Tuesday, 27 December 2011

Tabligh: di belakang tabir

Beberapa hari lepas saya melawat blog yang dikendalikan oleh karkun tabligh.Setelah membaca satu / dua artikel yang agak menarik minat saya,lalu saya memberi komen berkaitan tajuk tersebut.Komen saya sekadar memberi nasihat dan pandangan sahaja tapi malangnya komen saya telah di delete oleh tuan punya blog .

Jika sidang pembaca berminat ingin tahu hujjah-hujjah mereka bolehlah melawat blog
http://hafizkilau.blogspot.com/. Lepas tu bolehlah nilai sendiri kefahaman mereka tentang islam.

Bukanlah niat saya nak menghina golongan tabligh tersebut Cuma saya sedih dengan kefahaman mereka yang agak janggal itu.Rasulullah SAW pernah bersabda maksudnya:

“Barangsiapa yang menginginkan dunia maka hendaklah ia berilmu, dan barangsiapa yang menginginkan akhirat maka hendaklah ia berilmu dan barangsiapa yang menghendaki kedua-duanya maka hendaklah ia berilmu.”
Hadith riwayat Tirmidzi

Saya ingin bertanya kepada sahabat daripada Tabligh.Apakah kefahaman mereka berkenaan dengan maksud hadis di atas?
Apakah yang di maksudkan ayat ”hendaklah berilmu” dalam hadis di atas?

Kenapa Nabi SAW tidak mengatakan ”hendaklah ia beriman dan beramal” atau ayat ”hendaklah ia berdakwah mengikut sunnahku 100% ”.

Saya yakin para pembaca yang biasa mendengar majlis  taklim/bayan golongan ini tidak akan mendengar hadis di atas keluar dari mulut penceramah mereka.
KENAPA SAYA KATAKAN BEGITU?

Sebab golongan ini tidak memandang ilmu itu perkara yang paling utama dalam setiap amal ibadah yang ingin dilakukan.Buktinya anda boleh baca sendiri dalam blog-blog mereka.

Antara blog golongan ini yang saya sempat lawati dan meninggalkan komen iaitu


Sebenarnya golongan ini lebih mirip kepada tarikat walaupun mereka menafikan sekerasnya.Mereka mendakwa dakwah mereka 100% ikut sunnah Nabi sedang golongan selainnya umpama PAS,Ikwan Muslimin,JIM dan lain-lain tidak ikut sunnah yang mana natijahnya akan menimbulkan fitnah.

Saya ingin menarik perhatian pembaca berkenaan satu kisah benar yang berlaku di timur tengah seperti yang di ceritakan oleh sahabat kami.Kisahnya berkenaan bagaimana hidayah Allah yang di terima oleh segolongan manusia yang  menggunakan kaedah berbeza dengan uslub Dakwah Tabligh yang kununnya hanya golongan mereka sahaja asbab hidayah turun.

