuka dan canggih hanya hendak ditegur secara sulit dan berahsia.?. Begitu juga Tabligh sebuah jemaah dakwah bertaraf International telah begerak dilebeh 200 buah Negara diseluruh dunia selama hampir 100 tahun hanya nak menegur kemungkaran dan kezaliman cara sulit dan berbisik-bisik. Kalau begitu bagaimana rakyat yang jahil dapat mengenal pasti dan mengelakan diri dari terjerumus kepada jalan kesesatan jika tidak ada pendedahan secara terbuka.?

Ini kerana jemaah kita (tabligh) menyamakan cara menegur sebuah kerajaan zalim sama seperti menegur saorang individu angota mesarakat Islam yang membuat dosa secara sulit dikampung-kampung. Tentunya ia sungguh tidak masuk akal. Memang terdapat sabda Rasulallah saw yang mahfumnya: “Barangsiapa bertindak menyembunyikan ke’aiban saorang Islam, Allah akan sembunyikan ke’aiban dirinya didunia dan akhirat” Hadis riwayat Imam Muslim dan Abu Daud dari buku Fadhilat Tabligh. Hadis ini jelas untuk individu angota masarakat orang beriman, bukan untuk institiusi kerjaan yang memerentah secara zalim.

(71)

Lagi pun tidak boleh diterima akal samasekali kita hendak menyembunyikan kemungkaran pemimpin kerajaan yang zalim, sedangkan mereka sendiri berbuat zalim dan fasik secara terdedah terang-terangan diketahui oleh seluruh rakyat. Hanya orang-orang yang tak mau membuka mata dan telinga serta akal fikiran yang dikurnia Allah yang tak paham kerana dipengaruhi oleh propaganda media massa mereka dengan cara memutar belit kenyataan dan menutupi kejelekan yang mereka lakukan. Umpamanya meraka mengutuk dengan keras perbuatan rasuah dan menyelewengan kuasa, tetapi hakikat sebenarnya merekalah jaguh pengamal rasuah dan penyelewengan kuasa. Dengan cara itu mereka membena imej dimata masarakat jahiliyah kononya ia putih bersih.

Oleh sebab itu memang terdapat sebuah hadis Rasulallah saw: “Adakah kamu mencegah dari menyebut orang fasik.? Bukakanlah halnya sahigga diketahui oleh maknusia. Sebutkan apa yang ada padanya (supaya tidak mengelirukan orang ramai) Hadis riwayast At-Tabbrani dan Ibnu Hiban. Dari kitab Ihya’ Ulumuddin jilid 4 oleh Imam Ghazali. Ada sumber yang mengatakan hadis ini lemah. Namun kami anjurkan supaya kita sama-sama renung dan bayangkan apa akan jadi kepada rakyat apabila pemimpin fasik terus-terus berjaya menyembunyikan kemungkaran dan kezalimanya dari pengetahuan rakyat. Tentu agama dan rakyat yang menjadi mangsa kemusnahan.

Tentunya ia akan terus merasa selamat untuk meneruskan kezalimanya. Inilah yang terjadi kepada negera kita Malaysia sekarang. Yang menjadi mangsa kerosakan ialah agama dan ummat. Oleh itu sewajarnyalah kalau Rasulallah ada bersabda seperti yang dinukilkan oleh Imam Ghazali diatas tadi. Dalil ini dikuatkan pula oleh tindakan ulama dizaman Hajaj Yusuf As-Syakafi, Gabnur yang terkenal zalim tercatat dalam sejarah, setiap ulama yang menyangah pendapatnya jarang yang lepas dari mangsa pembunuhanya. Apakah ulama yang menegurnya tidak terpikir tentang menyingung perasaan mendedahkan ke’aiban dan merendahkan maruah Gabnur serta mebahayakan nyawanya sendiri.? Tentunya ulama berkenaan merasa lebeh bertangung jawab memenuhi tuntutan syarak daripada hendak membodek kalifah atau gabnur yang zalim walaupun membahayakan nyawanya sendiri, kerana Allah ada berfirman: “Dan janganlah kamu cenderong kepada orang yang zalim yang menyebabkan kamu akan disambar api neraka. Dan sekali-kali kamu tidak mempunyai perlindungan selain Allah……..Surah Hudd 113. Dalil ini dikuatkan lagi dengan Hadis yang sudah termasyhur: “Hendaklah kamu berkata benar kepada pemerentah yang zalim…………………

Fakta ini dikuatkan lagi dengan dalil dua hadis yang berikut dibawah ini: “Apabila pemerentah kamu melakukan kemungkaran secara terang-terngan hendaklah kamu para alim ulama menzahirkan sikap kepada umum (supaya menjadi penduan orang ramai) Jika tidak kamu akan dikutuk Allah dan RasulNya, para malaikat, dan juga dikutuk oleh orang-orang beriman. Hadis riwayat Ar-Rabbiq. Sebuah lagi hadis: “Akan tiba diakhir zaman nanti para pemerentah kamu suka bercakap bohong dan melakukan kezaliman secara terang-terangan. Barang siapa diantara kamu membenarkan kebohonganya dan menyokong kezalimanya yang menyebabkan ia selesa meningkatkan kezalimanya. Maka engkau bukan ummatku dan aku bukan nabimu”. Hadis riwayat At-Tarmizi, Al-Hakim dan An-Nassie.

Oleh sebab itu soal kutuk-mengutuk, soal mendedahkan ‘aib sesama Islam samasekali tidak timbul dalam kontek pertembungan antara Pas dengan Umno. Ini kerana sudah sangat jelas sifat Umno berhasrat memerentah Islam dibawah tapak kakinya. Ia mengubah suwai Islam mengikut selera kepentinganya. Sebab itu sahingga hari ini tidak terdapat saorang pun bukti yang pemimpin Umno benar-benar taqwa dan ikhlas hendak mematuhi hukum Islam.

(72)

Tuntutan agama (takaza) sentiasa meningkat dari masa kasemasa.

Oleh sebab selama ini seluruh kegiatan Usaha atas Iman dan Amal (UAIA) difokuskan kepada tuntutan dakwah, keperluan keluar 3 hari 40 hari dan 4 bulan, maka tidaklah hairan apabila sampai ketika dizaman yang sangat mencabar ‘dakwah’ sebagaimana hari ini, timbul satu perasaan was-was semacam bingung dan tidak paham. Bagaimana hendak berdepan dengan keadaan masarakat maknusia yang sangat complex. Wujudnya golongan masarakat Islam yang ada kuasa memerentah Negara, Ulama Us-Syuk, teknologi maklumat yang cangih, yang semuanya tiada contoh dalam As-Sunnah. Ini yang jemaah tabligh alami sekarang. Oleh sebab tiada contoh banyak terjadi khilaf antara pemimpin, maka ramai karkoon yang mengikut pendapatnya sendiri. Akibatnya timbulkan konsep ‘Allah belum beri paham hakikat dakwah Rasulallah kepada kita’

Pada hari ini, hakikat tuntutan agama sebenarnya bukanlah sekadar memenuhi keperluan ‘Keluar’ berdakawah 3hari 40hari dan sebagainya. Kerana pada hakikatnya ‘keluar berdakwah’ itu hanyalah sebagai program latihan untuk menjelmakan iman. Ia memang sangat penting, tetapi tidak mungkin jemaah Tabligh diwujudkan hanya semata-mata untuk tujuan memberi latihan. Saolah-olah jemaah tabligh samasekali tidak memikul tangungjawab kepada angota jemaah yang sudah mendapat latihan. Sedangkan amanah Allah yang kita pikul ialah menyempurnakan Islam keseluruhanya sebagaimana contoh As-Sunnah. Inilah sebenarnya hakikat tuntutan yang sangat besar tersergam dihadapan kita hari ini. Malangnya tak dapat dipahami hakikatnya oleh kebanyakan para karkoon kerana sekop tarbiyah kepahaman kita sengaja dipersempit kerana mengelak dari risiko politik.

