Monday, 22 July 2013

Apa Yang Perlu kita Tahu tentang Arab Saudi?
Sidang pembaca yang dirahmati Allah

Saudi Arabia mengalir dengan riak tenang yang mempunyai gelombang besar di dalamnya, dan ditutup dengan arus kecil, seolah-olah semuanya baik-baik saja. Berbanding dengan negara-negara Arab yang lain, dari segi apapun, Saudi aman terkawal.
Pendapatan perkapita per tahun terus meningkat, atau paling tidak cenderung stabil, dan untuk beberapa puluh tahun ke depan, mereka tidak akan terpengaruh dalam perangkap krisis ekonomi global. Jamaah haji yang sudah dipastikan membanjir bagai air bah setiap tahun merupakan salah satu jaminan besar, selain juga kekayaan minyak bumi yang berlimpah. Hingga tak heran, anak muda Saudi majoriti berfikiran tak perlu harus bekerja keras atau belajar dengan susah payah.

Semua itu ternyata tidak menyembunyikan gejolak yang semakin panas di negara itu. Di satu sisi, para pemuda Saudi telah sedikit berani membuat riak-riak kecil. Mereka telah sedar bahawa selama ini, sejak bertahun-tahun lamanya, raja mereka-sesiapa yang sedang berkuasa-telah mencabul gerakan dan perkembangan Islam yang justru mereka lihat di negara-negara lain.
Ada minat yang besar pada sebahagian pemuda Saudi untuk belajar mengenal gerakan Islam. Di negara itu, bayangkan, orang ramai lebih dari 10 orang akan selalu menjadi masalah. Apalagi di dalam masjid. Pada awalnya, para pemuda ini masih mau mengunjungi ulama-ulama yang mereka percayai seperti Shaykh 'Ali al-Khudhayr, Shaykh Nasir al-Fahd dan Shaykh Ahmad al-Khalidi.

Namun seiring perkembangan yang cenderung makin membesar, maka semua ulama itu ditangkap oleh kerajaan, dan dimasukkan ke dalam penjara dengan masa yang tidak ditentukan. Dalih penangkapan itu adalah ketiga ulama ini merupakan pentolan kumpulan Al-Muwahhidden, yang mempunyai banyak persenjataan dan bom. Para Syeikh ini sampai saat terakhir mereka dituduh, membantah tuduhan tersebut.

Para pemuda Saudi berada dalam ketakutan dan kebingungan pada waktu yang bersamaan. Mereka sama sekali tidak mempunyai pengalaman menghadapi tindakan penguasa. Automatik mereka tidak lagi mempunyai tempat yang layak untuk bertanya. Mereka ketakutan kerana peristiwa penangkapan itu boleh berlaku pada mereka. Bingung kerana tak ada pula pengalaman terhadap konspirasi besar.

Mengapa Saudi sangat menyekat gerakan-gerakan Islam bahkan boleh dibilang memprovok? Ada beberapa fakta yang menarik untuk disingkap:

1. Rejim Saudi, seperti juga kebanyakan negara-negara Arab yang lain, adalah pemerintahan yang menyatukan antara yang benar (haqq) dan salah (batil). Aspek Haqq Saudi hanya boleh kita lihat dari simbol-simbol yang mereka pakai; bendera Saudi, tuntutan negara Islam, dan penerapan Syariah. Namun, di balik itu sebenarnya Saudi juga tak berbeza dengan negara sekular lain.

2. Beberapa tahun sebelumnya, Saudi bersekongkol dengan Inggeris untuk sama-sama membanteras gerakan Ikhwan di negaranya itu. Seorang anggota kerajaan pernah mendedahkan hal ini. Sekarang, bukan rahsia lagi kalau Saudi akrab dengan AS. AS sudah dijadikan sebagai pelindung Saudi.

3. Jawatankuasa Tetap Saudi (al-Lajnah ad-Da'imah) mengeluarkan fatwa: "Siapapun yang tidak membezakan antara Yahudi dan Kristian dan orang kafir lainnya dengan bangsa Muslim kecuali kerana kebangsaannya, dan menganggap semua penguasa sama, maka dia adalah kafir." Sebuah fatwa yang sesungguhnya membuat banyak orang berkerut dahi, namun berkesan dalam meredam masyarakat Saudi. Kerana, bukankah kerajaan Saudi sendiri persis seperti itu?

4. Perempuan Saudi tidak boleh menikah dengan laki-laki yang bukan dari Saudi. Dan seorang laki-laki Saudi tidak boleh menikah di luar Saudi kecuali sudah memenuhi keperluan umur. Sebuah peraturan yang dibuat-buat kerana Islam sendiri tidak membenarkan hal seperti ini.

5. Beribu-ribu orang islam dizalimi di negara-negara Muslim di wilayah Arab, tapi apa yang dilakukan oleh kerajaan dan rejim Saudi? Tidak ada. Rejim Saudi hanya menyuruh para Syeikh-nya untuk berdoa untuk umat Islam, dan masyarakatnya dianjurkan untuk mengumpul dana bantuan yang disebarkan ke seluruh dunia, utamanya untuk pembangunan masjid. Maka jangan hairan, jika di sebuah pelosok terpencil di Indonesia misalnya, boleh ada sebuah masjid besar yang megah dengan tulisan di peresmiannya: "Sumbangan dari (kerajaan) Saudi ..."

6. Saudi membina hubungan diplomatik dan bukan diplomatik dengan negara-negara yang jelas telah membantai umat Islam dalam jumlah yang luar biasa banyak. Dalam hal ini yang mempunyai hubungan harmoni dengan Saudi adalah India, Russia, Filipina, Amerika (sudah tentu!), China, dan Israel.

7. Amerika mempunyai basis tentera di Saudi, dan kerajaan Saudi melarang rakyatnya yang mendoakan keburukan untuk Amerika di masjid-masjid di negara itu.

8. Rejim Saudi juga membantu dan mendirikan saluran-saluran TV yang banyak sekali saat ini. Selain TV, mereka juga membantu pembiayaan media-media antarabangsa.

9. Keluarga kerajaan Saudi tidak boleh dihina oleh sesiapa. Jika ada yang melakukannya, maka akan dikenakan hukuman yang berat, bahkan dihukum mati. Tapi kerajaan Saudi tidak peduli kepada para pelaku yang menghina Allah dan agamaNya. Misalnya saja, seorang Saudi zindiq, Turki al-Hamd menulis sebuah buku berjudul "al-Karadeeb" dan di dalamnya terdapat kalimat "Jadi, Allah dan setan adalah dua wajah dengan satu penemuan", tidak dikenakan hukuman apapun, dan bukunya yang penuh dengan cerita kekafiran beredar bebas di negara itu.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...