KISAHNYA

Sang Guru menarik nafas dengan perlahan seraya berkata “ Aku punya sedikit harta yang ingin aku sedekahkan,adakah sesiapa yang ingin membantuku mengagihkan harta ini?”
“Kami bersedia membantumu wahai Tuan Guru untuk mengagihkan harta ini”jawab Murid tersebut dengan bersemangat.
“Bolehkah Tuan Guru perincikan kepada siapakah harta ini akan dibahagikan?”seorang murid yang lain bertanya dengan lebih lanjut.
“Hartaku ini akan aku sedekahkan kepada para pelacur yang berada di tempat sekian-sekian”Jawab Tuan Guru dengan tenang.
Keadaan menjadi bingit,masing-masing keliru dengan tujuan utama Tuan Guru yang terkenal alim dan soleh ini.
“Aku sudah mengagakkan bahawa kamu semua tentu tidak akan mampu untuk melaksanakan hajatku ini.Kalau begitu tidaklah mengapa.Biarlah aku sendiri yang pergi menyampaikannya.”Tuan Guru menjawab dengan tenang.
Para murid rasa bersalah di atas sikap yang mereka tunjukkan.Salah seorang murid kanan Tuan Guru menawarkan dirinya untuk menyampaikan harta tersebut.Mana mungkin dia boleh membiarkan Tuan Guru yang terkenal hebat dan wara’ ini dibiarkan masuk dan bertandang ke tempat hina seperti itu.
“Ketuklah setiap pintu rumah pelacuran tersebut dan ketika kamu menyampaikan sedekah ini katakan bahawa ini adalah sedekah daripadaku(Nama tuan guru) dan doakan aku semoga diberkati oleh Allah taala” Tuan Guru memberikan pesanan kepada muridnya tersebut.
Maka sang murid yang mulia ini terus memulakan tugasnya dengan penuh tanda tanya di dalam pemikirannya mengapakah Tuan Guru ingin benar memberikan sedekah kepada golongan hina ini.Namun arahan Tuan Guru perlu dilaksanakan.Sang murid menutup mukanya dan terus masuk ke kawasan pelacuran tersebut.
Beliau mengetuk setiap pintu rumah pelacuran di kawasan itu dan menyampaikan apa yang dipesan oleh Tuan Guru kepadanya.
“Assalamualaikum, maafkan saya mengganggu,saya adalah utusan daripada Tuan Guru fulan bin fulan ingin menyampaikan sedekah daripada beliau kepada kalian.Beliau berpesan agar mendoakan beliau semoga dirahmati oleh Allah taala”.
Terkejut para pelacur bila mendengar nama Tuan Guru yang alim dan wara tersebut sudi memberikan sedekah kepada mereka.Setelah selesai tugasnya, sang murid terus beredar daripada kawasan hitam tersebut sambil menghelakan nafasnya.
Masing-masing ternanti-nanti apakah yang akan berlaku selanjutnya setelah peristiwa tersebut.Keesokkan paginya , sesuatu yang mengejutkan telah berlaku.Seluruh bumi Syria gempar apabila keseluruhan pelacur yang ada di kawasan tersebut telah beramai-ramai datang menunaikan solat Subuh di Masjid Tuan Guru.Mereka datang mendengar majlis pengajian daripada Tuan Guru dan bertaubat daripada segala dosa-dosa yang telah mereka lakukan.Barulah semua murid faham mengapakah Tuan Guru benar-benar ingin menyampaikan sedekah tersebut kepada golongan pelacur berkenaan.
Ini merupakah karamah yang Allah taala kurniakan kepada Tuan Guru yang wara’ ini.Dakwahnya yang sangat lembut dan berkesan memberikan impak yang sangat besar kepada kehidupan pelacur-pelacur tersebut.
Tuan Guru yang saya maksudkan di sini ialah al-Alim al-Allamah Muhaddis al-Syam Sayyid Badruddin al-Hasani rahimahullahu taala.Beliau wafat pada 1354 Hijriyah.Beliau digelar “Khatimah al-Huffaz dan al-Muhaddissin” yang bermaksud penutup kepada para ulama Hadis yang terkemuka.Mula mengarang kitab ketika umurnya belumpun sampai 20 tahun.
Beliau mengajar di Masjid Umawi pelbagai bidang ilmu seperti Nahwu, Sarf, Balaghah, Mantiq, Fiqh dan lain-lain.Menurut Syeikh al-Allamah Mahmud Rashid al-Attar rahimahullah (wafat 1362 Hijriyah), Syeikh Badruddin al-Hasani juga mengajar kitab Tafsir Baidhawi tanpa melihat kepada kitab dan tanpa memegang apa-apa kertas pun ditangannya.Tafsir tersebut telah dihafalnya dan dikuasainya dengan begitu hebat.
Ketika umur Syeikh al-Allamah Badruddin al-Hasani mencapai 30 tahun beliau mula mengajar Sahih Bukhari di Masjid al-Sadat.Ini juga dilakukan tanpa melihat kitab sedikitpun.Beliau menghafal keseluruhan Sahih Bukhari di dalam dadanya.Menurut para ulama tidak pernah dilihat seseorang yang begitu alim menyampaikan pengajian dengan keseluruhan bidang ilmu seperti Syeikh Badruddin al-Hasani rahimahullah.Ketika mensyarahkan Sahih Bukhari , keseluruhan ilmu dibahaskannya termasuklah ilmu perubatan, hikmah-hikmah, falsafah dan lain-lain.
Antara kelebihan Syeikh Badruddin al-Hasani rahimahullah juga ialah, semuanya mampu untuk memahami apa yang disampaikannya,bukan hanya para ulama dan penuntut ilmu, malah para petani dan orang awam yang biasa juga mampu untuk memahami apa yang disampaikan oleh Syeikh al-Murabbi rahimahullah.Ini kerana keikhlasannya yang begitu tinggi ketika menyampaikan pengajian.Beliau juga digelar Qutb al-Zaman (Wali Allah yang menjadi paksi kepada seluruh para wali ketika itu)dan Mujaddid pada zaman tersebut.
Semoga Allah taala merahmatimu wahai Tuan Guru yang mulia.
Saya mendengar kisah tersebut daripada Guru Saya yang Mulia, Syeikhuna al-Allamah Dr Wafiq al-Hijazi al-Hanafi hafizahullah.
Al-Fatihah buat Syeikh al-Allamah al-Muhaddis Sayyid Badruddin al-Hasani rahimahullah.
Mohd Nazrul Abd Nasir,
Al-Azhar al-Syarif,
Kaherah Mesir1 comment:

 1. Tuan,
  Tuan quote blog Dr. Nasoha yang dikatakan mengkritik Usaha dakwah tabligh yang pernah diikutinya selama 30 tahun.

  Pandangan saya:
  1. Adakah dengan ini tuan juga bersetuju dengan pandangan Dr. Nasoha bahawa PAS dan Nik Aziz telah sesat? Jika tidak, mengapa bersikap double standard dalam memetik pandangan Dr. Nasoha?

  2. Keluarnya Dr. Nasoha dari melibatkan diri dengan usaha tabligh, tidaklah merupakan satu yang pelik jika dibandingkan keluarnya pemimpin-pemimpan PAS dari PAS dan ada yang masuk UMNO. Tentu saya tidak boleh kata yang pemimpin PAS keluar PAS sebab baru menyedari PAS selama ini sesat, atau seumpamanya. Ini masalah peribadi yang biasa terjadi didalam mana-mana organisasi.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...