Masaalah kepahaman konsep dakwah sebenarnya dapat diselesaikan apabila kita bawa merujuk kepada tertib perjalanan As-Sunnah yang kita jadikan standard kayu ukur As-Sunnah sebagaimana yang kami bentangkan dalam bab satu. Tuntutan yang sedang mencabar dihadapan kita sekarang ialah meningkatkan keperluan dakwah, menjaga solat dan seterusnya kepada ‘politik’. Dan seterusnya kepada jihad, JIKA keadaan memaksa. Samada dizaman kita terpaksa melancarkan ‘jihad’ atau tidak adalah bergantung kepada natijah politik. Jika ‘politik’ belum dilalui tidak mungkin akan menjangkau kepada jihad. Ini adalah piawaian As-Sunnah yang telah diwujudkan Allah, yang tidak mungkin berubah sampai hari qiamat. Hari ini kita berdepan dengan tuntutan ‘politik’ sebenarnya. Hendaklah segera bersihkan minda kita daripada unsur nak lari dari politik, kerana itu tidak berpijak dibumi nyata.

Oleh itu jika kita sengaja lari mengelakkan diri dari tuntutan takaza yang sebenarnya, bertempiklah kita setiap jam setiap minit, menekankan tentang nilai iman dan usaha atas iman dan amal sampai berbuih mulut. Iman kita tidak akan sampai kemana-mana, seinci pun tidak akan ada peningkatan. Buktinya cuba kita muhasabah sendiri jemaah kita yang sudah buat usaha atas iman dan amal hampir 100 tahun, hingga sekarang masih belum mampu mencegah kemungkaran dengan lidah, apatah lagi dengan tangan masih jauh pangang dari api.

Setiap kali dikumandangkan iklan sebelum bayan dimana-mana karkoon menyebut perkataan yang sama: “Kejayaan setiap maknusia adalah dalam agama sejauh mana kita dapat mengamalkan agama mengikut ajaran Sunnah Rasulallah saw ………………….. Perkataan agama itu adalah umum
kerana selain Islam juga digrelar agama, termasuk Hindu, Budha juga adalah jenis agama. Mengapa kita tidak mampu gunakan perkataan Islam. Kita sebut: “Kejayaan setiap maknusia adalah dalam Islam….. Sedangkan dalam firman terang-terang disebutkan ‘Innaa-deenna-Indallah-hil-Islam’ Surah Al-Imran ayat 19.

(73)

Tetekala kami mengesyurkan supaya perkataan ‘agama’ ditukar yang lebeh khusus yaitu ‘Islam’ Burzruk yang berkenaan menjelaskan kepada kami: “Tidak menjadi sebarang masaalah gunakan perkataan ‘agama’ sebab apabila kita sebut ‘agama’ dalam masjid semua orang tentu paham yang maksudkan ialah ‘agama Islam’ Kami pun menjawab: Benar!... kami tidak pernah sedikit pun merasa was-was tentang kepahaman orang ramai terhadap perkataan ‘agama’. Namun apakah cacat celanya pada syarak atau pada adat apabila kita gunakan kalimah yang sama disebut Allah dalam fiman Al-Quran.?

Kami yakin tuan sendiri setuju kalau kami katakan lebeh baik gunakan kalimah Islam kerana ia datang langsung daripada Allah. Apa yang menyebabkan jemaah kita merasa keberatan.? Sebenarnya kami sendiri tahu jawapanya: “Guna perkataan ‘Islam’ menyamai nama parti Islam Pas. Maka oleh sebab jemaah kita gerun kepada Umno, takut menyingung hati orang Umno, maka kita ketepikan kalimah Islam. Wajarkah jemaah kita yang sudah buat usaha atas iman dan amal selama hampir 100 tahun diserata dunia menjadikan kalimah ‘Islam’ sebagai perkataan yang terlarang dalam jemaah kita.?. Risiko yang sebegitu kecil pun jemaah kita belum mampu mendepaninya. Layakah kita bercakap tentang ‘Jihad’. Mana peningkatan iman yang kita dapat setelah 100 tahun kita usahakanya. Ini kerana tarbiyah kepahaman kita terlalu sempit kerana terlalu takut menyentuh politik.

Percubaan syatan hendak menyesatkan kami.

Pada suatu hari tengah malam sunyi, ketika kami sedang merenong mencari-cari ilham untuk menyiapkan risalah ini. Dengan tidak seman-mena melonjak emosi kami menguasai perasaan dan pemikiran kami: ‘Jemaah tabligh adalah sebuah jemaah dakwah yang terunggul diseluruh dunia tiada tolok bandingnya. Sudah berpuluh ribu maknusia diserata dunia mendekatkan diri atau masuk Islam lantaran usaha dakwah jemaah tablgih sejak hampir 100 tahun. Pada penghujungnya sekarang kita nak terima rumusan atau cadangan dari luar jemaah …………OOOhhhh…….Tidak…….Tidak…….Tidak. Itu tidak mungkin samasekali. Kita tidak sebegitu bodoh untuk menerima cadangan mereka.

Mereka yang selama ini memandang Tabligh dengan sebelah mata. Saolah-olah mereka tidak mengiktiraf peranan jemaah tabligh. Dan sekarang kita pula diajak menerima rumusan mereka. Apa yang mereka tahu tentang ‘dakwah’ ? Berapa ramai jemaah mereka sudah mengIslamkan orang kafir. Mana kelayakan mereka nak bercakap tentang ‘dakwah. Lebih-lebah lagi nak menasihatkan kita…….Ini perkara mustahil. Tidak semudah itu mereka hendak mempermain-mainkan kita, mereka kira kita bodoh semacam mereka.

Sedang begitu asyik dengan penoh emosi kami berkhayal, tiba-tiba kami tersentak semacam terdengar suara orang memangil nama kami dari luar rumah, sedangkan waktu itu tengah malam sunyi tiada kedengaran sebarang gerak suara samada kenderaan atau suara orang bercakap. Jiran sekeliling semuanya sedang tidur nyenyak dibuai mimpi………………………Kami pun bangun membuka tingkap melihat sekeliling. Suasana sepi sunyi tiada kedengaran apa pun bahkan angin spoi bahasa pun tiada.

Kami pun mengucap istighfar beberapa kali. Selepas itu Subhanallah……………dan Al-kahamdhulillah……Rupanya kami telah disedarkan oleh malaikat bahawa kami sedang menerima hasutan dari iblis dan syaitan yang dilaknat Allah. Sebentar tadi kami telah merasa begitu megah dan
sombong: ‘Kamilah orang peling senior dalam ‘dahwah’ diseluruh dunia. Kamilah orang yang paling paham dan paling alim dalam dakwah. Orang lain semua taraf bawah kami belaka. Tiada saorang pun

(74)

layak menegur apatah lagi menasihati kami. Betapa kami merasa terhina menerima pandangan dari luar jemaah kita’……….Sekarang sangat jelas rasanya emosi itu adalah sebenarnya bisikan dari syaitan yang berusaha menungangi tengkuk dan nafsu kami. Dan kalau kami tunduk mengikut bisikan itu, pasti kami menuju jalan sesat. Dan kalau jemaah kita yang terikut, jemaah kita juga akhirnya akan dimusnahkan Allah.

Dengan penuh tawadhuk, mari sama-sama kita menyimaknya. Jika kita menerima rumusan, cadangan, teguran, atau nasihat dari luar jemaah, demi semata-mata untuk kepentingan agama Allah, apakah kita akan mendapat aib atau derjat kita merosot disisi Allah.? Atau pun fadhilat yang disediakan untuk kita berkurangan. ? Jawapanya tentu TIDAK. Hanya perasaan silu dan rendah martabat begitu kuat menekan yang hanya dapat dikalahkan dengan ‘Iman’ yang sangat memandang tinggi dan mementingkan kesatuan dan persaudaraan antara sesama jemaah Islam yang solid sama-sama menuju keredhaan Allah. yang hakiki.

Apa patut dibuat untuk menegakkan Islam secara syumul. (lengkap sempurna)

Teruskan usaha dakwah asasi manyampaikan kalimah tauheed dengan keluar 3 hari 40 hari dan 4 bulan. Sunguh pun setengah kalangan jemaah Islam ada yang memperlekeh konsep ‘keluar 3 hari’ namun ia tidak perlu diambil hirau, sebab konsep ‘keluar 3 hari’ mengandongi unsur tarbiyah rohani
yang kental yang tidak terdapat dalam jemaah lain. (kami pericikan dalam bab yang lain) Disamping berkorban untuk dakwah menyampaikan kalimah tauheed, hendaklah kita menegur kemungkaran secara langsung dengan tegas dan terang. Cara bersembunyi berbisik-bisik sudah tammat, sebab Rasulallah saw melakukan sedemikian hanya pada perengkat permulaan wahyu diturunkan, sedangkan dizaman ini wahyu sudah kengkap ditangan kita.

Yang sangat penting ialah memberi kesedaran ummat Islam khususnya rakan sesama karkoon betapa perlunya wujud semangat untuk membentuk kehidupan dibawah peraturan Islam sepenohnya. Dari hal-hal kecil sahingga hal besar ‘memerentah negara’ sebab As-Sunnah yang ditarbiyahkan oleh Rasulallah kepada kita adalah lengkap sempurna dalam seluruh aspek kehidupan ummat. Hal ini tidak sukar dilakukan apabila sudah diizinkan oleh pucuk pimpinan ulama kita. Kami penoh yakin semua karkoon menyambut gembira bila kita ajak hidup dibawah peraturan syari’at Islam sepenohnya dalam sebuah Negara yang mendapat keredhaan Allah.

Satu aspek lagi samgat penting disedari olah sleuruh ummt Islam ialah, kesyumulan Islam tidak mungkin dapat dicapai selagi negara diperentah oleh Umno, sebab memang sudah dikenal pasti budaya Umno hendak mengatur atau memerentah Islam, BUKANYA tunduk mematuhi Islam, sebab itu Umno mengubah suai Islam ditokok tambah mengikut seleranya, sebab itu mereka mewujudkan konsep ‘Islam Hadhari’ yang sudah terang bathilnya.

Disini kita nampak kerja menyedarkan ummat Islam dari aspek politik akan menguntungkan Pas. Tapi haruslah kita sedari bahawa ia adalah satu natijah yang diredhai Allah justeru kedua-dua jemaah mendokong cita-cita agama yang sama demi semata-mata menyempurnakan amanah Allah. Bukan untuk faedah kepentingan mana-mana individu tertentu samada dalam Pas atau jemaah Tabligh melainkan semata-mata mengharapkan keredhaan Allah dibawah ulama yang benar-benar Wrisatul-Anbiyak, sesuai dengan sabda Rasulallah saw: “Satu hari kamu hidup dibawah naungan saorang imam (pemimpin) yang adil adalah lebeh utama daripada ibadah bersendirian selama 60 tahun” Hadis riwayat Imam At-Tabbrani dari kitab At-Targhib wa-ta’alim oleh imam Al-Mundhiri.

--------------------------------------------

LAMPIRAN

Petikan dan ulasan bayan perdana di Jhor (ijtimaq) antarabangsa jemaah tabligh diperkarangan quarters KLIA Nilai Negeri Sembilan pada 9hb July 2009 jam 8 Sabtu malam. Disampaikan oleh pimpinan pusat dari Nizamuddin New Delhi India. Maklumat yang kami dapat beliau ialah Maulana Abdil Wahab atau terkenal dengan gelaran Bai Wahab.

Dari perengkat permulaan hingga akhir bayan beliau banyak menekankan bahawa kita semua kena memohon banyak-banyak ampun kepada Allah kerana hingga hari ini kita hanya mampu menjunjung agama dalam kerja dakwah semata-mata. “Buat masa sekarang kita buat kerja dakwah dahulu, mengajak seluruh ummat kepada Allah, kemudian lepas itu baru kita buat kerja lain” Bagitulah penekananya diulang berpuluh kali sahingga akhir bayanya.

Walau pun bayanya panjang, lebeh dua setengah jam, tetapi tidak menyentuh aspek yang luas. Sekadar mengulagi topic biasa bayan jemaah tabligh. Pertamanya menekankan aspek ‘Kebesaran Allah’ yang mutlaq. Allah samasekali tidak memerlukan pengaruh makhluk. Ummat Islam wajib memwarisi usaha para nabi pembawa Rahmat keseluruh alam. Keyakinan kepada kekuasaan Allah dan balasan akhirat hendaklah diterjemahkan kepada amalan mencontohi para sahabat Nabi.

Seterusya solat hendaklah dijaga dengan betul mengikut ajaran As-Sunnah. Ia hendaklah dipandang sebagai amalan yang tersangat penting dan tersangat besar dalam agama kerana ia adalah ‘tiang agama’. Para sahabt Nabi mengunakan solat untuk mencari penyelsaian jika dilanda masaalah.

Semua aspek yang ditekankan adalah haq dan tersangat penting dalam membena kewibawaan ummat Islam disepanjang zaman. Oleh sebab ia disampaikan dengan penoh pengorbanan samada pehak yang menyampaikan atau pehak yang mendengar. Maka hujah itulah yang selama ini menyuntik semangat yang kental kepada seluruh para karkoon yang hadhir dari seluruh dunia yang diterjemahkan kepada lebeh 5 bahasa secara sepontan. Tetapi oleh sebab terlalu lazim dan diulang-ulang pada topic yang sama selama berpuluh-puluh tahun, maka sudah mula ada tanda-tanda kebosanan, sebab memang sudah menjadi naluri fitrah maknusia mempunyai sifat bosan apabila berdepan dengan benda yang sama selama berpuluh tahun sedangkan banyak benda disekeliling dan didepan mata kita tidak diambil hirau.

(L2)

Namun begitu bayan Maulana Bai Wahab kali ini sangat menarek perhatian kami kerana ditambah dengan gesaan berulangkali agar supaya banyak-banyak minta ampun dan maaf kepada Allah sebagaimana yang kami catat diatas tadi.

Keadaan itu telah melonjakan keinginan kami untuk bertemu dengannya (penyampai bayan) dan bertanya secara langsung. Tetapi malangnya hajat kami tidak kesampaian kerana kawalam keselmatan yang agak begitu ketat. Lagi pun beliau memang kelihatan begitu leteh kerana uzur mungkin kerana factor usia yang kelihatanya menjangkau lebeh 75 tahun. Untuk melepaskan hasrat kami yang meluap-luap kami sempat luahkan kepada saorang hadhirin , ia karkoon burzruk dari luar negara berbangsa Pakistan yang dudok bersebelahan dengan kami kebetulan ia tahu berbahasa Engrish.

“Bolehkan tuan tolong saya jumpakan saya dengan Maulana Wahab.. Saya sangat ingin bertanya sendiri apa yang dimaksudkan “ Sekarang ini kita buat kerja dakwah sahaja dahulu, kemudian lepas itu baru kita buat kerja lain” Mengapa beliau tidak jelaskan maksudnya dalam bayanya tadi”. Demikian tanya saya kepada hadhirin Pakistan itu.

Ohhh…….Hal itu tuan tidak perlu tanya kepada Maulana, saya sendiri mampu menerangkan kepada tuan. Buat masa ini hal itu memang belum boleh diterangkan secara jalas kepada umum. Ia memerlukan kekuatan iman yang cukup kental untuk menerima cabaran kerja agama selepas kerja dakwah. Hari ini keadaan iman kita maseh terlalu rendah untuk menanganinya. Kalau kita beri tangungjawab ini kepada jemaah yang belum cukup kuat imanya, bukan saja ia pasti gagal bahkan ia sangat merbahaya”. Demikianlah penjelasanya terhadap soalan saya diatas tadi.

Kami sebenarnya sudah mengagak jawapan yang lazim kita dengar sedemikian itu. Namun kami tetap tidak dapat meneima alasan itu bulat-bulat, kerana merasakan factor zaman dan keadaan politik dunia hari ini tidak lagi membenarkan kita menangani urusan agama Islam sekerat jalan. Dari segi kemampuan mungkin kita belum mampu. Tetapi dari aspek kepahaman dan semangat, seluruh ummat Islam misti diberi paham reality keadaan As-Sunnah yang sebenarnya, agar supaya amalan ummat Islam menepati dengan kehendak tuntutan aqidah Islam itu sendiri.

Walaupun kami tidak mendapat penjelasan secara langsung dari Maulana, tetapi kita sebenarnya mampu mencari jawapanya sendiri atas persoalan itu dengan cara meneliti selurtuh aspek perjalanan Sirah (As-Sunnah) secara perinci dalam bentuk satu pakej yang boleh dipandang sekali gus secara menyeluruh. Dan kami sedaya upaya telah melakukanya. Hasilnya ialah risalah ini.

Persoalan uslup tarbiyah.

Persoalan apakah salah jemaah tabligh mentarbiyah masarakat Islam secara asas sebagaimana yang dilakukan hari ini.? Pada hemat kami ‘tidak salah’ kerana sememangnya seluruh ummat Islam memerlukan uslup tarbiyah seperti itu, namun perlu dipastikan ada peningkatan sesuwai dengan situasi dan masa. Jika tidak kesan sampinganya ialah terjadi kelemahan kepahaman aqidah sebagaimana berlaku dalam jemaah tabligh hari ini. Yaitu cuba lari dari aspek ‘politik’ dan tidak dapat memahami aspek dakwah yang dibawa Rasulallah saw sendiri. Sebab ‘politik’ itu sendiri adalah sebahagian daripada tuntutan aqidah muslimin.

(L3)

Akibatnya sahingga saat ini dalam jemaah tabligh belum timbul semangat untuk menegakkan As-Sunnah secara total. Yang lebih parah lagi wujud percubaan hendak menyelewengkan kepahaman para karkoon: “Bahawa As-Sunnah akan tertegak sendiri apabila kerja dakwah sudah dilaksanakan ke perengkat maximum” Ukuran maximum ialah menyamai taraf iman Rasulallah dan para sahabatnya. Yang sebenarnya ungkapan itu hanyalah bersifat retorik ‘penyedap hati’ yang tentunya mustahil dapat dicapai diakhir zaman ini.

Kalau ia tidak mustahil, masakan Rasulallah saw pernah bersabda: “Barangsiapa diantara kamu menegakkan Sunnah ku dizaman fasaq dan mungkar berleluasa diakhir zaman, pahala ganjaranya adalah sama seperti 100 kali mati syahid Hadis riwayat At-Tharmizi. Hadis ini shih tiada khilaf antara ahli hadis, dan sentiasa dipetik oleh para ulama dalam kuliahnya termasuk dalam kitab-kitab ta’alim jemaah tabligh sendiri.

Kelemahan ini terjadi semata-mata kerana kepahaman ilmu mengenai aqidah Islam gagal disampaikan secara jelas dan menyeluruh. Saolah-olah sengaja pemahaman itu di hadkan kerana tidak sangup menangung risiko politik. Inilah yang memerlukan pembetulan segera.

Sejak dari mula kami sebenarnya tersangat yakin bahawa penyampai bayan perdana itu benar-benar mengahayati tugas dan kwajipan seluruh ummat Islam, selain daripada berdakwah membawa kepada iman ialah untuk mencontohi kehidupan As-Sunnah secara menyeluruh dalam semua aspek kemasarakatan. Oleh itu ia menyedari hakikat bahawa hingga saai ini, jemaah kita hanya mampu membawa i sekadar ¼ daripada keseluruhan As-Sunnah (barangkali) Bakinya ¾ lagi itulah yang dimaksudkan dengan ayat “Kemudian baru kita buat kerja lain”.

Mengikut penelitian kami perjalanan As-Sunnah secara menyeluruh yang sudah menjadi kewajipan seluruh ummat Islam hari ini mengandungi 5 perkara prinsip dengan tertib yang static yang telah kami detailkan dan bab 1 dan 2 . Dan mengikut penelitian kami jemaah kita tabligh hari ini setakat menangani 2 prinsip pertama ‘dakwah’ dan kedua ‘menjaga solat fardhu, miskipun hanya dua prinsip, tetapi ia merupakan ‘kepala’ yang sangat penting. Bilakah hendak mula menyentuh prinsip seterusnya. ? Hanya para Maulana pimpinan jemaah kita yang boleh memberikan jawapan.

Namun begitu, kami yakin jika sikap jemaah kita terus berpegang kepada konsep ‘menunggu kekuatan iman’ kita akan terus tidak mampu sampai hari qiamat, kecuali kita lakukan perubahan drastic kepada uslup tarbiyah kita memberi paham dan penghayatan apakah ‘kerja yang akan kita lakukan kemudian selepas kerja dakwah’ yang diulang berpuluh kami dalam bayan perdana yang kami catatkan diatas tadi.

Sekarang ini kita umpama sedang berjalan menuju suatu distinasi, kini kita telah sampai kepada satu tangga yang wajib kita daki untuk sampai ka distinasi yang kita harapkan, tetapi malangnya sahingga saat ini kita masih takut-takut hendak langkahkan kaki kaanak tangga pertama. Sampai bilakah kita akan mula melangkah anak tangga.? Tanyalah para Maulana. Semoga Allah akan terus mengampunkan kita walau pun kita terus menunggu dibawah tangga kerana takutkan risiko.

Dicatat oleh Karkun 3 Hari di 7:02 PG

15 comments:

 1. Setelah membaca luahan hati karkun tabligh yang menggunakan nickname “karkoon 3 hari” diatas secara keseluruhan maka dapatlah kita mengambil beberapa kesimpulan iaitu:

  1. Memang terbukti sahih (bukan fitnah atau tuduhan) bahawa dalam jemaah tabligh khususnya di Malaysia majority karkun adalah sangat JAHIL dalam ilmu AQIDAH ISLAMIYAH ahli sunnah wal jamaah.Mereka menyangka bila mereka menolak bab politik (‘beriman’ dengan takrif yang pelik lagi aneh)tidak ada kena mengena dengan iman@aqidah mereka atau dengan kata lain mereka menyangka masih orang islam beriman walaupun menolak bab politik.

  Sedangkan telah kami jelaskan pada posting yang lalu perkataan para ulama salafus soleh dahulu dan sekarang yang menyatakan bahwa ’politik itu satu juzuk daripada islam’.Masalah sistem yang dipraktikkan (demokrasi,monarki dll) tidak boleh dijadikan alasan untuk menolak politik itu secara borong seperti yang dijadikan alasan majoriti karkun tabligh sebab jika mereka berpendirian sedemikian bermakna secara tidak langsung mereka menolak system Daulah yang bermula zaman Umawi sehingga Uthmani yang memakan masa yang sangat panjang.

  Natijah kepada pendirian tersebut yang dipanggil dengan istilah SEKULARISME iaitu memisahkan agama dengan politik akan mneyebabkan ia MURTAD (kafir).Ini berdasarkan fatwa yang telah dikeluarkan oleh mufti terakhir daulah Uthmaniyah (Syeikh Mustafa Sobri ).

  Sekiranya fahaman ini masih dipegang dan dianuti oleh karkun tabligh maka tidak ada gunanya ibadah yang mereka buat selama ini samada solat,puasa,berdakwah,qiam,zikir dll kerana al quran jelas mengumpamakan ibadah golongan itu umpama debu yang ditiup angin di akhirat nanti..Nauzubillah...

  bersambung....

  ReplyDelete
  Replies
  1. ....sambungan

   2.Dari cara olahan ayat tulisan diatas menunjukkan bahawa si penulis bukan genarasi baru(junior)seperti fuad akmal,abdus soghier,ahmad farhan najwan,azmi,hiswandy dll.sebaliknya beliau adalah orang lama (Otai)yang banyak pengalaman sebagaimana dr Nasoha tetapi sayang sangat minima dalam kefahaman Tasawwur islam.

   Buktinya adalah pada ayat [bayan di masjid india kerana masjid seri petaling belum siap dibina ketika itu].Markaz tabligh itu siap dibina pada tahun 1993.

   Ini bermakna beliau bergelumang dlm dunia tabligh sekitar 20 tahun.Ini juga bermakna ia adalah sejarah yang beliau telah lalui dan kebarangkalian untuk menjadi kisah benar adalah 99.99%.

   Umpama seorang bapa yang berusia 60 tahun menceritakan sejarah hidupnya ketika muda kepada anaknya yang berumur 20 tahun.Secara logiknya layakkah anak itu mempertikai cerita si bapa sedang dia masa itu belum hidup lagi??

   Maka begitulah kisah yang dinukilkan diatas berdasarkan sejarah yang dilalui penulis,karkun junior sama sekali tidak boleh pertikai@bantah kerana mereka belum masuk lagi dalam dunia tabligh.

   Delete
  2. 3. Majoriti orang tabligh hanya memahami agama berdasarkan bayan yang disampaikan Amir@maulana mereka dan mereka akan patuh@taat dan dilarang@ditegah membantah@persoal maulana mereka walaupun apa yang disampaikan itu salah@tak betul.

   contohnya bayan yang disampaikan oleh Maulana besar mereka pada link: http://iluvislam-fiqkofallah.blogspot.com/

   Kalau diteliti text bayan tersebut jelas terdapat banyak kesalahan contohnya pada ayat:
   [Dengan dakwah akan mewujudkan kemampuan mengamalkan agama dari sudut akidah, syariat, kehidupan, muamalat bahkan keseluruhan agama. Dia akan menjadi benar-benar orang Islam (bila ia dapat kumpulkan dakwah dan ibadah). Dalam Al-Quran jelas disebut

   ومن أحسن قولا ممن دعا إلى الله وعمل صالحا وقال إنني من المسلمين

   Tiada siapa yang terlebih elok agamanya daripada orang yang ada kedua-duanya sekali iaitu menyeru kepada Allah dan amal. Ayat ini memberi makna penekanan, selain daripada orang yang mengumpulkan dakwah dan ibadah tidak mungkin seseorang itu lebik elok agamanya. Ketinggian usaha dakwah menyebabkan ibadat saya, muamalat saya, hubungan dengan Allah memberi kesan iaitu istiqomah dalam agama. Ia menjadi perkara asas, menjadikan umat ini secara ijtimae menyeru kepada yang hak, setiap individu menjadi da'ie menyeru kepada hak sehingga dia terselamat daripada menjadi orang yang diseru kepada batil.]

   Terjemahan sebenar Ayat al quran yang dipetik adalah “Dan siapakah yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada Allah dan mengerjakan kebajikan dan berkata “Sungguh, aku termasuk orang-orang Muslim (yang berserah diri)”. (Fussilat, 41 : 33 )

   Sudahlah terjemahannya SALAH ditambah dengan tidak dinyatakan nama surah dan ayat berapa.Lihatlah betapa tidak amanahnya ulama dalam tabligh seolah-olah mereka menyembunyi sesuatu.

   Doktrin yang diajar kepada orang tabligh iaitu dilarang bantah@persoal@soaljawab dengan Amir atau maulana mereka amat bercanggah dengan ajaran nabi dlm Mazhab ahli sunnah wal jamaah.

   Antara maulana Saad dengan Saidina Umar ra mulia lagi sahabat nabi itu tetapi ketika beliau dilantik menjadi khalifah ucapan yang masyhur beliau sebut ialah:

   “Wahai para Sahabat, pada hari ini Allah telah mengamanahkan kepadaku untuk memimpin. Oleh kerana itu, apabila dalam kepimpinan aku, apa yang aku buat adalah menegakkan syariat, menjalankan hukum hakam Allah dengan baik, bantu dan tolonglah aku. Tetapi apabila dalam menegakkan dan menjalankan kepimpinan aku, aku tidak menjalankan syariat dengan baik, tegurlah aku”

   Lalu, bangun seorang Arab Badwi menghunuskan pedangnya ke atas dan mengatakan:

   “Wahai Umar, jika dalam kepimpinan kamu, kamu menegakkan Islam dan melaksanakan hukum hakam Allah dengan baik, maka dengan pedang ini aku akan tebas musuh musuh yang melawan dan menentang Islam. Tetapi Umar, jika dalam kepimpinan kamu, dalam menerajui Khalifah, kamu tidak melaksanakan hukum hakam Allah, maka dengan pedang inilah aku akan tebas leher kamu”

   Apabila mendengar kata kata itu, Saidina Umar menangis……lalu mengatakan kepada Arab Badwi tadi..

   “Kamu adalah sahabat sejati yang memimpin aku jalan ke Syurga”

   Delete
  3. 4. Amir,eldest dan ahli syura tabligh telah dengan sewenang-wenangnya menafsirkan ayat:

   “Wahai orang-orang yang beriman, taatlah kamu akan Allah, taatlah kamu akan Rasul dan Ulil-Amri (pemimpin di kalangan kamu)”.[ Surah An Nisa’:59

   mereka menyebarkan prapaganda berdasarkan ayat diatas dengan mengklaimkan kalimah 'ULIL-AMRI'sebagai ulama2 dalam tabligh sahaja.Lalu mereka mencipta hukum dengan menyatakan taat kepada ulama tabligh adalah MUTLAK.TIDAK BOLEH BANTAH,PERSOAL DLL SETIAP ARAHAN MEREKA yang mana hukumnya DOSA BESAR...ASTAGFIRULLAH AL AZIM...

   Sedangkan para ulama muktabar menafsirkan ayat tersebut dengan:

   Para ulama mufassirin berbeza berkenaan maksud Ulil Amri di antaranya :
   1. Para pemimpin.
   2. Para ulama, fuqaha’ dan agamawan.
   3. Para Sahabat Nabi Muhammad S.A.W.
   4. Saidina Abu Bakar dan Saidina Umar.

   Pendapat yang rajih (kuat) di sisi Imam At Tabari maksud Ulil Amri berdasarkan hadis-hadis yang sahih daripada Nabi S.A.W, Rasulullah memerintah agar taat kepada pemimpin selagi mana pemimpin itu taat kepada Allah dan menjaga kemaslahatan umat Islam.

   Jelaslah berdasarkan nas-nas Al Quran dan Hadis bahawa ketaatan kepada Allah dan Rasul-Nya adalah bersifat wajib dan mutlak. Manakala ketaatan kepada Ulil Amri (para pemimpin) tidak bersifat mutlak. Ia bergantung kepada sejauh mana pemimpin Muslim taat kepada Allah dan Rasulullah. Ketaatan itu hanya pada perkara yang makruf dan bukan dalam perkara maksiat.

   Dari bukti dan pengalaman maka jelaslah bahawa para ulama dalam tabligh jelas melakukan penyelewangan dan menipu umat islam dengan mengubah serta menafsirkan Nas-nas alquran dan hadith mengikut akal dan nafsu secara berleluasa.

   telah banyak bukti yang telah kami lampirkan sebelum ini antaranya link ini:
   http://jamaluddinab.blogspot.com/2011/02/taubat-si-jemaah-tabligh-8-taklid-buta.html

   Maka dari itu jelaslah pengikut tabligh telah melakukan SYIRIK SECARA TIDAK SEDAR seolah-seolah 'mempertuhankan' ulama2 mereka dengan patuh membuta tuli.tidak mahu membantah walaupun jelas perkara itu salah.

   Delete
  4. 5. Matlamat dakwah ala tabligh yang sentiasa mereka dengungkan dalam blog-blog mereka bertujuan mengislahkan individu yang sebelumnya jauh daripada pengamalan islam akhirnya berjaya mendekatkan mereka kepada islam tak kiralah samada sebelumnya peminum arak,mat rempit,kaki kelab malam dan pelaku maksiat yang lain melalui kaedah 'khuruj' yang menjadi kebanggaan jemaah tabligh.

   Sekilas pandang orang ramai akan terkagum dengan perubahan individu tertabit dan 'terhutang budi' dengan jemaah tabligh atas usaha mereka yang tidak mengenal penat lelah itu.

   Tetapi apabila diselidiki(kajian) lebih mendalam dibuat,rupa-rupanya kebaikannya hanya bersifat kulit luaran semata sedangkan bahagian isinya semakin rosak dan parah.

   Maksud 'kulit'ialah penampilan luaran/ibadah lahiriah manakala maksud 'isi' ialah pegangan dan iktiqad mereka.Hal ini telah terbukti dengan pengakuan BEKAS KARKUN BESAR TABLIGH dalam blog:

   http://jamaluddinab.blogspot.com/2011/02/taubat-si-jemaah-tabligh-7-berdakwah.html

   antara ayat KUFUR YANG SERING DIUCAPKAN OLEH KARKUN TABLIGH IALAH:

   “Semua perkara itu telah Allah tetapkan, tetapi Iman masih belum Allah tetapkan, ianya bergantung sejauh mana kita berkorban di jalan Allah (Keluar Cara Tabligh).”

   “Allah Taala sangat mengasihi AGAMA-Nya lebih daripada NABI-NABI-Nya, ALLAH Taala sanggup lihat Nabi-Nya disusah payahkan. Tetapi tuan-tuan, Allah Taala tak sanggup biarkan agamanya runtuh walau sedikit pun.”

   “Tuan-tuan, Iman itu hanya dapat ditingkatkan dengan perantaraan dakwah sahaja. Jadi InsyaAllah, sapa nak keluar 4 Bulan, 40 Hari, 3 Hari.. Sila bangun tuan-tuan bagi nama.....”

   “Tuan-tuan, Agama itu dapat difahami dengan perantaraan dakwah sahaja, sejauh mana kita dapat membelanjakan harta, diri dan masa kita di Jalan Allah swt.”

   “Kalau Allah swt tak boleh ubah Taqdir buruk (Kufur dan Maksiat) kita, maka Allah Taala bukan Tuhan.

   “Dalam Al-Quran ada perkataan Izin Allah, Tuan-tuan, kita ini melakukan sesuatu itu semua dengan Izin Allah. Tanpa Izin Allah kita semua tak boleh bergerak. Daun-daun di hutan, sehinggakan pasir-pasir dilautan semua bergerak dengan Izin Allah.”

   “Maksud hadis lebih kurang; Abu Bakar ra tanya Nabi saw selepas masuk Islam; “Apa kerja aku?” Nabi saw bersabda; “Kerja tuan sama lah dengan kerja saya.” Abu Bakar ra faham bahawa kerja Nabi saw ada lah dakwah. Abu Bakar terus buat dakwah dan dapat mengislamkan 6 orang pada masa hari itu juga. Apa yang Abu Bakar ra belajar masa itu? Iman.. yakin bahawasanya ALLAH taala sahaja rob sekelian alam. Abu Bakar terus buat dakwah, ilmu satu inci pun tarak apa yang tau? "Allah maha kuasa makhluk tiada kuasa" lagi? kalimah toibah.”

   Delete
  5. 6. Ramai umat islam khususnya pendokong jemaah tabligh tidak menyedari bahawa PUNCA MASALAH sebenar dalam tabligh datang daripada Maulana2,eldest dan Amir2 mereka(pemuka2 tabligh di India,Pakistan dll).Bukan seperti sangkaan kebanyakan karkun yang mendakwa hanya masalah individu peringkat 'awamunnas'.

   Kesalahan yang berlaku di peringkat individu(awamunnas) itu adalah hasil 'ajaran' daripada doktrin yang di susun oleh pemuka2 tabligh dinegara asal ia ditubuhkan.

   Penulis artikel diatas pun sebenarnya tidak menyedari akan hal ini (berdasarkan tulisan beliau itu)bilamana dalam mendedahkan kepincangan dalam JT tapi pada masa yang sama masih bersangka baik dengan pemimpin peringkat atasan mereka.

   Antara bukti yang menunjukkan sangkaan kami ini benar ialah bila beliau menulis

   [ Sebab itu dalam standard piawaian As-Sunnah kami telah meletakkan ‘politik’ jatuh kepada prinsip dan tertib yang ketiga. Yaitu setelah prinsip ‘ dakwah dan menjaga solat fardhu’. Angka tertib samasekali tidak boleh diubah atau ditukar, sebab ia adalah fakta sejarah yang tidak menerima sebarang perubahan sampai hari qiamat.]

   Walaupun secara dasarnya kita boleh menerima 'prinsip dan tertib' yang dinyatakan itu tetapi ia bukanlah bersifat 'qat'ie'.Ada keadaan tertentu prinsip tersebut tidak relevan sama sekali.

   Sejarah telah membuktikan hal tersebut bilamana seorang lelaki(sahabat) yang bernama Amar bin Thabit ra berasal dari Bani Asyahali telah memeluk islam kerana melihat kehebatan persiapan perang tentera islam ketika itu (perang UHUD)dan ingin ikut berperang bersama Rasul saw.

   diringkaskan cerita dalam peperangan itu beliau telah terkorban syahid tetapi keislaman beliau tidak diketahui oleh para sahabat kecuali Rasullullah seorang sahaja.Kaumnya yang terlebih awal masuk islam menyangka beliau masih musyrik.

   Berkenaan peristiwa itu,Abu Hurairah ra pernah berkata kepada kaum muslimin "Cuba kamu kemukakan kepadaku seorang yang masuk syurga sedang dia tidak pernah bersyarat sekalipun juga terhadap Allah s.w.t.."

   "Jika kamu tidak tahu orangnya." Kata Abu Hurairah r.a lagi, lalu ia pun menyambung, ujarnya, "Maka baiklah aku beritahukan, itulah dia Amar bin Thabit." Demikianlah kisah seorang yang ajaib, masuk syurga demikian indahnya. Ia tidak pernah solat, puasa dan lain-lainnya seperti para sahabat yang lain, sebab dia belum memeluk Islam. Tiba-tiba melihat persiapan yang hebat itu, hatinya tergerak memeluk Islam sehingga ia menemui Rasulullah s.a.w.. Ia menjadi Muslim, lalu maju ke medan perang, sebagai mujahid yang berani. Akhirnya tewas dia dengan mendapat syahadah iaitu pengakuan sebagai orang yang syahid. Mati membela agama Allah s.w.t. di medan perang.

   Wallahu'alam

   Delete
  6. 7. Beberapa hari lepas saya telah singgah satu blog karkun tabligh yang agak 'berilmu' sikit yang mana saya tinggalkan beberapa komen bagi menjawab isu yang dimainkan.

   Pada mulanya komen saya dapat dijawab dengan baik oleh tuan punya blog tetapi sejak semalam komen saya telah di delete.Oleh kerana kita telah belajar dari pengalaman yang lalu bahawa pengikut tabligh ini sangat membenci orang luar yang menegur/menasihati mereka hasil dari doktrin yang dianuti maka kami akan kongsikan kepada sidang pembaca semua apa yang berlingkar di benak saya ketika itu.

   Kalau kita rajin menyemak sejarah silam maka kita akan mendapati sejarah kemunculan fahaman Muktazilah di zaman 'gemilangnya' bila mana fahaman sesat itu berjaya menguasai kerajaan islam ketika itu hasil usaha seorang ulama su'k yang berjaya mempengaruhi khalifah yang ada pertalian darah dengan Rasullullah saw.

   Sejarah mencatatkan tidak sedikit para ulama dunia(kerajaan) yang menyokong fahaman tersebut kecuali Imam Ahmad bin Hanbal dan beberapa orang ulama yang lain.Cumanya Imam Ahmad terkenal kerana ia menentang secara terbuka dengan katanya:


   “إذا سكت العالم تقية والجاهل يجهل فمتى يتبين الحق“

   yang maksudnya ‘Apabila orang alim berdiam diri dan orang jahil terus dalam kejahilannya, maka bilakah akan nyatanya kebenaran‘.

   Antara pengajaran yang boleh kita ambil dari sejarah tersebut ialah:

   1. Sikap Imam Ahmad yang tegas menentang faham sesat tersebut adalah ciri-ciri ulama warasatul anbia.

   2. Penentangan Imam ahmad tersebut di teruskan pula oleh Imam Abu Hassan As-shaari beberapa tahun kemudian.Cuma bezanya Imam ahmad bukan berasal atau pernah menganuti faham sesat Muktazilah sebaliknya Imam Abu Hassan berasal dan pernah menganuti faham sesat tersebut.

   3. Dari situ dapat kita simpulkan bahawa kami yang mendedahkan kesesatan jemaah tabligh mewakili imam ahmad bin hanbal dan ustaz jamaludin abu bakar pula mewakili imam abu hassan as-sya'ari.

   4. Mendedahkan kesesatan atau AIB golongan sesat adalah ajaran islam yang diwajibkan keatas kita semua dan perkara itu telah ditunjukkan oleh para ulama terdahulu.Sebalik menyembunyi kesesatan adalah sikap orang munafik yang telah Allah telah nyatakan dalam al quran.

   5. Ungkapan yang selalu berlegar di kalangan pengikut tabligh iaitu 'ORANG BERAKAL MENYEMBUNYI RAHSIA ,ORANG JAHIL MENDEDAHKAN AIB' adalah satu ungkapan yang MELESET SAMA SEKALI.ungkapan yang sebenar ialah "ORANG BERAKAL MENYEMBUYI AMAL BAIKNYA DAN ORANG JAHIL MENDEDAHKAN KEBODOHANNYA" atau 'ORANG BERILMU TIDAK MENYEMBUNYIKAN ILMUNYA SEBALIKNYA ORANG MUNAFIK MENYEMBUYIKAN SIFAT MUNAFIKNYA".

   6. Apa yang tersirat daripada makna ungkapan diatas ialah mereka menolak NAHI MUNGKAR (CEGAH KEMUNGKARAN/KESESATAN).untuk itu mereka 'mengiktiqadkan' ungkapan tersebut dikalangan mereka agar kesesatan mereka tidak terdedah.

   Delete
  7. 8. Pendustaan pengikut jemaah tabligh bukan sahaja dilakukan oleh karkun yang jahil bahkan karkun yang mengaji di Mesir pun terlibat melakukan PENIPUAN ke atas para ulama.petikan di bawah adalah bukti pendustaan tersebut:

   MALFUZAT 144
   Sebab utama kesesatan Akhbar Bin Humayun (Raja Mughal) ialah pada mulanya dia sangat percaya dan bergantung kepada para ulama` sehingga semua kekuasaannya pun diserahkan kepada majlis ulama`. Tetapi dia tidak memiliki kemampuan dalam memilih ulama` haq. Akibatnya ulama` yg mencari dunia dan pangkat berebut utk memenuhi majlisnya. Setelah Akhbar mengetahui niat buruk dan tujuan duniawi mereka maka timbullah kebenciaannya kepada ulama`. Akibatnya dia menjauhkan diri dari para ulama` dan meminati agama lain langsung Islam di ganti dgn agama (Din Ilahi).

   Imam Rabbani Mujajdid Alfa Thani rah juga telah menulis hal ini didalam beberapa makatib(kitabnya) bahawa kesesatan Raja Akhbar adalah disebabkan alim ulama` yg tamak terhadap dunia.
   http://hafizatulkirom.blogspot.com/2011/06/maulana-ilyas-rah-berkata.html

   MARIKAN KITA BANDINGKAN PULA FAKTA SEJARAH SEBENAR RAJA AKHBAR :

   Maharaja Akhbar, Din Ilahi

   menyorot gerakan pemurtadan juga berlaku di India semasa pemerintahan Maharaja Akhbar yang mencipta agama baru yang dinamakan ‘Din Ilahi’.

   Menurut wikipedia, Maharaja Akhbar adalah merujuk kepada Jalaluddin Muhammad Akbar yang menjadi pemerintah Empayar Mughal daripada 1556 hingga 1605.

   Akhbar adalah seorang maharaja yang menggalakkan debat antara agama (freedom of religion).

   Akhbar juga mempunyai hubungan yang baik dengan Gereja Katolik, yang sentiasa menghantar para paderi Jesuit untuk berdebat dalam perdebatan antara agama itu.

   Sekurang-kurangnya tiga daripada cucunya telah dibaptis sebagai Katolik, walaupun mereka menjadi Muslim dalam kehidupan mereka.

   Selain Kristian, penganut Hindu dan golongan Ateis juga turut terlibat dalam perdebatan antara agama itu.

   Resolusi dari debat atau dialog antara agama itu, akhirnya Akbar mencapai satu kesimpulan bahawa semua agama adalah benar, maka diciptanya satu lagi agama baru diberi nama ‘Din-i-Ilahi’ “Agama Tuhan” yang bertujuan untuk memuja dan mengagungkan dirinya semata-mata.

   Agama ‘Din-i-Ilahi’ adalah kombinasi antara agama Islam, Kristian, Hindu, dan lain-lain.

   Selepas terciptanya agama baru itu,, terdapat desas-desus yang mengatakan bahawa terdapat masjid-masjid telah ditutup dan dimusnahkan dan sesiapa yang mahu memasuki kota itu perlu mengatakan, “Tiada tuhan melainkan Allah, dan Akbar adalah rasulnya”.

   Apabila Akbar membuka kedai arak, maharaja itu juga telah menempah darah babi untuk dicampurkan dengan arak tersebut.

   Ramai ulama’ memprotes tindakan itu dan memfatwakan Akbar telah melakukan perbuatan syirik.

   Tahun-tahun terakhir Akbar dirundung malang akibat daripada salahlaku anak-anaknya. Dua anaknya meninggal dunia akibat ketagihan arak. Anak ketiga, Salim, yang kemudiannya dikenali sebagai Maharaja Jahangir, bangkit melancarkan pemberontakan terhadap ayahnya itu.

   Wallahu a'lam


   Delete
  8. mereka menyebarkan prapaganda berdasarkan ayat diatas dengan mengklaimkan kalimah 'ULIL-AMRI'sebagai ulama2 dalam tabligh sahaja.Lalu mereka mencipta hukum dengan menyatakan taat kepada ulama tabligh adalah MUTLAK.TIDAK BOLEH BANTAH,PERSOAL DLL SETIAP ARAHAN MEREKA yang mana hukumnya DOSA BESAR...ASTAGFIRULLAH AL AZIM...

   bukti???

   kalau setakat kata2 atau dgr2 org itu bukan bukti melainkan keluar dr mulut ulama, itu sendiri..

   Delete
  9. Buktinya ada tapi takut anda tak faham sebab bahasa Urdu Dan Tamil.nak nama kitab ke atau video?

   Delete
 2. Tahniah dengan usaha copy-paste yang bersungguh-sungguh dari Tuan ni. Semoga kita sama-sama temui kebenaran.

  ReplyDelete
 3. Tuan,

  Saya suka apabila tuan mengutarakan fatwa para Ulama' berkenaan usaha dakwah tabligh ini, sama ada menyokong atau membantah, membenar atau menyalahkan. Kerana Ulama' pewaris Nabi; mereka berkata-kata dengan Al-Qur'an dan al-Qur'an berkata-kata melalui mereka.

  Jika ada yang salah, kita boleh betulkan. Jika ada yang bengkok, kita boleh luruskan. Dan kita bermuzakarah dalam suasana yang sihat dan kasih sayang, atas niat mencari kebenaran.

  Pendapat peribadi seperti yang tuan petik diatas, atau dari blog x-karkun yang mengkritik usaha dakwah ini yang kadang-kadang atau selalunya berbaur dengan emosi dan perasaan marah, serta lojik akal yang tidak bersifat universal, selalunya membawa kepada perbahasan yang tidak berkesudahan. Maka saya secara peribadi tidak mahu membahaskan artikel sebegini kerana ia akan menjerumuskan saya sendiri ke dalam kancah perdebatan yang tidak membuahkan apa-apa manfaat.

  Harap taun sebagai ustaz yang berilmu juga mengambil sikap yang sama.

  Terima kasih.

  ReplyDelete
 4. Tuan,
  Berkenaan isu Baghdad yang jatuh akibat para ulama'nya terlalu sibuk dengan ilmu sehingga melupakan dakwah, mungkin para karkun yang menceritakannya telah sedikit sebanyak mengolah cerita tersebut mengikut kemampuan mereka sehingga cerita sebenar yang cuba disampaikan oleh Masyaikh dakwah, tidak sampai kepada kita secara yang sepatutnya.

  Walau apapun, mari kita sama-sama dengar dan teliti apa yang disampaikan oleh alim Rusia kepada jamaah yang mendatangi beliau pada tahun 1991 ini.

  http://dakwah-ilallah.blogspot.co.uk/2012/09/laporan-usaha-dakwah-di-rusia-pada.html

  Mungkin melalui cerita ini, kita dapat memahami apa yang cuba dimaksudkan oleh Ulama' dan Masyaikh dakwah.

  ReplyDelete
 5. 'Natijah kepada pendirian tersebut yang dipanggil dengan istilah SEKULARISME iaitu memisahkan agama dengan politik akan mneyebabkan ia MURTAD (kafir).Ini berdasarkan fatwa yang telah dikeluarkan oleh mufti terakhir daulah Uthmaniyah (Syeikh Mustafa Sobri ).

  Sekiranya fahaman ini masih dipegang dan dianuti oleh karkun tabligh maka tidak ada gunanya ibadah yang mereka buat selama ini samada solat,puasa,berdakwah,qiam,zikir dll kerana al quran jelas mengumpamakan ibadah golongan itu umpama debu yang ditiup angin di akhirat nanti..Nauzubillah...'

  Selamba je mendahului Tuhan.. Nauzubillah..

  ReplyDelete
  Replies
  1. sdr greed,

   yang cakap bukan kami tapi para ulamak muktabar.Tidak timbul istilah "Selamba je mendahului Tuhan".

   adakah anda merasakan taraf anda macam nabi Musa as yang di gelar KALAMULLAH (berkata -kata direct dengan Allah). tunggu Allah bagi hukum secara spontan gitu??

   habis tu untuk apa nabi pesan "aku tinggalkan kepada kamu dua perkara iaitu al quran dan sunnah nescaya kamu tak akan sesat"(seperti maksud hadith)

   Yang menghuraikan al quran dan sunnah itu sudah tentulah para ulama..Kalau kamu tak percaya cakap ulama,cakap siapa lagi kamu nak percaya?? (tak taulah kalau kamu lebih percaya bomoh dari ulama)

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...